EN facebook

Felfoghatatlan veszteség - Elhunyt Oth Viktória, a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár fiatal művészettörténész-muzeológusa

GYÁSZ

2022-10-12 13:00
Tragikus hirtelenséggel elhunyt Oth Viktória művészettörténész, a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár szoborgyűjteményének muzeológusa. 2019 óta volt a múzeum munkatársa, aktívan részt vett a Képtár szakmai munkájában, kurátori kreativitásának eredménye ma is látható a balatonfüredi Vaszary Galériában. Humora és szociális érzékenysége egyaránt formálta közös gondolkodásunk irányát, ötleteivel és tárgyismeretével nagymértékben alakította a koncepciót. A szoborgyűjteményből ő válogatta az anyagot, és közreműködött a kiállításon olvasható szövegek elkészítésében.
 
Oth Viktória
1991–2022
 
 
Idén júniusban nyílt meg a Műtárgyak a szabadban című kiállítása a Kiscelli Múzeum kertjében, amihez igényes kétnyelvű vezetőt tervezett és rengeteg szöveget írt. Ezzel a múzeum régi adósságát törlesztette, s a sokféle korból származó műtárgyegyüttes megfelelő magyarázatot és értelmezési keretet nyert. Neki köszönhető, hogy két teljesen új, helyspecifikus kortárs mű is az udvarba kerülhetett. Ezeket a Kiscellben járó látogató megtekintheti, de ő már nincs velünk.
 

Oth Viktória az FKSE - Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület történetével is foglalkozott, és dolgozott az egyesület vezetésében is.

 

Az FKSE így méltatta:

“Viki művészettörténeti tanulmányai alatt kezdett el az FKSE történetével foglalkozni, majd tagságának kezdetétől fogva a Stúdió archívumát gondozta és kutatta.

 Több éven át volt a vezetőség tagja, ahol kezdetben alelnökként, majd társelnökként segítette az egyesületi működést. Részt vett a gyűjtemény költöztetésében és dokumentációjában, számos esemény kitalálásában és szervezésében. Érzékeny ember, kiváló és alapos művészettörténész volt, folyton megújuló lelkesedéssel és érdeklődéssel, aki figyelemmel és humorral fordult munkatársai és közössége felé.”
 
Múlhatatlan lelkesedése felejthetetlen, szakmája iránti szeretete, elszántsága, kitartása példaértékű mindannyiunk számára.
 
 
 
Borítókép forrása: Facebook
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató
2022-03-22 19:00