EN facebook

Februárban nyílik a Petri-tér, a PIM kísérleti kiállítása!

2024-01-24 18:00

Gazdátlan tényrakások címmel nyílik februárban a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása, ami Petri György életművét izgalmas akciótérbe helyezi. Most néhány fotó és gondolat erejéig betekintést kaphatunk ebbe a projektbe.

 

Petri György (1942–2000) író, költő és esszéista pályafutása során kritikusan figyelte meg a társadalmat, és írásain keresztül próbálta megérteni annak változásait. Petritől mindig is távol állt az intézményesülés. A szabályokat, a kötelezettségeket megkérdőjelezte, és inkább a sajátos meglátásait követte. A múzeum munkatársai ezért úgy gondolták, az alkotó életművét és az általa képviselt „kívülálló életérzést” nem tehetik az intézmény falai közé egy hagyományos kiállítótérbe. Egy olyan helyiséget választottak, amely nem szokványos módon adja vissza küldetésük lényegét, így alkották meg a Petri-teret, amely majd februárban nyílik. 

 

„A versen kívül nincsen életem:
a vers vagyok.”
(Vagyok, mit érdekelne)

 

 

  Fotó: Részlet a készülő kiállításból; Petőfi Irodalmi Múzeum

 

A Petri-tér a múzeum kertjéből nyíló egykori Károlyi Étteremben, ma raktárban, lesz megtekinthető. A bezárt étterem, a szakács nélkül maradt konyha szimbolikusan vonatkozik Petrire, ugyanakkor a verseiben szereplő tárgyak megmutatkoznak a maguk anyagi raktárvalóságukban is:

 

„Vastag por alatt, / […] hallgat / egy szétszerelt világ.”

 

 

 Fotó: Részlet a készülő kiállításból; Petőfi Irodalmi Múzeum 


A rendhagyó kiállítás Petri költészetének két fontos elemére épít: a nézés elfogulatlan cselekedetére, illetve a tárgyak szövegszervező erejére. Megfigyelés, a tárgyak, tények, dokumentumok rögzítése a tekintet által. A hangsúly az egyén személyes látásmódján és a környezet viszonyán van. A térben megtapasztalhatóvá válik majd a „nézés gyönyöre”, hogy „minden látvány / a maga más-más módján színöröm”.


A koncepció értelmében a látogatók nem csak Petri szemén keresztül tekinthetnek a rendhagyó terepre, de egyénileg is kezükbe vehetik a térben rejlő tárgyakat, és maguk kedvére alakíthatják azokat, átadva magukat az alkotói folyamat lendületének. A térformálással nyomot hagyhatnak a kiállításban és megoszthatják egyéni látásmódjuk viszonyát a tárgyi környezettel kapcsolatban.

 

 

 Fotó: Részlet a készülő kiállításból; Petőfi Irodalmi Múzeum

 

Az akciótér az itt megvalósuló programok során fog igazán életre kelni. A kiállításhoz kapcsolódik az Örökhétfő programsorozat, ahol minden hétfő este elmerülhetnek a résztvevők a Petri-szöveguniverzumban. Ezen felül beszélgetésekkel, zenei programokkal és előadásokkal egészül ki a programlista. Olyan bátran kísérletező művészek kapcsolódnak majd a kiállításhoz, akik mind-mind Petri György hatását és inspirációját élik meg a saját alkotói munkájukban és teszik teljessé az elképzelt projektet.


A Petri-tér megnyitója egy kétnapos eseménysorozatra épül 2024.02.09-én és 10-én, és várhatóan április közepéig lesz látogatható csak és kizárólag a megadott időpontokban. Érdemes nyomon követni a PIM programtáblázatát!

emlékezet, gyűjtemény, irodalom, kiállítás, látogató
2023-12-09 07:00
irodalom, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, Petőfi200, virtuális
2021-08-13 17:00