EN facebook

Értékeld a látogatót! – Szakmai fórumot szerveznek természeti és kulturális területeken dolgozók számára

SZAKMAI PROGRAM

2019-02-02 08:00

Február 21-22-én a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) két napos szakmai fórum nyílik, amely a közönségmérés legaktuálisabb kérdéseivel és látogatókutatási módszerekkel foglalkozik. A fórumra várják a kulturális és természeti területek képviselőit, bemutatással, neveléssel, látogatókkal foglalkozókat és a kapcsolódó szakmák képviselőit.

 

Kik tartoznak a mi közönségünkhöz, önkénteseink közé, kik a programjaink résztvevői, és kik nem látogatják, de látogathatnák a programjainkat?  Miért fontos őket ismerni?

 

A közönségmérés és látogatókutatás a hazai kulturális és természeti örökséggel foglalkozó intézményekben elhanyagolt területnek számít, miközben a látogatószám-növelés folyamatos nyomásként nehezedik rájuk. Nincsenek rendszerezetten összefoglalva és megosztva a közönségmérés területén meglévő tapasztalatok és módszerek, pedig az lehetővé tenné, hogy akár saját kútfőből is elkezdjük értékelni intézményünket, programjainkat, illetve tervezzünk potenciális látogatóinkkal.

 

A közönségnek az egyszeri látogatótól az aktív önkéntesig vagy pártoló tagig sokféle rétege van. Egy adott program vagy intézmény sikerét pedig korántsem csak a látogatószám jelenti. A siker kritériuma a gazdasági mutatókon túl az is, mennyire ismerjük közönségünket, mennyire tudjuk őket saját küldetésünk, szemléletünk irányában elkötelezni.

A KÖME (Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete) és a Budapesti Gazdasági Egyetem azzal a céllal szervezi meg most két napos eseményét, hogy az egymástól sok esetben elszigetelten működő kulturális és természeti örökség ill. a kortárs kultúra, oktatás és marketing területén dolgozók a közönség fogalma mentén találkozzanak és minél részletesebben megvitassák az aktuális kihívásokat és kérdéseket.

 

A fórum végére a szervezők konkrét előrelépési lehetőségeket, ajánlásokat szeretnének megfogalmazni az alábbi témakörökben:

- jó pedagógiai programok kritériumai résztvevői szempontból;
- a közönségmérés szerepe intézmények/szervezetek fenntarthatóságában, közönségmérési akcióterv készítése;
- hogyan mérhető programjaink hatása a résztvevők, önkéntesek, pedagógusok szempontjából, és mit tanulhatunk a civil szektorból;
- “nem-átlagos” látogatók, speciális igényű látogatók szempontjai;
- látogatói élmény és minőségbiztosítás;

- a látogatók szempontjainak beépítése intézményi folyamtokba.

 

A fórum során a szervezők szándéka szerint létrejön egy szakmai munkaanyag a látogatói ismeretek és ismeretszerzési eszközök témakörében, amelyre további lépéseket, programokat lehet majd építeni.

A fórum folyamatosan bővülő szakmai partnerei között megtalálható az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia, a Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Hosszúlépés. Járunk?, a Kulturális értékelés, a Ludwig Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és a Vendéglátóipari Múzeum (MKVM), a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, a Sziklakórház Atombunker Múzeum, a 90 decibel, a TÁR-S Egyesület.

A fórum részletes programja ITT TALÁLHATÓ.
A rendezvényre 2019. február 18-ig lehet regisztrálni.

 

***

A program előzménye az a másfél éves projekt, amelyet a KÖME és a Budapesti Gazdasági Egyetem a Kon-Tiki német élménytervező céggel közösen folytatott a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal, a Budakeszi Vadasparkkal és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeummal (Skanzen) együttműködésben. Erről bővebb információ itt található: http://www.heritagemanager.hu/?p=963