EN facebook

Elveszni valaki más álmában - Múzeumok Éjszakája a Kassák Múzeumban

2023-06-22 17:00

A Múzeumok Éjszakáján izgalmas tárlatvezetésekkel és performansszal várja látogatóit a Kassák Múzeum

17:00–17:30 
KASSÁK×PETŐFI   
Szeredi Merse Pál tárlatvezetése 

2023-ban ünnepeljük a magyar irodalom legnagyobb hatású költője, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. A Kassák Múzeum egy pop-up installáció formájában mutatja be Petőfi költészetének hatását Kassák Lajos verseire, írásaira és jelentőségét a magyar avantgárd művészetben. 

18.00–18:30
Kassák! – Ismerd meg a múzeumot!
Sasvári Edit tárlatvezetése az állandó kiállításban

Az állandó kiállításban Kassák Lajos életét nagyhatású folyóiratai mentén ismerheti meg a közönség. A tárlat átfogó képet nyújt a magyar avantgárd nagy alakjának sokoldalú munkásságáról, szerkesztői, képzőművészeti és írói tevékenységéről, közéleti szerepeiről. A korabeli dokumentumok, kiadványok, képzőművészeti alkotások segítségével végig lehet követni Kassák munkásságának kiemelkedő állomásait és életútjának személyes vonatkozásait. Kassák szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerében és gazdag szépirodalmi, publicisztikai munkásságában szemléltető ábrák segítik eligazodni a látogatót. Az egyes témakörök még több illusztrációval és magyarázó szöveggel digitális formában is tanulmányozhatók.

19:00–20:00
Elveszni valaki más álmában
Erdődi Katalin kurátori tárlatvezetése

A kísérleti filmesként ismert, de a képzőművészet és zene területén is alkotó Igor és Ivan Buharov szerzőpáros Erdődi Katalin kurátorral együttműködve a  "Minket anarchistákat nem nyugtalanítanak morálgiliszták" című projektjükkel nyerték el 2022-ben a Kassák kortárs művészeti díjat. A Super 8-as technikával készült filminstallációjuk középpontjában Szittya Emil, a sokoldalú avantgárd művész (író, költő, festő, lapkiadó) és anarchista nézeteket valló csavargó áll, aki a fiatal Kassák Lajosra is komoly hatással volt a századelőn. Szittya Emil szuverén alakja, különleges életműve, ezen belül is a második világháború idején, a megszállt Franciaországban ismerőseitől és ismeretlenektől gyűjtött álmokból összeállított kötet kifejezetten közel állnak a Buharovok képi világához és művészi gondolkodásához. 

21:00–23:00
Boycott Propaganda 5. Antimilitarist Saloon / Proxy-béke
Koncert-performansz

 
Boycott Propaganda


A Múzeumok Éjszakáján Szittya Emil és Kassák Lajos közös csavargásának életképei, a furcsaságok kabinetjének különös alakjai és a Szittya által, a második világháború alatt gyűjtött álmok szürreális foszlányai elevenednek meg a Kassák Múzeum tereiben. Az analóg filmvetítést kísérleti zenével és dadaista jelenetekkel ötvöző koncert-performansz a Jó Vélemény Anarchista Páholy, a Gentry Sultan, a KAOS CAMPING és a Buharovok összeműködésében valósul meg. A Múzeumok Éjszakáján a Fészek Klubban szervezett népszerű Boycott Propaganda események "különkiadásán" vehetnek részt  az érdeklődők a Kassák Múzeumban.


Tárlatvezetéseinkre fröccsel a kézben is lehet csatlakozni!
 

 
Irodalmi Magazin
Múzeumok Éjszakája, programajánló
2023-06-20 13:30
Múzeumok Éjszakája, programajánló
2023-06-21 07:00
képzőművészet, kiállítás, Múzeumok Éjszakája, programajánló
2023-06-19 17:00