EN facebook

Múzeumok Éjszakája a miskolci Hermann Ottó Múzeumban

2023-06-21 07:00

Herman Ottó Múzeum Görgey Artúr utcai főépülete

 

Ragyogás - A Herman Ottó Múzeum aranykincsei 

15:00 – 00:00

 

Kísérő tárlatok: Ábrány aranya, A rend nyomában

 

A Herman Ottó Múzeum milliónyi kincseinek többsége agyagban, fában, fémben, csontban, papírban, vászonban őrzi titkait.

A legritkábbak és legféltettebbek közé tartoznak közöttük az arany tárgyaink. A Múzeumok Éjszakáján a néprajzi, az ásványtani, a régészeti, a történeti és numizmatikai, valamint a képzőművészeti gyűjteményeink aranykincseit tárjuk eléd, és meséljük el mindazt, amit ők nekünk meséltek.

Regisztrációhoz kötött, külön jegyáras program.  A teljes árú jegy ára 4000 Ft., a kedvezményes belépő 2750 Ft. A megváltott jegyekkel a múzeum valamennyi nyitvatartó kiállítóhelye és eseménye látogatható.

Regisztráció az alábbi linken:

https://hermuz.hu/muzeumok-ejszakaja-2023-regisztracio/

 

 

Aranyos crafting. Közkinccsé tétetik!

15:40 – 00:00

Folyamatos program A Múzeum aranykincseihez kapcsolódó kreatív tevékenységek gyerekeknek. Megjeleníthetjük személyes kincseinket, kicsik és nagyok egyaránt, csak a fantázia szab határt! 

 

 

Restaurátor műhelytitkok!

16:00 – 00:00

Folyamatos program

A múzeum restaurátor műhelyeibe nyernek betekintést a látogatók, a festmény, fém, textil, papír és szilikát műhelyekben folyó munkálatokba. Regisztrációhoz kötött program.

Regisztráció

 

 

Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépület

 

Állandó kiállítások: Őserdei ösvényeken - A bükkábrányi mocsárciprus-erdő és kora, A Kárpátok ásványai, Dinók Földjén – MezoZOOikum

 

A kis dinó és az aranyos ginkófák.

18:00 – 21:00

Zenés-mesés ismeretterjesztő kicsiknek és nagyoknak 15 percben

Mesénkben két ginkófa szerepel: az egyik fiú, a másik lány. És bizony egymásba szeretnek, de sajnos egy hatalmas hegy választja el őket egymástól. A leleményes dinókölyök segítségével azonban legyőzik az akadályt – mert a furfang hegyeket mozgat…

Kezdési időpontok: 18.00 órától kezdődően fél óránként: 18.00, 18.30, 19.00,19.30,20.00,20.30

 

Őserdei kódjátszma

16:00 – 00:00

Folyamatos program

Egyedül és csoportosan is játszható, rejtvénymegoldó foglalkozás az "Őserdei ösvényeken" c. kiállításban. Mikor és hol működött a legközelebbi vulkán? Hogyan maradhattak fenn eredeti állapotukban a híres bükkábrányi mocsárciprusok? Milyen ősormányosok hűsöltek az ősfák árnyékában? Nyomozzatok miocén kori élőlények után! Aki leghamarabb megfejti a kódokat, az tud kijutni az őserdei csapdából.

 

 

Miskolci Galéria – Rákóczi-ház

 

GRAFIT Galériabolt - múzeumi bolti árusítás

16:00 – 2023. június 25. 00:00

 

Innováció a kortárs rajz- és grafika művészetben (kiállítás megnyitó)

17:00 – 18:00

Köszöntőt mond: KÓNYA ÁBEL, a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője

A kiállítást megnyitja: N. MÉSZÁROS JÚLIA, művészettörténész, a kiállítás kurátora

Az Innováció a kortárs rajz- és grafika művészetben című nemzetközi kiállítás a győri Grafikai művészetek mesterei – XI. Nemzetközi Rajz- és Grafikai Biennálé teljes anyagát bemutató, öt kiállításból álló tárlatsorozat utolsó állomása. A tárlat , amely 15 ország 33 művészének 2009 után készült alkotásait tárja elénk, arra a fő kérdésre keres és ad választ, mi tekinthető innovatívnak a kortárs rajzban és grafikában, és mi a kapcsolat az innováció, a művészeti hagyományok, a tradícióújítás és a művészet fejlődése között.

 

Pixie Pop – Időutazás

18:00 – 19:00

A Pixie Pop egy vadonatúj formáció, amelyet Domahidi Anna, Győrfi Hanna Klára és Kerekes Dorina Petra alkot. Az együttest a barátság és a zene szeretete hozta össze. Közös fellépéseik alkalmával fogalmazódott meg az az ötletük, hogy alakítsanak egy lánycsapatot, amely a Múzeumok Éjszakáján a Miskolci Galériában debütál majd.  Az elmúlt időszak pop- és musical slágerei ihlette programjuk címe: Időutazás, melyet egy ma népszerű fiúcsapat dalával is megfűszereznek.

 

What is ART?  - Válogatás a Kacsuk Gyűjteményből (kiállítás megnyitó)

19:00 – 20:00

Köszöntőt mond: DR. KACSUK PÉTER műgyűjtő, informatikus professzor, KÓNYA ÁBEL, a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője

A kiállítást megnyitja: TATAI ERZSÉBET, művészettörténész

Kurátor: MULADI BRIGITTA, művészettörténész

 

20:00 – 21:00 Dr. Kacsuk Péter műgyűjtő és Muladi Brigitta kurátor közös tárlatvezetése a „What is ART? – Válogatás a Kacsuk Gyűjteményből” című kiállításon  https://fb.me/e/PS4nDjl5

 

A SENOR zenekar koncertje

21:00-22:00

A karcagi SenoR zenekar története 1985-ben kezdődött. Perge Tibor basszusgitáros-énekes és társai az önálló fellépések mellett olyan élvonalbeli csapatok társaságában léptek színpadra, mint a Lord, a Bikini vagy az Ossian. Az akkori tehetségkutató versenyeknek köszönhetően egyre ismertebbek lettek, így fellépéseik már nem kizárólag Szolnok megyére korlátozódtak. A ’90-es évek elején lezajlott zenei trendforduló következtében azonban nem tudtak, és nem is akartak megfelelni az akkori elvárásoknak. Megtört a lendület, majd úgy döntöttek, hogy a SenoR zenekar egy búcsúkoncerttel lezárja pályafutását. Húsz év elteltével, 2010-ben azonban a régi banda tagjai újra találkoztak, s beköszöntött a SenoR új korszaka, melynek eddigi leltára: jó néhány fesztiválszereplés, vendégfellépés rangos fővárosi és vidéki klubokban, önállóan, illetve olyan neves bandák vendégeként, mint a P. Mobil vagy a Historica. 

 

22:00-23:00 Kónya Ábel képzőművész tárlatvezetése az „Innováció a kortárs rajz- és grafika művészetben” valamint az ART AND LIFE kiállításokon.

 

 

Miskolci Galéria – Thália-ház

 

16:00 – 18:00

Légyott - Tompa plusz Petőfi Cimborámnak szántalak

Köszöntőt mond: Dr. Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója

A kiállítást megnyitja: Vass Tibor

Közreműködnek: Seres Ildikó, Jászai Mari-díjas színművész, Fandl Ferenc, Déryné-díjas színművész, a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagjai

Házigazdák: Vass Nóra és Mikita Gábor

 

Papírszínházi foglalkozás

17:00 – 00:00

 

 

Miskolci Galéria – Feledy-ház

 

Állandó tárlatok: Emlékek Dombja - Feledy Gyula grafikusművész tájábrázolásai

Időszaki kiállítás: Urbán Tibor: Valahol

18:00 Személyes tárlatvezetés Valahol című kiállításában, melyben az elmúlt időszak munkáit és közös alkotásait Pataki Jánossal mutatja be Urbán Tibor.

20:00 Feledy Gyula családi karikatúráinak bemutatása rajzokon és családi elbeszéléseken keresztül. A "Nagyapa humoros oldalát" bemutatja Ferenc Marcell és családja.

 

A meghirdetett programok a Múzeumok Éjszakájára érvényes általános belépőjegyekkel látogathatók: teljes árú jegy 2500 Ft., kedvezményes belépő (3 éves kortól és 70 év felett, valamint a diáklátogatók részére) 1250 Ft. A jeggyel a Ragyogás kiállítás nem látogatható. Az általános jegy mellé „Ragyogás” jegy egységesen 1500 Ft-os áron váltható. A kiállításokra megszokott kedvezmények a Múzeumok Éjszakáján nem érvényesíthetők.

 

 

Herman Ottó Emlékház

 

MeneTRendben vagyunk 

Érkezz kisvonattal Herman Ottó egykori nyaralójába Lillafüredre! A vonatút során a múzeum népszerű Kultúrkoffer programjait élvezheted. A kisvonat egyik szerelvényén a pásztorok világát mutatjuk be, a másikon képletesen a pálosok nyomába eredünk. Lillafüred felé pöfögve szót ejtünk a középkori barátok tájat átalakító, máig ható munkájáról, miközben egykori birtokaikon haladunk át.

Az utazó közönség által kézbe is fogható, a diósgyőri és szentléleki kolostorok területéről származó leleteken keresztül mutatjuk be ennek a közösségnek az életét. A vonatról leszállva vezetett helytörténeti séta során az egykori lillafüredi üdülőtelep svájci stílusú villáival ismerkedünk, melynek egyik legszebb példája a Pele-ház. Az emlékházban játékos kvízzel, erdőfürdő bemutatóval, hangulatvilágításban tündöklő kerttel és büfével várjuk látogatóinkat.

 

A Múzeumok Éjszakáján, 2023. június 24-én 19.00, 20.00 és 21.00 órakor indulnak különjáratok a Dorottya utcai végállomásról. (Visszainduló vonatpárok: 21.30, 22.30 23.30). A teljes árú retúr jegy 3900 Ft. a kedvezményes retúr jegy 2800 Ft. Jegyelővétel a LÁÉV Dorottya utcai végállomásán 2023. június 17-től. A rendezvényre regisztrálni a vonat indulási időpontjának megjelölésével a kisvasut@eszakerdo.hu címen lehet.

 

A megváltott jegyek a Herman Ottó Múzeum belvárosi kiállítóhelyeire, a Miskolci Galéria Rákóczi-házába, a Feledy-házba, a Thália-házba és a Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépületbe is érvényesek.