EN facebook

Elkezdődött az Oroszlányi Bányászati Múzeum felújítása

FEJLESZTÉS

2020-09-11 20:30

Interaktív tárlat és új kiállítótér kialakításával megkezdődött a volt XX-as akna eredeti környezetében lévő Oroszlányi Bányászati Múzeum felújítása - tájékoztatott az intézmény igazgatója.

 

Mike István elmondta, hogy a félmilliárd forintot meghaladó fejlesztés során új fogadóépületet emelnek, valamint időszakos kiállítócsarnokká alakítják az egykori akna jelenleg funkció nélküli kompresszorházát.


A múzeum két legnagyobb helyiségébe megújuló energiával működő központi fűtést szerelnek, így az intézmény egész évben látogatható lesz. A tárlat egyik különlegessége a felújított teherfelvonó aknagépház lesz, amellyel a bányatechnológia monumentalitását lehet érzékeltetni.


A létesítménytől irányfénnyel ellátott, lovas és kerékpáros közlekedésre alkalmas utat építenek ki a majki kamalduli remeteségig, ahol most zajlik egy összesen 4 milliárd forintos felújítás második üteme.


A múzeumban az eredeti állapotban megtartott szállítóakna, a kötélpálya csillefeladó állomással és a földalatti bányamakett, illetve a szabadtéri kiállítótér gépei és az egykori felolvasóban megépített bányászattörténeti kiállítás nyújt betekintést a korszak szénbányászatába.


A monumentális bányagépek szabadtéren tekinthetők meg, egyes berendezéseket be is lehet indítani. Az országban egyedül itt látható egy bányamentővé átépített, orosz GAZ 66-os teherautó, melyből 14 példány került különböző bányákhoz, közülük az oroszlányi maradt meg a legjobb állapotban.

állományvédelem, emlékezet, felhívás, fénykép, ipari örökség, örökségvédelem, tárgy
2020-05-15 20:00
gyűjtemény, helytörténet, ipari örökség, programajánló, természet, történelem, újranyitás
2020-05-14 19:00
beruházás, kiállítás, muzeológia, múzeumpedagógia, örökségvédelem, történelem
2020-05-31 12:00