EN facebook

Elismerésben részesült a Néprajzi Múzeum a FAIMP 2023 fesztiválon

TÉMA

2023-10-12 07:00

Media Interpretation II. Prize elismerésben részesült a Néprajzi Múzeum Bekötik a fejét című digitális installációja a FAIMP 2023 fesztiválon!

 

Az AVICOM, az ICOM nemzetközi múzeumi szervezet audio-vizuális tagozata huszonhat éve minden évben megrendezi a múzeumi tematikájú audiovizuális alkotások nemzetközi fesztiválját. Ez a F@IMP fesztivál, mely a múzeumi és kulturális örökség témában létrehozott média produktumok, kisfilmek, multimédia technológiák és kreatív múzeumi alkalmazások gyártását és terjesztését ösztönzi. 

 

Idén a 15. században alapított St. Andrewsi Egyetem, Skócia első, az angol nyelvterület harmadik legrégebbi egyeteme ad otthont az éves kongresszusnak és fesztiválnak. A konferencia témája a virtuális múzeum. A fesztiválra, amelyen a Néprajzi Múzeum már több alkalommal sikerrel szerepelt, idén az intézmény a Bekötik a fejét című digitális installációt nevezte.

 

A múzeum MÉTA terében indult BLUTUSZ Pop-up néprajz sorozat kiállításai túlmutatnak a múzeumi kiállítások hagyományos interpretációs eszközein. A „BLUTUSZ” sorozatcím a kis hatótávolságú rádiós kapcsolatra utal, ahol közel kell mennünk egymáshoz, hogy össze tudjunk kapcsolódni, és nyitottá váljunk a környezetünkben fogható rezgésekre.

 

A sorozat első kiállítása, a Bekötik a fejét a magyar mellett a zsidó és a muszlim kultúra fejfedő viselésének hagyományaiba avatja be az érdeklődőt. Az összeállításból láthatóvá válik, hogy a kendő eltakaró, védelmező funkciója mellett az évszázadok során a nők identitásának, társadalmi helyzetének, jogainak egyfajta szimbólumává is vált.  

 

A Néprajzi Múzeum interaktív, egyéni és csoportos tanulásra alkalmas terében elhelyezett nagyméretű kijelzőn a gyűjteményében őrzött gazdag fénykép és archívumi anyagon keresztül kurátori szövegekkel kiegészítve jelennek meg a különböző kultúrák fejkendőviseléssel kapcsolatos szokásai. A kijelzőt a három vallást jelképező eredeti viseleti darabok és az értelmezést segítő kulcsszavak keretezik. 

 

A digitális installáció egy nagyobb projekt része. A projektnek otthont adó MÉTA térben emellett feltűnik Weöres Sándor, magyar költő verse, Oberfrank Luca videóinstallációja, valamint a jelenkor kendőviselésére utaló videóriport gyűjtemény, de egy múzeumpedagógiai program részeként bemutató is készült a résztvevő diákok témához kapcsolódó saját tervezésű fejfedőiből. 

 

A projekt kurátora Szarvas Zsuzsa, a digitális installációt az art1st design studio, a múzeumpedagógiát Éliás István, a videókat Berényi Marianna és Incze László készítette. A díjat a pályázatot készítő Csorba Judit Dorottya vette át.  

 

díj, muzeológia, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, műhely, téma
2023-09-18 16:00
digitalizáció, díj, ICOM, múzeumandragógia, műhely, téma
2022-09-02 16:00
emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, néprajz, téma
2022-12-14 20:00