EN facebook

Élet és Mű. Beszélgetések a Capa Központban – Kovács Melinda – 2023. október 25.

PROGRAMAJÁNLÓ

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Élet és Mű című, ingyenes beszélgetéssorozatának mai alkalmán Szarka Klára fotótörténész, kurátor beszélget Kovács Melinda fényképésszel.

 

Az Élet és Mű beszélgetéseken egy, a kortárs magyar fotográfiát meghatározó személyiség – minden hónapban más és más – lesz a vendég. Olyanok, akik már komoly alkotói múltat tudhatnak maguk mögött, akik érett és kiforrott művészek. Működésük markáns nyomot hagyott a huszadik században, de jelenlétük manapság is megkerülhetetlen aktív fotográfusként, tanárként vagy a szakmai közélet részeseként. Bár életművük már az analóg korszakban fontossá vált, kíváncsiságuk és aktivitásuk a mai napig szinte semmit sem változott a fényképezés technológiai és szerkezeti változásai során. Jártasak a közelmúlt történetében, de élesen látnak rá a jelen problémáira s van képzetük a jövő távlatairól is. Szavakkal és képekkel idézzük föl életük, pályájuk, fotográfiai útkereséseik fontos pontjait. S megkérdezzük őket holnapi és holnaputáni terveikről is.

 

Élet és Mű: Kovács Melinda

 

Beszélgetőtárs: Szarka Klára


Időpont: 2023. október 25., szerda, 18 óra
Helyszín: Capa Központ, Rendezvényterem

 

Kovács Melinda már első munkáival meghökkentette a fotográfiai és képzőművészeti szcénát. Markáns stílusú, tudatos és meglehetősen termékeny alkotó. Folytonos kísérletezés jellemzi a munkáit, miközben az eltervezett, megrendezett, esetleg megépített és utólag színezett vagy másként manipulált műveivel változatos, mégis koherens meta univerzumot épít föl. Művészetében a fotográfia, a képzőművészet, valamint a vizuális kultúra profán és klasszikusnak tekintett mozzanatai keverednek.


Esztergomban született, most Kékkúton él. Miután elvégezte a fényképészeti szakiskolát szabadúszóként dolgozott. Különféle nemzetközi fotóművészeti alkotótáborokba hívták előadónak hosszú ideig (Salföld, Sebesvíz). Vezette az esztergomi Duna Múzeum galériáját 2006 és 2016 között. Közben 2014 és 2018 között ő volt az Esztergomi Fotográfiai Biennálé művészeti vezetője. 2016-ban elkészítette az efb.hu weboldalt, ez a Biennálé teljes történetét bemutatja be 1978-tól máig. 2021 óta a salföldi Pajta Galéria művészeti vezetője.


Rangos ösztöndíjakat nyert el, többek között a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat (1992-1995), a Kultur Kontakt Ausztria fotóművészeti ösztöndíját (1999), az NKA alkotói támogatását több alkalommal, a Budapest Galéria művészeti alkotói ösztöndíját, amelyet Gyergyószárhegyen Romániában töltött (2012), illetve a Magyar Művészeti Akadémia három éves alkotói ösztöndíját is megkapta (2018-2021).

 

 

Az eseményen való részvétel ingyenes.

 

 

Borítókép:

Kovács Melinda: Tiszta forma, 2010 (részlet a sorozatból)