EN facebook

Virtuálisan is elérhető a Capa Központ Gyógyír című kiállítása

Kortárs fotográfia

2021-04-01 18:00

2020-ban került volna megrendezésre a Capa Központ Gyógyír című csoportos kiállítása, amely azonban a járványügyi korlátozásoknak megfelelően bizonytalan időre elmaradt. A múzeum virtuális formában most betekintést nyújt a tárlatba, amely a Capa Központ újranyitását követően a valós térben is látható lesz. A kiállítás kurátora Gellér Judit, az alkotók pedig: Bartha Máté, Csontó Lajos, Fátyol Viola, Gyenis Tibor, Hodosy Enikő, Szatmári Gergely, Szász Lilla és Szombat Éva.

 

 

A kiállítás a fotográfia médiumán keresztül keresi a választ arra a kérdésre: hogyan legyünk jól? Bár a kiállítás apropóját nem a járványhelyzet adta, de a körüljárt témák, mint a mentális egészség, válságból való kiutak egyéni és társadalmi lehetőségeivel, a gyógyulás, különösen aktuálissá váltak.

 

Az alábbi videóban a kiállítás kurátora, Gellér Judit beszél arról, hogyan jött létre a kiállítás, kik vettek benne részt és milyen munkákra számíthatnak az érdeklődők.

 

 

 

 

"A huszonegyedik században az emberek lelki válságba kerülése globálisan érzékelhető problémává vált. Egyes kutatások szerint húsz éven belül a világ legsúlyosabb mentális egészségügyi krízisét a depresszió fogja okozni. Pontosan úgy, ahogy ez a disztópikus jövőt, válságot ígérő előrejelzés, úgy maguk a „világvégét” hirdető jóslatok is épp a szorongást kiváltó okok közé tartoznak. A probléma nem új keletű, számos műalkotás és a legkülönbözőbb tudományos kutatások foglalkoztak már a testi, lelki, szellemi szimptómákat okozó melankólia különféle típusaival. Épp ezért tűnt időszerűnek a válságból való kiutak lehetőségeivel, a gyógyír témakörével foglalkozni."