EN facebook

Eifert János, a képzelet fotográfusa - Monumentális életműtárlat az Alföldi Galériában

KIÁLLÍTÁS

Visszapillantás címmel nyílt meg 2020. február 23-án, vasárnap a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában a vásárhelyi születésű Eifert János fotóművész életműkiállítása. A kiállítóhely tíz termében másfélszáz fotó mutatja be pályáját az alkotó az 1964-es, első kattintásaitól napjainkig.


– Hódmezővásárhely számára mindig is fontosak voltak alkotóművészei, akik büszkék vásárhelyi gyökereikre – fogalmazott köszöntőjében Berényi Károly, Hódmezővásárhely alpolgármestere, rámutatva, hogy számukra a város mindig is igyekezett kiállítási lehetőséget teremteni. Mint fogalmazott, Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet, tevékenységét a számtalan szakmai elismerés mellett Hódmezővásárhely díszpolgári címe is fémjelzi.

 

 

Egyensúlyozás a valóság és a képzelet határán – így határozta meg Eifert János monumentális életművének legfőbb értékét megnyitójában Feledy Balázs művészeti író. Az Alföldi Galéria tíz termében a fotóművész szám szerint 238. önálló kiállításán láthatók riportfotói, portréi, csendéletei, a tánc- és aktfotói, természetképei, amelyek igazolják a művész szerteágazó sokoldalúságát.

 

 

A Búvár utcai szülői ház, a bátyjától kapott első fényképezőgéppel készült első kattintások után 17 évesen került táncosként a Honvéd Művészegyüttesbe, ahol a táncot belülről ismerő fotósként a mozgás pillanatának megragadása foglalkoztatta, s a színpad varázsa a vásárhelyi tárlat világát is áthatja.

 

Eifert János, a képzelet fotográfusa – fogalmazott Feledy Balázs, aki különösen izgalmasnak értékelte az alkotónak a riportfotó és a természetfotó határán készült felvételeit. Bár a képzeletet nem lehet lefotózni – tette hozzá a művészeti író –, de a fényképészeti eszközök és a számítógépes kreativitás olyan módon tágítják ki Eifert fantáziájának birodalmát, hogy általuk teljesen új dimenziókat tár a fotográfia elé.

 

 

Az 2020. április 19-ig látható kiállítás megnyitóján Lőrinc Katalin táncművész és Roszkos János harsonaművész közös előadását is láthatta a közönség, amelyet követően Eifert János alkotói tárlatvezetés keretében avatta be fotói világába a vernisszázsra érkezett látogatókat.