EN facebook

Egyedülálló pop art tárlat Magyarországon először! Jacques Villeglé Pécsett az m21 Galériában

KIÁLLÍTÁS

2024-06-24 07:00

A pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériája büszkén mutatja be Jacques Villeglé (1926-2022), a POP ART úttörőjének és a STREET ART látnokának művészi univerzumát. A város falain című kiállítás lenyűgöző gyűjteményt tár elénk, több mint 140 alkotással, amelyek az 1947 és 2021 közötti 74 év során készültek. A tárlat igazi művészeti csemege, amely minden szempontból bemutatja Villeglé munkásságát, a szaggatott plakátoktól a kollázsokig, a filmektől a matricákig és a kriptográfiákig.

 

Jacques Villeglé többször is meglepő újdonságokkal forradalmasította a művészet világát: 1949-ben első szakadt plakátjával, 1950-ben az első avantgárd filmjével, és 1969-ben az első szociálpolitikai grafikájával. Művei vászonra, palatáblára és háromdimenziós szobrokra készültek, később pedig közvetlenül a város falaira, monumentális sablonok segítségével. A 2000-es években utcai matricáit lenyűgöző, spontán kollázsokba rendezte, bizonyítva, hogy művészete szervesen kapcsolódik a mindennapi élethez, a populáris kultúrához és a magaskultúrához.

 

 

Villeglé volt az első művész, aki az utca nyers, autentikus nyelvét a múzeumok elegáns falai közé vitte. Az ő munkássága ad hangot a névtelen városi költészetnek, amelyet a mindennapi emberek hoztak létre. Az ő látásmódja új, friss megközelítést kínál a műalkotások befogadásához, és számtalan street art művész számára jelent inspirációt és viszonyítási pontot.

 

Fekete Valéria, a pécsi Zsolnay Örökségkezelő NKft. Vizuális Művészeti Centrumának művészeti vezetője a kiállítás kurátori feladataira Thierry Raspail-t a Jacques Villeglé Örökség tiszteletbeli főkurátorát, a lyoni kortárs művészeti múzeum és biennálé alapítóját kérte fel, aki baráti viszonyt ápolt a 2022-ben elhunyt művésszel. A kiállításmegnyitó a művész lányai, Adeline és Valérie Villeglé személyes jelenlétében került megrendezésre.

 

 

 

A kiállítás helyszíne: Pécs, Zsolnay Negyed – m21 Galéria

 

Megtekinthető 2024. szeptember 22-ig.

 

További részletek

Egyetemisták a múzeumról, interjú, kortárs, múzeumpedagógia, műhely, téma
2024-04-11 18:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2022-03-23 11:00