EN facebook

Egy feledhetetlen múzeumi nyár emlékei

TÁBOROK

2018-09-06 19:10

Miket őriz a múzeum raktára? Hogyan is zajlik a kékfestés? Hogyan küzdöttek a középkori lovagok? A pápai Gróf Esterházy Károly Múzeum, és kiállítóhelye, az országosan egyedülálló Kékfestő Múzeum által szervezett táborok részvevői ezekre a kérdésekre kaptak választ.

 

Már elkezdődött a tanév, vége a nyárnak. Lezajlottak a táborok Pápán is, ahol a hat múzeumi táborból rengeteg élménnyel gazdagodva mehettek haza a gyereke.

 

A pápai Gróf Esterházy Károly Múzeum 2015 óta hagyományosan megszervezi általános iskolás gyerekek számára egy hetes régésztáborát. A napközis táborban a részvevők megismerkedhetnek a régészet alapvető elveivel, módszereivel. Végignézhetik, mi történik a leletekkel a múzeumba kerülés után. Minden évben egy-egy korszak köré csoportosulnak a programok. Egy alapozó foglalkozást követően a gyerekek végignézhetik a gyűjtemény korszakhoz kapcsolódó leleteit, majd kézműves foglalkozásokon készíthetnek hasonló tárgyakat. Idén a kelták kerültek a középpontba, így kelta motívumokon alapuló díszített agyagedényeket és kelta díszes pajzsot készíthettek a régész palánták. Sor került egy kelta sírrekonstrukció feltárására és dokumentálására is és nagyot kirándultak egy kelta lelőhelyen. A több visszatérő táborozó egyre ügyesebben vett részt a játékos és komolyabb szakmai foglalkozásokon. Reméljük, nemsokára találkozunk velük közösségi részvétellel létrejövő terepi munkáinkon is!

 

 

A Kékfestő Múzeum kézműves tábora már több mint egy évtizedes múltra tekint vissza.

Legtöbb gyermekünk is visszajáró táborozónak számít. Három éve vettük be a programba és azóta is pozitív fogadtatása van a reggelenkénti gyermekjógának. Minden napunkat ezzel kezdjük, és fél óra jógázás után
könnyebb a kicsiket a kézműves asztalokhoz ültetni. A múzeum profiljából adódóan minden turnus első napját a kékfestésnek szenteljük. Ebben az évben a kékfestés folyamatát élőben is megnézhették a gyerekek. Hétfő délelőtti szokásos programunk ismerkedés a múzeummal és egymással. Fontos, hogy a gyermekek minden nap hazavihessenek valamit, amit ők alkottak.

 


Pár éve a kékfestés és a hagyományos kézműveskedés mellett, tudatosan foglalkozunk az újrahasznosítással. Volt ilyen jellegű tematikus táborunk is, amikor minden nap más anyagcsoport (textil, fém, műanyag, papír) újrahasznosításával foglalkoztunk. Idén viszont a hagyományos foglalkozások közé illesztettünk be egy-egy napot, mikor a környezettudatos élettel, a hasznosítható "szeméttel" foglalkoztunk. Környezetünk védelme fontos téma, és a gyerekek fogékonyak rá, rajtuk keresztül pedig a szülőket is elérhetjük. Tábori szokás az is, hogy a héten egyszer "kitekintünk" a múzeumból és egész napos kirándulást teszünk. Idén a döbröntei várnál kaptak izgalmas lovagi kiképzést a táborozók.

 

 

Immár hagyomány, hogy a pápai Gróf Esterházy Károly Múzeumban szervezett táborok közül egy hét a „csatangolásról” szól az iskoláskorú gyerekeknek. Ilyenkor történelmi és természeti nevezetességeket fedeznek fel kalandos formában a részvevők, sok-sok játékkal körítve. A „bázishely” a Kékfestő Múzeum, ahonnét minden nap felkerekednek. Ezen a nyáron izgalmas feladatok segítségével fedezték fel a város érdekességeit, bejárták a várkert minden zegét-zugát, és a számháború csaták sem maradtak el. Egy kis történelmi kalandozásként a Nagyvázsonyi Kinizsi várban megnézték a várjátékot és teljesítették a lovagi próbákat. A tatai Fényes Forrás tanösvényen kialakított cölöpsétány végigkalauzolta őket a tiszta vizű források fölött, majd bevették tatai várat, és sétáltak a tó partján. A tábor közel hozta a természetet a gyerekekhez, az Ugodi erdei túrán az erdei túlélés fortélyaival ismerkedtek. Végül a műanyag útját követhették a kukától az új élete kezdetéig - megnézték a város újrahasznosító üzemét, hogyan is kerül szétválogatásra a szelektív hulladék.

 

Szerző: Bata Manni, Vonnák Andrea, Péterváry Brigitta

 

irodalom, képzőművészet, látogató, múzeumtörténet, műhely, programajánló
2018-07-19 11:00
felhívás, konferencia, téma
2018-05-09 08:34