EN facebook

Táboroztál már múzeumban?

Szemezgettünk abból, amit még a nyár tartogat

2018-07-19 11:00

Idén is sok múzeum szervez tábort, több helyen is lehetőség nyílik belesni a kulisszák mögé, izgalmas gyűjteményi anyaggal ismerkedni, alkotni, felfedezni, inspirálódni, játszani. A résztvevők a táborok kötetlenebb, bensőségesebb oldaláról ismerhetik meg kulturális intézményeinket, megtudhatják, mivel foglalkozik egy muzeális intézmény, és nem utolsó sorban nagyszerű lehetőséget kínál egy ilyen alkalom arra, hogy megszerethessük a tanulás alternatív tereit és formáit.Bár már javában tart a nyár, még érdemes megnéznünk, hogy merre, milyen lehetőséggel várják a táborozókat. A teljesség igénye nélkül most összegyűjtöttünk néhány jó lehetőséget. 

 

Titkos átjáró - avagy a sárkánylábú palota meséje
2018. augusztus 21–25.|9:00-17:30
A Petőfi Irodalmi Múzeum a múzeum épületének története köré szervezi nyári napközis táborát, ahová várják 9-12 éves gyerekeket. Így szól a leírás:

Ha egy tágas terembe érve gondolatban színes mesevilágot rajzolsz a falakra, egy csendes télikert pálmafáit titokzatos dzsungelnek látod, ahol bármi megtörténhet, egy kék spalettás óriásablak mögött hallod az idős gróf hortyogását és elgondolkodsz álmain, ha néha azon kapod magad, hogy a kerítéskapu nyikorgó hangját tovább dúdolod és új dallamokon töröd a fejed, te vagy a mi emberünk. Fedezzük fel öt vidám napon keresztül a Károlyi palota titkait és alkossunk meg együtt az egykori grófi kastély meséjét.

 

Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum

 

Múzeumi barangoló tábor a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban

2018. augusztus 6–10. | 9:00-16:00

Már csak néhány hely maradt arra az augusztus 6-án kezdődő múzeumi barangoló táborba, amire még holnapig (július 20.) várják a jelentkezőket a Vendéglátóipari Múzeum munkatársai. A célcsoport a 10-14 éves korosztály. Leírásukból kiderül, hogy miért érdemes vállalkozni erre a táborra:

Miért érdemes eljönni? Meglessük a környék múzeumainak megannyi titkát, játszunk illatokkal, ízekkel, szinekkel, formákkal, végül kiállítássá formáljuk élményeinket.

 

Emellett ugyanitt másik két jó ehetőségról is olvashatunk:

 

Világkonyha tábor 10-14 éveseknek

2018. augusztus 13–17. | 9:00-16:00

Világkonyha tábor recept, ahogy mindenki szereti: Végy egy nagy edényt és boríts bele egy maroknyi országot! Jól keverd meg! Ha szépen összeállt, szórd meg földrészeink kultúráival és konyháinak ízeivel! Tégy bele egy csapott merőkanálnyi nevetést és jókedvet! Minél több van benne, annál finomabb lesz. Ha van egy kis kreativitásod, ne hagyd ki! Csak fokozza az élvezeteket.

 

Mesetábor 7-10 éveseknek

2018. augusztus 27–31. | 9:00-16:00

Kíváncsi vagy hogyan készülhet a hamuban sült pogácsa? Meglátogatnád a százarcú boszorkányt a négyszögletű kerekerdő mélyén? Szeretnéd kiállni az öregkirály próbáit vagy kiszabadítani a királylányt a sárkány karmai közül?

Ezen  héten sokat mesélünk, sütünk, főzünk. A mesebeli ételek mellett mesés hősökről is beszélgetünk és utánajárunk milyen is egy igazi hős, majd kiderítjük, vajon te is az vagy-e!

 

 

Színpadra fel! Napközis tábor a Bajor Gizi Színészmúzeumban
2018. augusztus 27–31.|9:00-16:00

A színésznő egykori villaépületét, kertjét vehetik birtokba és a színházi világ megannyi kulisszatitkával ismerkedhetnek meg azok a 7-12 év közötti táborozók, akik a Bajor Gizi Színészmúzeumot választják egy jó nyár végi kikapcsolódás és játékos tanulás, alkotás helyszínéül. A múzeum dráma- és színházpedagógusaiból, valamint színháztörténészeiből álló csapata szeretettel várja az érdeklődőket.

 

Fotó: Bajor Gizi Színészmúzeum

 

„Van KÉPünk hozzá!” Alkotótábor nyugdíjasoknak a Rómer Flóris Múzeumban

2018. augusztus 6–10. | 10.00-18.00 között

Az idősebb korosztályt megszólító alkotótábor mottója Antoine de Saint-Exupéry gondolata: „Alkotni annyi, mint életet alkotni, és minden alkotás szavakkal kifejezhetetlen valami.” A felhívásban olvasható, hogy milyen kérdések köré szerveződik a hét:

Hogyan kezdjük el? Vajon jól csináljuk-e? Minden egyformán jól fog sikerülni? Sok kérdés merül fel az emberben, mikor arra vállalkozik, hogy létrehoz egy új alkotást. Egy új dolog megszületése öröm, bár az addig tartó út küzdelemmel, szorgalommal, kitartással, tanulással tarkított. Rajz, grafika, festészet és minden, ami segítségével újat lehet létrehozni vagy régit új életre hívni, előkerül majd abban a pár napban, amikor átadhatjuk magunkat az alkotás teljes örömének.

 

„…SZÍNES TINTÁKRÓL ÁLMODOM” | Alkotótábor 7-12 éves gyerekeknek a Rómer Flóris Múzeumban

2018. augusztus 13–17. | 8.00-16.00 között

Játékos foglalkozások keretében ismerkedhetnek a gyerekek Patkó Imre gyűjteményének színes alkotásaival. Megtudhatják, mivel és hogyan lehet még nyomot hagyni, festeni az ecseten és a festéken kívül. A tábor során nemcsak önálló, hanem közös alkotásokis készülnek. 

 

Múzeumi felfedező – Kézműves tábor a Móra Ferenc Múzeumban

2018. augusztus 6–10. | 7.45-17.00

A tábor ideje alatt délelőttönként a Móra Ferenc Múzeum kiállítóhelyeit és raktárait lehet felfedezni azoknak 6-10 év közötti gyermekeknek, akik szívesen kézműveskednek, alkotnak . A múzeum olyan raktárait is meglátogathatják majd, ahova látogató nem juthat be.

A tábor leírásából:

A képzőművészeti kiállításokon és a raktárban szétnézve száz és száz festménnyel, grafikával szoborral találkozunk. Egy nap a régészeti raktárt látogatjuk meg, közben a régészek, restaurátorok, régészeti rajzolók munkájával ismerkedünk. A néprajzi raktárban ma már ismeretlen, nem használt tárgyakat láthatunk. A délelőtti felfedező utak után együtt ebédelünk. Délután a múzeumi kincskereső kuckóban feldolgozzuk a túrán látott ismereteket, és hozzá kapcsolódó kézműves foglalkozással is elmélyítjük az így szerzett tudást. A foglalkozások keretében agyagozunk, korongozunk, nemezelünk, rajzolunk. Ismerkedünk a képzőművészet eszközeivel, majd művészfestékkel farostlemezre festünk. Régi, elfeledett játékokat tanulunk, mint például a méta, vagy a golyózás a múzeum előtt. A tábor utolsó délutánján, egy játékos vetélkedő során kiderül, hogy melyik táborozónak sikerült a legtöbb ismeretet elsajátítani.

 

kiállítás, programajánló
2018-06-22 15:00
kiállítás, kortárs, látogató, programajánló
2018-07-16 00:00