EN facebook

Egy díszruha történetei… / Lépcsőszeminárium a Gödöllői Királyi Kastélyban

2023-10-07 07:00

A negyedik Lépcsőszeminárium során, a Gödöllői Királyi Kastélyban egy díszruhán keresztül gondolkodhatunk a hozzáférhetőség fogalmáról, miközben egy XX. századi női történetet is megismerhetünk. A viselet nemcsak azért tarthat számot érdeklődésre, mert tulajdonosa, gróf Teleki Ádámné ebben vett részt IV. Károly 1916. december 30-i koronázási szertartásán, hanem mert viselője, már a szocializmus idején a kastélyban működő szociális otthonban hunyt el. 

 

Hogyan került egy régi magyar arisztokrata család sarja a gödöllői kastélyban működő szociális otthonba, majd egykori díszruhája a kastélymúzeum kiállítóterébe?

Milyen társadalmi üzenet fogalmazódik meg egy ruhán keresztül?

Hogyan válik hozzáférhetővé a kulturális örökség számunkra?

 

Fotó:  gróf Teleki Ádámné díszruhája / Dabasi András

 

A díszruha bemutatásán keresztül göngyölítjük fel egy arisztokrata nő és egy arisztokrata lakhely XX. századi történetét, beszélünk a hozzáférhetőség fogalmáról a kulturális örökségek vonatkozásában. Szóba kerül a rendszerek változásával járó új használati és társadalmi funkciók megjelenése, és az ezekhez való alkalmazkodás is.

 

A beszélgetés résztvevői: Kaján Marianna, történész-muzeológus, Kassa Melinda, muzeológus és Demeter-Guba Erzsébet, múzeumpedagógus, a Gödöllői Királyi Kastély munkatársai. A beszélgetés moderátora Csatlós Judit, a Kassák Múzeum muzeológusa. 

 

Helyszín:  Gödöllői Királyi Kastély 

Megközelítés: Az érkezők az V-ös kapun keresztül (Ady Endre sétány felől) tudnak majd bejutni az épületbe. A kapun belépve a kövezett utat követve egyenesen sétáljanak fel a Lovardáig, ott várják a szervezők a résztvevőket. 

Időpont: október 12. 16:00

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

 

 

Érdemes követni a Lépcsőszeminárium Instagram fiókját, ahol a szervezők hírt adnak az eseményről! 

 

 

 

Az idei Lépcsőszeminárium a részvétel és hozzáférhetőség hívószavain keresztül szólítja meg az egyetemi hallgatókat és a pályakezdő fiatalokat. Hat fővárosi és egy Pest megyei intézményt lehet megismerni ősszel, akik gyűjteményük egy-egy izgalmas darabján keresztül vetnek fel kérdéseket a kulturális intézmények társadalmi szerepéről, a tárgyakon és tartalmakon keresztül hozzáférhető tudásról. Milyen gondolatokat ébreszt egy kézmelegítő, egy jégszekrény, a Pilvax kávéház egy asztala, egy egykori arisztokrata asszony díszruhája, egy cigarettatárca, vagy egy családi fotóalbum?

irodalom, kiállítás, Lépcsőszeminárium, múzeumtörténet, művészet, programajánló, tárgy, technika
2023-09-08 18:00
irodalom, Lépcsőszeminárium, programajánló, tárgy
2023-09-29 18:00
Lépcsőszeminárium, programajánló, tárgy, technika
2023-09-26 16:00