EN facebook

Egy asztalnál… Lépcsőszeminárium a Petőfi Irodalmi Múzeumban

2023-09-29 18:00

A harmadik Lépcsőszeminárium során a Petőfi Irodalmi Múzeumban egy  Pilvax kávéházból származó asztal segítségével beszélünk, beszélgetünk hozzáférhetőségről és nyitott, demokratikus terekről. Megidézzük a XIX. századi kávéházak világát, amelyek hagyományosan a forradalmak melegágyai, olyan tágas, nyitott, átlátható terek, ahol találkozni, dolgozni lehet és a kultúrához is hozzáférést biztosítanak.

 

A beszélgetés résztvevői: Czékmány Anna, Kádár Anna, Magyary Anna és Sóki Diána, a PIM múzeumpedagógus kollégái, valamint Bán András, a Magyar Közlekedési és Műszaki Múzeum múzeumpedagógusa. A beszélgetés moderátora Varga Zita, a Ludwig Múzeum munkatársa. 

 

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi utca 16.)

Időpont: október 5. 16:00

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

 

A közvélemény asztala a Pilvax kávéházból

 

 

 

„Siettünk a Pilvax-kávéházba, hol írótársaink szoktak összegyűlve lenni. Engem feltoltak az asztalra, hogy olvassam fel: ’Mit kíván a magyar nemzet’.” (Jókai Mór: Az én kortársaim)

 

A radikális pesti ifjak törzshelyén, a Pilvax kávéházban az asztalok egyszerre voltak a helyszínei a közéleti vitáknak, és pódiumai a politikai követelések kinyilvánításának. 

Mára milyen jelentésekkel bővült az onnan származó asztal?

Milyen asztalok körül valósulhat meg termékeny vita, párbeszéd?

Hogyan szabályozzák a terek cselekvéseinket?

Képes-e, s ha igen, hogyan tud egy múzeum részvételre buzdítani bennünket?

 

 

 

 

 

 

Az idei Lépcsőszeminárium a részvétel és hozzáférhetőség hívószavain keresztül szólítja meg az egyetemi hallgatókat és a pályakezdő fiatalokat. Hat fővárosi és egy Pest megyei intézményt lehet megismerni ősszel, akik gyűjteményük egy-egy izgalmas darabján keresztül vetnek fel kérdéseket a kulturális intézmények társadalmi szerepéről, a tárgyakon és tartalmakon keresztül hozzáférhető tudásról. Milyen gondolatokat ébreszt egy kézmelegítő, egy jégszekrény, a Pilvax kávéház egy asztala, egy egykori arisztokrata asszony díszruhája, egy cigarettatárca, vagy egy családi fotóalbum?

 

Regisztráció: ITT

 

Lépcsőszeminárium, programajánló, tárgy, technika
2023-09-26 16:00
irodalom, kiállítás, Lépcsőszeminárium, múzeumtörténet, művészet, programajánló, tárgy, technika
2023-09-08 18:00