EN facebook

Egry József 140 - Különleges tárlattal nyit újra a felújított Laczkó Dezső Múzeum

KIÁLLÍTÁS

2023-06-11 19:00

Az elmúlt időszakban a Laczkó Dezső Múzeum országosan védett műemlék épülete a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával újulhatott meg. Az intézmény az Egry József 140 - Balaton, Szicília, Nervi című kiállítással nyitja meg kapuit a látogatók előtt a Múzeumok Éjszakáján - adta hírül a veol.hu.

 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kiemelte, hogy a kiállítás jelképe az Európa Kulturális Fővárosa pályázat térségben és Európában való gondolkodásának. Hangsúlyozta, hogy kevés olyan festő van a magyar művészettörténetben, aki annyira kötődne egyszerre a balatoni régióhoz és Európához, mint Egry József. Munkássága kifejezi azt, amelynek mentén Veszprém és a régió az Európa Kulturális Fővárosa programot eltervezte és megvalósítja – megmutatni, hogy ez a térség egyszerre magyar és európai.

 

Porga Gyula, a város polgármestere emlékeztetett, hogy az infrastruktúra-felújítást igénylő intézmények listáján a múzeum szerepelt az első helyen, az épület közel kétmilliárd forintból újulhatott meg. Hozzátette, hogy az intézmény a tudományos munka és a múzeumpedagógiai foglalkozások mellett a turizmus kiszolgálásában is fontos szerepet tölthet be, utóbbit az épület megújítása erősítheti a jövőben.

 

Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. programfejlesztési igazgatója arról beszélt, a képzőművészeti koncepciójukban kiemelt szerepet kapott, hogy helyi művészeket mutassanak be, akik a balatoni, térségi tájra reflektáltak alkotásaikban.

 

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója elmondta, hogy a 120 éve alapított múzeum az 1923-ban átadott épületben működik, és az eltelt száz év alatt a mostani volt az első teljes körű felújítás. A felújításnak köszönhetően jelentős kiállításoknak adhatnak otthont, mert olyan gyűjteményekből is kölcsönözhetnek majd alkotásokat, amelyektől korábban a nem megfelelő infrastruktúra miatt nem lehetett. Az épület a pincétől a padlásig teljesen megújult két, néhány éve felújított helyiséget leszámítva. Új gépészeti rendszert építettek be, megújult a homlokzat, a tető, a fűtésrendszer, az elektromos hálózat, valamint több helyen az eredeti díszítőfestést is helyreállították. Emellett valamennyi nyílászárót kicserélték, helyreállítva a műemléki állapotot. Jelentős változás, hogy lift beépítésével akadálymentesen megközelíthetővé vált a múzeum.

 

 

Az Egry József születésének 140. évfordulója alkalmából összeállított kiállítás – amely az EKF-évad egyik legfontosabb képzőművészeti eseménye – a múzeumok éjszakáján nyílik meg június 24-én, és október végéig lesz látható. Sipos Anna, a tárlat kurátora kiemelte, nem életműkiállítással készülnek, a tárlaton Egry balatoni letelepedése, vagyis 1918 után készült művei lesznek láthatók. A balatoni műveket párhuzamba állítják a mester két olaszországi tanulmányútján készült tengert ábrázoló alkotásokkal. A tárlat gerincét a múzeum képzőművészeti gyűjteményének közel 50 darabot számláló Egry-kollekciója adja, emellett tíz közgyűjteményből és több magángyűjteményből kölcsönöztek alkotásokat.

 

 

Borítókép: Benkő Péter/Napló

emlékezet, kiállítás, látogató, Múzeumok Éjszakája, néprajz, programajánló
2021-06-24 13:00
gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, programajánló, régészet, történelem
2023-03-29 20:00
kiadvány, Múzeumok Őszi Fesztiválja
2017-11-03 18:00