EN facebook

Egeknek egei - A gondolat festett terei. Gyarmathy Tihamér alkotásai a Bibliamúzeumban

KIÁLLÍTÁS

2024-09-17 07:00

Gyarmathy Tihamér festőművész életművéből mutat be válogatást a Bibliamúzeum új időszaki kiállítása. A tárlaton két szinten több mint félszáz alkotás tekinthető meg. Néhány korai, figuratív művet követően a művész háború után készült festményei kerülnek előtérbe, továbbá kortársainak néhány műve is látható.

 

Megnyitó: 2024. szeptember 19. 17:00

 

A kiállítást megnyitja: dr. Mészáros Flóra művészettörténész

 

Zongorán közreműködik: Bartha Mátyás zongoraművész

 

Gyarmathyra pályája kezdetén a Bauhaus mestereinek és a klasszikus avantgárd nemzedékének alkotásai voltak hatással. Szellemi mestere Kállai Ernő lett, akinek 1947-ben megjelent írása, A természet rejtett arca és a benne kifejtett bioromantika-elmélet egész pályája szempontjából meghatározóvá vált.

 

A korai korszakára jellemző figurális ábrázolástól jutott el ahhoz a szellemi és gondolati motivációhoz, amelyek már sajátosan Gyarmathys képeket hagytak az utókornak. A színek és fények, a vertikális és horizontális, a sok esetben strukturálisnak tűnő kifejezésmód, amelyben ott van a felfedezni vágyott univerzum, a mikro- és makrokozmosz együttesen.  Ritmikus formákból és meleg színekből építkező áramló, mozgó világ, amely gondolatokat ébreszt és irányt mutat.

 

Gyarmathy Tihamér: Formálódó sejtek, 1977. Magántulajdon. Fotó: Füle Tamás

 


Gyarmathy Tihamér: Gondolat térben, 1987. Magántulajdon. Fotó: Füle Tamás

 

Egeknek egei - Gyarmathy Tihamér képei a Bibliamúzeum kiállításán felragyogtatnak valamit abból a világból, amelynek sokféle titkát a természettudomány által már jól ismerjük, de mégis a hit az, amely látja és érti mindezekben a Teremtőt, az univerzum nagy Alkotóját.

 

A kiállítás 2024. szeptember 20-tól 2025. január 31-ig, keddtől péntekig 10 és 17 óra között, szombaton 10-től 14 óráig tekinthető meg.

 

 

Helyszín: a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének Bibliamúzeuma (1092 Budapest, Ráday u. 28.)

 

 

 

 

Borítókép:

Gyarmathy Tihamér: Konstrukció, 1949 (részlet), Magántulajdon.

Fotó: Füle Tamás

gyarapodás, múzeumandragógia, néprajz, tárgy, téma
2022-10-26 18:00
gyűjtemény, iparművészet, képzőművészet, látogató, #muzeumozzaszobadbol, művészettörténet, tárgy, történelem, virtuális
2020-04-19 10:00