EN facebook

Családi tragédiáról tanúskodik az Óbudán talált szarkofág

ÉRINTETLENÜL KERÜLT ELŐ AZ ÓKORI SÍRLÁDA

2018-03-09 15:30

A BTM Aquincumi Múzeumának régészei közel tucatnyi gyermeksírt, köztük egy díszes, kőszarkofágot találtak Óbudán, a Zápor utcában. Mint azt Vámos Péter, ásatásvezető régész a Magyar Múzeumoknak elmondta, az új lakóház építéshez kapcsolódó munkák  tavaly nyár óta több ütemben folytak. Ennek utolsó fázisában, idén télen kerültek elő a leggazdagabb temetkezések.

 

                 Római szarkofágok a fagyos földben

 

Az óbudai Zápor utca és környéke a Flórián téren található római legio tábort körülvevő katonavároshoz tartozott az ókorban. Itt a korábbi épületek között a Kr. u. 3 - 4. században már gyakran temetkeztek is. A területen összesen 9 csontvázas és 2 hamvasztásos sírt találtak,  melyek közül a csontvázak mind gyermekekhez tartoztak.

 

A két szarkofág közül az egyiket - a legtöbb sírhoz hasonlóan - már megbolygatták az ókori sírrablók, de ezzel együtt is több különleges lelet került elő itt. Ilyen volt egy vasfülű bronzkorsó, valamint egy nagyméretű, bronzveretekkel díszített láda részlete.

 

Bronzkorsó az egyik temetkezésben

 

A leggazdagabb temetkezést egy kisgyermek érintetlen kőkoporsója jelentette, amelynek a tetején még helyén volt a háztetőt formázó fedőlap. A szarkofágban egy apró csontváz mellett egy tölcséres nyakú üvegedényt és egy bronz érmét is feltártak.

 

A szarkofág fedelének a lemelése

 

 

A lezárt kőkoporsó oldalán gondosan vésett felirat fut, e szerint a sírban a 2 év 6 hónapot élt Gaudentius nyugodott, akit Publius Aelius Probus nevű édesapja temettetett el. A gyászoló édespa neve alapján római polgár volt. Hogy a szarkofágban nyugvó gyermek csontváza Gaudentiusé, vagy pedig a kőládát később egy másik gyermektemetkezéshez újra felhasználták-e, arra a későbbi antropológiai vizsgálatok adhatnak választ.

 

Ép üvegedény a gyermek koponyája mellett

 

Az előkerült leletek már a múzeum restaurátor műhelyében vannak, és a legszebb darabokat minden bizonnyal rövid időn belül megcsodálhatja a nagyközönség is.  

 

 

Fotó: BTM – Aquincumi Múzeum

látogató, programajánló, régészet, történelem
2017-09-15 09:00