EN facebook

Családi nyomozás, betűkeresés, koncertek

Családi programok a Múzeumok Éjszakáján

2018-06-21 11:00

2018 a Családok éve, tehát az idei Múzéj kiváló alkalom arra, hogy a családok, kicsik és nagyok együtt fedezzék fel a látnivalókat, és közös, életre szóló élményekkel gazdagodjanak. Az országos esemény idei kiemelt tematikája is a Családok évéhez kapcsolódik: „Ami összeköt – Család és kultúra” címmel inspirálták a szervezők a résztvevőket, hogy minél több, kifejezetten családokhoz köthető programokkal várják a 2018-as Múzeumok Éjszakája látogatóit.

 

A Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban családi kincskeresőre invitálják az érdeklődőket népművészetünk nyomában. A kiállítások kapcsán furfangos kérdések, különleges tárgyak vezetik a családokat a régi népművészeti kincseinktől indulva napjaink alkotásaihoz.

 

A játékos feladatokat szülők és gyerekek csak együtt tudják megoldani, a Játékszerek Anno Kiállítóterembe ellátogatók nem csak megnézhetik, de ki is próbálhatják a különleges játékokat, azok történetével és gyártásának módjával is megismerkedhetnek, majd az utcán interaktív üveggolyó versenyben próbálhatják ki magukat. A főnyeremény 1 kg üveggolyó!

 

Kiscelli Múzeumban már a délelőtt folyamán is épületséta, zseblámpás kriptatúra, műtárgy- és bútorraktár vezetés várja a vállalkozó kedvű családokat.

 

Magyar Fotográfusok Házában 11-től igazi családi csemegének ígérkezik a 124 éves Mai Manó Ház felfedezése, ahol idén először teljes egészében, pincétől a padlásig bejárható Budapest leghíresebb fényképészének műteremháza. A túra során a szemfüles látogatók Mai Manós ajándékokkal gazdagodhatnak.

 

Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria „Mesél a család” címmel egy különleges mikrovilág, különböző technikákkal, anyagokkal történő elkészítésére invitálja a családokat, illetve arra, hogy az így elkészített világokat építsétek össze a családtagok, barátok által készített világokkal és már kész is a síkból térbe kihajtható apró könyvecske, szárnyalhatnak a mesék!

 

Magyar Nemzeti Múzeumban 15-től Családi BETŰKereső várja az érdeklődőket, akiknek az ABC összes betűjét kell összegyűjteniük, vagyis 40, a múzeum állandó kiállításaiban elrejtett feliratos tárgyat kell felkutatniuk. A családi összefogás, taktikus együttműködés nélkülözhetetlen. 18-tól még mindig a családi programok keretében élő stratégiai társasjátékra várják a családokat, akik a Hunyadiak idejébe kell, hogy visszautazzanak az időben, hogy ott aztán interaktív, stratégiai játékban akár a nádori címig is vihetik.

 

Mesemúzeumban Tabáni kalandpálya, rendhagyó kirándulás várja családokat a Kompánia Színházi Társulattal. A kalandpálya állomásain Grimm-mesékhez kapcsolódó színházi jelentek bontakoznak ki, melyek továbbgondolására ösztönzik a kicsiket és nagyokat. 20-tól pedig táncra perdülhet az egész család a vidám mesediszkóban, ahol Rutkai Bori horgolt bábjaival varázslatos történetek kelnek életre.

 

Az Országos Széchenyi Könyvtárban 16-tól játékos nyomozásra nyílik alkalma a családoknak a Széchényi család kulturális öröksége után. Feladatok és rejtvények megoldása közben a résztvevők megismerhetik a család egy-egy tagját és a könyvtár különböző tárait.

 

Törley Pezsgőmanufaktúrában a látogatók megismerkedhetnek a pezsgőkészítés rejtelmeivel, miközben a kicsik csokoládét a nagyok pedig pezsgőt kóstolhatnak.

 

Várkert Bazárban 18:30-tól hallgatós-összebújós koncert kicsi és nagy gyermekeknek, anyukáknak és apukáknak, nagymamáknak és nagypapáknak, fiataloknak és öregeknek. Az előadásban ismert gyermekdalok csendülnek fel a cselló simogató hangjának kíséretében, vidám furulyahangokkal fűszerezve.

 

A vidéki múzeumok is számtalan családi programmal várják a kicsiket és nagyokat június 23-án, a Múzeumok Éjszakáján.

 

Forrás: Múzeumok Éjszakája

képzőművészet, Múzeumok Éjszakája, programajánló
2018-06-06 18:00
Múzeumok Éjszakája, programajánló
2017-06-24 09:24