EN facebook

BETŰK - Az összekötő írásjelek

PROGRAM

2018-04-19 14:10

Április 21-én, szombaton 4-től kurátori vezetéssel várják a látogatókat a Nemzeti Múzeumban.

 

A tárgy. történet. etc. című kiállítás-sorozat és program célja, hogy alternatív látogatói útvonalakat építsen ki a Nemzeti Múzeum állandó kiállításain, tudományos, ismeretterjesztő és múzeumpedagógiai programokat szervezzen ezek köré, dokumentálja, és széles körben megossza eredményeit, megismerje látogatói véleményét, nézőpontjait, meghallgassa véleményüket. 2018-ban elsőként a betűk szólítják meg a látogatót, hogy évezredeken átsétálva gondolja újra, hányféleképp juthatunk el A-tól Z-ig.

 

A betűk című alternatív látogatói útvonal az állandó kiállításokban található 40, nagyon különböző tárgyat köti össze. Az útvonalat végigjárva az első karcolt csonteszközöktől – kereskedelmi és kulturális kölcsönhatások lenyomatain, pénzeken, ékszereken, képző- és iparművészeti alkotásokon át –, 20. századi „hibrid” tárgyakig juthatunk. 

 

A magyar ábécé betűivel megjelölt útvonalhoz egy időszaki kiállítás is tartozik. A szombati vezetésen Fisli Éva kurátor segítségével rácsodálkozhatunk többek közt arra, mi köti össze az egyes tárgyakat; mi köze Comeniusnak az istállóskői síphoz, a koronázó palástnak egy hímzett falvédőhöz, egy budai zsidó sírkőnek egy lengyel karabella szablyához, vagy egy nürnbergi napórának egy 1989-ben használt, kézzel írt irányjelzőhöz.

 

Vajon a különböző korokból fennmaradt tárgyak egymásutánja kiad egy folyamatos történetet?

 

 

 

A betűk az MNM-ben itt: https://mnm.hu/hu/kiallitasok/betuk

Az útvonal térképe letölthető innen: https://mnm.hu/sites/default/files/betuk_kiallitasterkep.pdf

 

Első kép: Pannónia megkoszorúzza a tudomány és művészet géniuszait. Than Mór falfestményének részlete, az útvonal I betűje

Második kép: Analóg Insta-mátrix az útvonal tárgyairól készült fotókkal

fénykép, irodalom, kiállítás
2018-04-17 18:00
képzőművészet, kiállítás, technika
2018-04-15 14:00
képzőművészet, kiállítás
2018-04-15 16:18