EN facebook

Bemutatták Négyesi Pál Kalandra fel! Budapest - Konstantinápoly autós túraút 1912 című könyvét

KIADVÁNY

A kötet bemutatóját 2021. szeptember 3-án, pénteken délután tartották a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelyen. A könyv a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány együttműködésében jelent meg magyar és török nyelven.

 

„Balhé a Balkánon – akár ezt a kissé szenzációhajhász címet is adhattuk volna ennek a kötetnek. 1912. június 29. – 1912. július 6. között 21 autó, összesen kb. 60 fő teljesítette a Budapest Konstantinápoly távot” – indítja izgalmas kötetét Négyesi Pál történész a politikatörténetből jólismert háborús készülődés vagy az utolsó békeévek időszakának egy kultúrtörténeti-turisztikai-technikatörténeti érdekességét felidézve, amikor kalandvágyó arisztokraták, nagypolgárok és kísérőik vágtak neki a Balkánnak, hogy úttalan utakon próbálják ki a friss közlekedési eszköz, az autómobil teherbírását.

 

 

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gazdag archívumának digitalizálásakor kerültek elő a Királyi Magyar Automobil Club által szervezett autós túrák fotói, amelyek közül az Isztambuli Magyar Intézet meghívására a Konstantinápoly – Budapest utazás feldolgozása történt meg egy kiállítás keretében, amely tárlat megjárta az egykori túra útvonal országait: Törökországban, Romániában, Bulgáriában mutatkozott be. A vándorkiállítások során számos egyéb dokumentummal gazdagodott a kutatás, amelynek összefoglalása a most megjelent kötet.

 

Négyesi Pál kötete tágabb technikatörténeti és geopolitikai kontextusba helyezve mutatja be a túraútvonalat. A ma már elképesztő és elképzelhetetlen útviszonyok és feltételek között zajló kalandok mellett sorra veszi az indulók ambícióit és társadalmi státuszát, továbbá a gépjárművek teljesítményéről, felszereltségéről is izgalmasan mesél.

 

A könyv érdekfeszítően mutatja be az autósport hagyományait, betekintést nyújt az autó mint státuszszimbólum kialakuló szerepébe. Az olvasó többek között megismerheti a túraút szervezésének menetét, az előkészületeket, a baráti és kapcsolati háló jelentőségét e korban, de úgyszintén magukat a részvevőket és járgányukat is. A könyv jelentős részeben taglalja magát az utazást is: együtt örülhetünk és együtt izgulhatunk a részvevőkért, esetenként pedig nosztalgiázhatunk a ma már utakkal, benzinkutakkal, panziókkal és éttermekkel behálózott régió meg/átváltozásán. A könyv bemutatja be azt a kort, amikor az autós közlekedés még nemmindennapi látvány, kiváltságos státusz volt. A fejezetekben feltárulkozik a történelemnek az a rejtett oldala, amely a mindennapok kontextusában mutatja be az életmód változását, a kihívásokat kereső örök emberi kíváncsiságot.

 

 

A könyvbemutatón Dr. Négyesi Pál történész, a kötet szerzője, Pálfi Gábor, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány operatív igazgatója és Dr. Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese beszélgetett Uhl Gabriella, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kiállításszervezési osztályvezetőjének moderálásával.

 

 

A futam emlékére közös kiállítást is nyitott a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány. A tárlat keddtől vasárnapig minden nap 10 és 18 óra között tekinthető meg Budapesten, a II. kerület Mecset utca 14. szám alatt, a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelyen.

állományvédelem, design, közlekedés, örökségvédelem, tárgy, technika
2021-03-12 07:00
emlékezet, gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, közlekedés, látogató, technika
2021-07-16 20:00
állományvédelem, gyarapodás, gyűjtemény, közlekedés, tárgy, technika
2021-08-29 07:00