EN facebook

Befejeződött a jáki templom helyreállítása: visszatérnek a apostolszobrok is a Savaria Múzeumból

TÉMA

2024-04-15 16:00

Befejeződtek a jáki Szent György-templom külső és belső helyreállításának, restaurálásának több évig tartó munkálatai, a következő lépés a már kész kivitelezési tervekkel rendelkező látogatóközpont megépítése lehet.

A Savaria Múzeumban őrzött apostolszobrok - melyek egykor a templomot díszítették - egy részét ideiglenes bemutatás céljából visszaszállítják Jákra, ahol a templom nyitvatartási ideje alatt megtekinthetőek lesznek. Az apostolgaléria nagyobb részének a jáki kiállítás kivitelezéséig történő szakszerű elhelyezése a Szombathelyi Egyházmegye műtárgyraktárában történik - adta hírül a vaskarika.hu.

 

A templombelső helyreállítása már 2022-ben befejeződött, azóta elkészültek a templom homlokzatának restaurálási munkálatai is, amelyek közül a legfontosabb a jáki templom közismert nyugati kapujának helyreállítása volt - emlékeztetett Sarkadi Márton építész, a Szombathelyi Egyházmegye projektvezetője, hozzáfűzve, hogy megújult a templomkert, beleértve a sétautakat és a világítás korszerűsítését is.


A felújítás keretében elkészült a XIII. századi Szent Jakab-kápolna teljes restaurálása is.

 

A következő lépés a jáki templomhoz kapcsolódó látogatóközpont és kiállítótér megépítése, amelynek előkészítéseként pénteken elszállították a Savaria Múzeumból az apátsági templom kapuját díszítő eredeti apostolszobrokat. Ezek közül hármat Jákon, egy a templomhoz kapcsolódó épületben, egy turisztikai pavilonban lehet majd ideiglenesen megtekinteni, a többit a látogatóközpont felépüléséig a Szombathelyi Egyházmegye műtárgyraktárában helyezik el.

 

 

Ezzel a lépéssel Sarkadi Márton szerint arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy Jákon nemcsak a román kori templom épülete jelent látnivalót, hanem azok a régészeti leletek és egyéb tárgyak is, amelyek bemutatják annak történetét, megvilágítják régészeti, művészettörténeti jelentőségét.

 

 

A szakember hozzátette, hogy 2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye, a látogatóközpont létesítéséhez - amelyhez az apátsági épületek szolgálnak alapul, de egy új nagy kiállítótér is épülne - további több mint 1 milliárd forintra van szükség.

 

A megújult apátsági templomot a tervek szerint 2024. április 21-én, vasárnap áldja meg ünnepélyes keretek között Székely János megyéspüspök.

 

A jáki apátsági templomot a magyarországi középkori művészet emlékei közül viszonylag ép állapota, az építéséről rendelkezésre álló adatok, valamint megjelenésének szépsége és szobrászati elemeinek gazdagsága emeli ki.

 

A templomot és a hozzá tartozó bencés monostort Jáki Nagy Márton nemzetségfő a hagyomány szerint 1214-ben alapította. Az épületet 1256-ban, Szent György tiszteletére szentelték fel.

 

A későromán stílusú, kora gótikus elemeket is magán hordozó templom legimpozánsabb része a nyugati kaput díszítő szoborgaléria; Krisztus és a 12 apostol, valamint a kapu két oldalán elhelyezkedő Trónoló Madonna és Sámson alakja.

 

Az apostolok egy részének feje és keze a 19. század elejéről fennmaradt első ábrázolások tanúsága szerint már nem volt meg, ahogy a Trónoló Madonna és Sámson is erősen hiányos volt. Nincsenek biztos adataink arról, hogy ki és mikor csonkította meg a szobrokat, a népemlékezet a pusztítást a törököknek tulajdonítja.

 

A 20. század utolsó évtizedeiben az apostolgaléria szobrai az időjárás viszontagságai miatt egyre rosszabb állapotba kerültek. Pusztulásuk megakadályozása céljából az Országos Műemléki Felügyelőség, majd az Országos Műemlékvédelmi Hivatal megbízásából 1992 őszén és 1993 tavaszán a templom homlokzatáról leemelték és a ma is a fülkékben látható másolatokkal helyettesítették őket.

 

Az eredeti szobrok restaurálásuk után az Országos Műemlékvédelmi Hivatal aulájában megrendezett kiállításon voltak láthatóak 1996. december 13. és 1997. március 28. között. Innen kerültek a szombathelyi Savaria Múzeumba azzal a szándékkal, hogy ott a Jákon tervezett múzeumban történő bemutatásukig megtekinthetőek legyenek. A Savaria múzeumban 1997. április 26-án nyílt meg a szobrok és restaurálásuk történetét bemutató kiállítás.

 

A Szombathelyi Egyházmegye Magyarország Kormánya támogatásának köszönhetően befejezte a jáki Szent György-templom helyreállítását. A program következő fázisa egy látogatóközpont és egy, a Savaria Múzeum és a Szombathelyi Egyházmegye között fennálló szakmai együttműködés keretében megvalósuló új kiállítás létrehozására irányul. A tervek szerint ez a kiállítóhely nyújt majd végleges otthont az apostolgaléria szobrainak számára.

 

 

1997 óta a Savaria Múzeum adott otthont a jáki templom apostolszobrainak. Az egyedülálló emlékek egy része a templom felújításának befejeztével visszakerül Jákra, másik részüket a Szombathelyi Egyházmegye raktárában helyezik el, a Jákra tervezett látogatóközpont megnyitásáig. A 15 db, egyenként több száz kilós szobor elszállítása nagy körültekintést igényelt.

 

 

Borítókép forrása: vaskarika.hu

gyarapodás, iparművészet, képzőművészet, kortárs, tárgy, téma
2023-11-06 14:00
beruházás, iparművészet, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2021-06-27 20:00