EN facebook

Megnyílt a Schrammel-gyűjtemény Szombathelyen

MEGÚJULÁS

2021-06-27 20:00

Schrammel Imre (1933 – ) Kossuth-díjas keramikusművész alkotásai „hazatértek”: szülővárosában, Szombathelyen kaptak végleges és méltó helyet a frissen kialakított Schrammel-gyűjteményben. A város új kulturális intézménye a Múzeumok Éjszakája nyitórendezvényeként nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. 

 

Az ünnepi avatáson dr. Nemény András polgármester hangsúlyozta: egy színvonalas kiállítóhellyel és rengeteg felbecsülhetetlen értékű műalkotással gyarapodik a város. Schrammel Imre egyszerre kíváncsi és nagyon bátor, olyan utakat járt be, ahová senki nem mert elindulni. A felfedezései, eredményei megdöbbentőek, az alkotásai unikálisak. Ezek az utak, most visszavezettek ide az indulóponthoz, Szombathelyhez – fogalmazott.

 

Schrammel Imre kiállítását Wehner Tibor művészettörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, felidézve a hét évtizedes alkotói pálya fejezeteit, műveinek tematikai csoportjait „a korai hollóházi tárgyaktól a konstruktív alakzatokon, a fegyverrel átlőtt-roncsolt szabályos plasztikákon, a madártetem-maradványok kompozícióin, a mitológiai és bibliai alakok fájdalmasan deformált alakjain át a karneváli, tündöklő színekben játszó mázas porcelánfigurákig, majd a csendélet-plasztikákig és az állatszobrokig”. Szólt Schrammel Imre több évtizedes oktatói és művészetközvetítő tevékenységéről, külföldi kiállításairól, nemzetközi elismeréseiről és a modern kerámiaművészet történéseit követő publikációiról, naplóinak közreadásáról.


Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója ajándékkal köszönte meg, hogy Schrammel Imre alkotásai az intézmény gyűjteményét gyarapítják: a művész az új, szombathelyi korszak kezdetének jelképeként egy üres naplót kapott, ebben folytathatja évtizedekkel ezelőtt elkezdett bejegyzéseit.

 


Miért Szombathely?


A művész 2019-ben szülővárosának adományozta válogatott életművét – ennek darabjai, valamint a Herendi Porcelánművészeti Múzeumból letétbe kapott művek, összesen 115 alkotás látható az erre a célra felújított belvárosi műemlék épületben.


Schrammel Imre azt vallja, sajátos, kísérletező művészete vasi gyökerű, abból a tapasztalatból származik, amit a Rába-parton, a hordalék és az agyag megfigyelésével szerzett. Úgy érezte, művei itthon találnak értő befogadókra, és szerette volna, ha hagyatéka egyben marad, ezért ajánlotta fel a városnak világhírű gyűjteményét.

 


Az épületről


A mintegy 150 éves Éva-malom épületét a Magyar Állam vásárolta meg és adta Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes vagyonkezelésbe. Felújítására 280 millió forintos uniós pályázati forrásból nyílt lehetőség. Az épületben fogadóhelyiség, két kiállítótér és egy kézműves foglalkozásokra alkalmas műhely kapott helyet. A létesítmény különlegessége, hogy homlokzatára a szombathelyiek által megjelölt téglák kerültek.


A Schrammel-gyűjtemény Szombathely múzeumi negyedében, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeként működik.

 

 

A kiállításról

 

Az egykori Éva-malom első emeletén található a művész pályáját tematikus rendben feldolgozó kiállítás. A terembe belépve a Kapuk sorozat darabjai invitálják beljebb a látogatót a további egységek megtekintéséhez. Találkozhatunk a pálya elején született hollóházi porcelánkísérletek darabjaival, és a talán legforradalmibb alkotásaival, a lőtt munkákkal. A lövés- és robbantás alakította áttöréseken áttekintve a kiállítás két másik tematikus egységébe pillanthatunk: a történelmi sorsfordulókra utaló művekre és a férfi-bika gondolattal játszó Minótauroszok világába.


A drapériás figurák csavarodó alakjai női szentek, mitológiai alakok, valamint a Duna és a Rába metaforái. A két folyóhoz és árteréhez kapcsolódó élmények, folyami evezések az ihletői a hordalékoknak, míg a madárlenyomatok a Bugaci-tóhoz köthető természet-fürkész kísérletezések szürreális, drámai szüleményei. Külön témaként vannak jelen a kiállításban a személyes vonatkozásokkal bíró portrék és állatábrázolások, valamint a csendéletek. A tovább alakított munkák bonyolult, teljesen egyéni készítéstechnikai újítást hordoznak. A herendi porcelánok a gyárhoz kapcsolódó életszakasz termékei: a karneváli téma és Minótaurosz-ábrázolások jellemzik. Végül az elmúlás sorozat darabjai zárják a kiállítást, emlékeztetve bennünket, hogy porból lettünk, porrá leszünk, lassan minden eltűnünk…

gyűjtemény, muzeológia, múzeumpedagógia, műhely, tárgy
2021-03-20 07:00
emlékezet, látogató, muzeológia, #muzeumozzaszobadbol, programajánló, természet
2021-06-02 14:00
konferencia, műhely, örökségvédelem, természet
2020-12-09 16:00