EN facebook

Azopan Fotóarchívum

Fortepan a határon túl

2019-06-12 18:00

Erdélynek is van most már Fortepanja, ez az Azopan. A két fotóarchívumot nem csupán a névbeli hasonlóság köti össze, hanem a történet, a tárgy és a cél is. Sőt, ma már a két adatbázisnak is vannak közös elemei. A romániai magángyűjtemény létrehozói jelenleg csaknem 20 ezer képet kezelnek.

 

Míg Magyarországon a Fortepan számított a legelterjedtebb fekete-fehér fotófilmnek, a szocialista Romániában az Azopan. Utóbbi a marosvásárhelyi Azomureș gyárnak volt az igen népszerű terméke, egészen a rendszerváltásig. Innen jött a kezdeményezők ötlete, hogy összegyűlt képanyagukat, amely eléri a 20 ezres nagyságrendet, az Azopan Fotóarchívum elnevezésű portálon tegyék hozzáférhetővé.

Az internetes oldal nem csak a tartalmát nézve követi a hazai Fortepant, hanem a felépítése, az arculata is hasonló a magyarországihoz. A képeket egy időszalagon helyezték el, ám ha nem év szerint szeretnénk kutatni, akkor a kulcsszavas keresés könnyíti meg a dolgunkat. Rákattintva a fotókra, három nyelven, románul, magyarul és angolul találjuk meg az ismert adatokat: a kép leírását, a készítés évét, a fényképész nevét, a forrást vagy a felajánlót, adományozót, az országot, a települést, a címszavakat, amelyekhez új címke is hozzáadható.

 

 

 Brasso, 1918

 

Mivel a kezdeményezők, Furó Lóránd-Félix, Fülöp Lóránd és Szőcs Edgár marosvásárhelyi születésűek, túlsúlyban az erdélyi fényképek vannak, tudniillik ezekkel indultak, ám az utóbbi időben, főként amióta a Facebook-on is megjelentek, egyre több nem erdélyi fotó is bekerült az adatbázisukba. Mivel több felvételről szinte semmit sem tudnak, hozzászólásával bárki segítheti a kép, képek azonosítását. Legrégebbi fotográfiáik 1900-ból valók, a feldolgozásra várók száma hozzávetőleg 20 ezer. Ezeket folyamatosan teszik közé a közösségi oldalakon.

A gondolat, hogy a portált meg kell csinálniuk, tizenöt éve fogalmazódott meg Szőcs Edgárban. Ő kereste meg 2017-ben jelenlegi társait azzal, hogy lássanak neki a megvalósításnak, derül ki a Transidexnek adott interjúból. Mivel tudták, hogy ez időbe telik, 2018 elején megnyitották a Facebook-on a Régi fotók Erdélyből csoportot, amelynek keretében publikálni kezdték a tulajdonukba került fényképeket. Ennek az lett az eredménye, hogy nagyon gyorsan nagyon jelentős közösséget, mintegy 8 ezer tagot sikerült összetoborozniuk.

 

 

 

Torockó,1907

 

Az Azopan-ro-n jelenleg 7 ezer fotó érhető el. Ezek között, megközelítőleg kétezer olyan kép is van, amelyeket a Fortepantól vettek át, ennek beleegyezésével. Elsősorban olyan fényképekről van szó, amelyek a jelenlegi Románia területén készültek. Az 1900-as fotók között is találunk ilyeneket. Ám ahogyan haladunk előre az időben, egyre megsokasodnak a helyi gyűjtések, sőt az egykori román ókirályság területéről származó amatőr és profi munkákból is egyre több lesz. Mindenikük értékes forrása lehet a tudományos munkát végzőknek, hisz történelmi, művészettörténeti, néprajzi adatokkal egyaránt szolgálnak.

Az egyéni felajánlások mellett, éppúgy mint a Fortepan esetében, az Azopan kezelésébe is kerültek már teljes hagyatékok. Ezek közé tartozik az az anyag, amely Bach Lóránd amatőr fotóstól származik, de együttműködnek az Új Élet hajdani fotóriporterével, Erdélyi Lajossal is, akitől nagyon izgalmas válogatást kaptak. És persze szemétből kimentet képek is bekerültek már a tulajdonukba.

 

 

 

Arad, 1921

 

 

Nyitókép: Lugos, 1913

emlékezet, fénykép, kiállítás, látogató, történelem
2019-04-17 18:00
képzőművészet, kiállítás, természet
2019-04-18 12:00