EN facebook

Az oltárképtől a csoki-kameráig: retusál a Múzeum+

PROGRAMOK

2018-05-15 16:00
Havonta egyszer hosszított nyitva tartással, egy-egy téma köré szervezett programokkal – tárlatvezetésekkel, előadással, társművészeti programokkal, workshoppal – várja látogatóit a Magyar Nemzeti Galéria. A májusi téma (17-én csütörtökön)  a Retus, és minden, ami ehhez kapcsolódik: a retusálás, javítás, restaurálás – és természetesen a szépítés, a finom módosítások művészete, valamint a hibák és hiányok eltüntetése. Szinte minden előadás, beszélgetés és tárlatvezetés ezeket a kérdéseket járja körül a középkori oltároktól kezdve egészen a kortárs művészetig. Apropója, hogy idén 70 éves a restaurátorképzés Magyarországon, így programok suzervezésébe a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszéke is beszállt!

Végre megsejtünk valamit M.S. mester gyönyörű oltárképének titkaiból, és szembesülünk a kortárs művészet restaurálási problémáival is. Beleshetünk a kulisszák mögé, és a gyakorlatban is ízelítőt kapunk a restaurátorok munkájából egy kifejezetten a látogatóknak berendezett "restaurátorműhelyben", s megtudjuk, hogy legtöbbször már maga a művész is retusál, hiszen a festészetben semmi nem egészen úgy van, mint a valóságban…
És mindehhez jó borok, jó teák, jó zene társul Váczi Eszter kvartettjének előadásában azoknak, akik szeretnének megismerkedni a restaurálás titkaival. Szép este lesz, ami után bizonyosan nem lesz szükség az emlékeink retusálására. Néhány program:

KORTÁRS PROBLÉMÁK
Jelenkori kihívások – Filp Csaba DLA, egyetemi docens, tanszékvezető, Munkácsy-díjas festőművész, Szokán Erika festményrestaurátor és Százados László, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének munkatársa közös tárlatvezetést tart a Lépésváltás című kiállításban 

ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ BESZÉLGETÉS
Az oltárképtől a csoki-kameráig – Beszélgetés a restaurálás műhelytitkairól
A múzeumi munka egyik legfontosabb – és egyben talán legtitokzatosabb – része a műtárgyak állagmegóvása, a sérült műtárgyak helyreállítása, a rajtuk-bennük keletkezett hibák kijavítása, vagyis a restaurálás. És persze ahány műtárgy, szinte annyi egyedülálló probléma: hiszen más munkát kíván a restaurátortól egy 13. századi megrepedt fa oltárkép összeillesztése és a repedésnél lepattogzott festékréteg pótlása, mást egy megsérült ötvös-remek, vagy éppen egy videó-installáció helyreállítása, és megint mást, ha a csokoládéból készített műalkotás felszínén kirakódik a kakaóvaj. És persze az is kérdés, hogy vajon hogyan lehet tanítani ezt a gyakorlatilag végtelen számú problémát felvető művészeti munkát? A Retus című múzeum+ esten erről az izgalmas múzeumi területről kérdezzük szakértő vendégeinket.
A beszélgetés résztvevői: Gippert László, a Magyar Nemzeti Galéria Restaurátori Főosztályának vezetője, Kónya Béla restaurátor, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum főrestaurátora és Heitler András festőrestaurátor, egyetemi adjunktus, a Képzőművészeti Egyetem Restaurátor tanszékének vezetője, oktatási rektorhelyettes.
Moderátor: Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője.

ELŐADÁS
MS MESTER: A Vizitáció titkai – Menráth Péter restaurátorművész, professor emeritus, a Restaurátor Tanszék egykori vezetőjének előadása
Az M S monogrammal ellátott Mária és Erzsébet találkozását ábrázoló táblakép a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének emblematikus műalkotása. A Selmecbányáról származó, késő középkori festmény restaurálása 1990 és 1996 között valósult meg Menráth Péter és Hernády Szilvia restaurátorművészek által. Művészettörténészek és restaurátorok egyéni és közös kutatómunkájának eredményeképp számos történeti adalék és készítéstechnikai érdekesség segít feltárni a műtárgy keletkezésére és attribuálására vonatkozó információkat.

ÉLŐ GYŰJTEMÉNY / LIVING COLLECTION - Múzeumi szobrok / Kortárs reflexiók No.7 
Megnyitó
A Magyar Nemzeti Galéria 19–20. századi szoborgyűjteményében őrzött közel ötezer szobor közül csak néhány száz kerül a közönség elé az állandó és az időszakos tárlatokon. Kortárs szobrászok bevonásával a jelenleg raktárban lévő művekből inspirálódva új műalkotások születtek.
A  projektsorozat hetedik szoborpárja Goldman György: Munkás – Rabóczky Judit Rita: Királynő.

KULISSZÁK MÖGÖTT – Restaurátorműhely-bemutató és workshop
A Galéria Báltermében ideiglenesen felállított mini restaurátor-állomásokon betekinthetünk a szakma műhelytitkaiba. A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében található műtárgyak sokfélesége a restaurátor szakma sokszínűségében is megjelenik, ahány anyag, annyi szakterület restaurátorai mutatják majd be a látványosabb munkafolyamatokat.
Festménytisztítás - Szutor Katalin festő-restaurátor
Szobor, fa, levél, faragás - Dabrónaki Béla faszobrász restaurátor
Keretaranyozás, restaurálás - Sztojanovits Márton és Molnár László keretrestaurátor
Fém, ékszer, iparművészeti tárgyak restaurálása, forrasztása, hiányzó alkatrészek pótlása - Nagy Lea fém-ötvös restaurátorművész
Márvány, gipsz restaurálása - Hering Zoltán kőszobrász-restaurátor
Papíröntés - Zelenák Orsolya papírrestaurátor

WORKSHOP
Retus előtt, retus után
Nehéz a dolga a restaurátornak? Próbálja ki Ön is! Sérült, hiányos festmények reprodukcióit hozzuk rendbe a workshop keretében.