EN facebook

Az idei jelöltek - Az Év Múzeuma 2022

ELISMERÉS

2022-05-01 11:00

A Pulszky Társaság által 1996-ban alapított, és minden évben kiosztásra kerülő Az Év Múzeuma elismerés megújult formában várta idén is az ország legkiemelkedőbb múzeumainak pályázatát. A 2022. március 25-én zárult pályázatra benyújtott dokumentumok első körös megismerése után a díj kilenc tagú bíráló bizottsága.

 

A bíráló bizottság - Bereczki Ibolya, Aczél Eszter, Heilauf Zsuzsanna, Kemecsi Lajos, Kónya Béla, Mészáros Balázs, Ringer István, Végh Katalin és Vicze Magdolna - április 12-én tartotta meg az első ülését, amelyiken döntés született arról, hogy melyik intézmények kerülhettek a második fordulóba, vagyis, hogy mely múzeumok viselhetik idén ’Az Év Múzeuma 2022 díj jelöltje’ címet.

 

A kis múzeumok kategóriájában a bizottság döntése szerint hét intézmény került a második fordulóba:

 

 

    1. BTM Kiscelli Múzeum a magasfokú megújulási képességük miatt, a meglevő gyűjteményük rejtett értékeire alapozott kiterjedt kutatásaik is a társadalmi felelősségvállalásban részt vállalt helytállásuk miatt került a második fordulóba.

 

    1. A 2019-ben 40. fennállását ünneplő Dreher Söripari Emléktár mint magánfenntartású szakgyűjtemény a modern muzeológiai szakértelem iránti igazi elkötelezettsége, példamutató ismeretátadási módszertana miatt jutott a második fordulóba.

 

    1. A makói József Attila Múzeum mint területi múzeum és egyben a terület kiemelt turisztikai célpontja is. A díj bíráló bizottsága többek között az intézmény kiemelkedő ismeretátadási programja és a megújulásra állandóan kész közössége miatt döntött a második fordulóba való kerüléséről.

 

    1. A jövőre már harminc éve fennálló Kállay Gyűjteményt a megújulásban élen járó, innovatív és a helyi kultúrában való kiemelkedő szerepvállalásáért került a második fordulóba.

 

    1. A Magyar Tudományos Akadémia Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény közérdekű muzeális intézményként mint speciális, pszichiátriai kezelés alatt álló/állt betegek által alkotott tárgyakat gyűjtő intézmény a kiemelkedő gyűjteménymenedzsment és a múzeum által feldolgozott témának köszönhető különleges társadalmi szerepvállalásáért viselheti a jelölti címet.

 

    1. Az IMM Ráth György villa a 2018-ban megnyitott és az Iparművészeti Múzeum tagintézményeként működő, kiemelkedő szecessziós gyűjteménnyel rendelkező közérdekű muzeális kiállítóhely a formális és informális tudásátadás egyre növekvő eszköztárával, a szolgáltatások kiemelkedő minősége is az inklúziós programjaival érdemelte ki a második fordulóban való megmérettetéssel járó jelölti címet.

 

    1. A bajai Türr István Múzeum kiemelkedő intézményi hálózatával, a megalapozott fejlődési terveivel és korszerű, modern és interaktív módon teszi megismerhetővé Baja város és Észak-Bácska sokszínű kulturális örökségét,  melynek köszönhetően a díj bíráló bizottsága számára a jelölti címet ítélt meg.

 

 

A nagy múzeumok kategóriájában a bizottság döntése szerint két intézmény került a második fordulóba:

 

 

    1. A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum figyelemreméltó fejlődése, a nyitott szemléletet tükröző tudományos tevékenységük, az ismeret adatási és értékközvetítő tevékenysége miatt szintén mint jelölt vehet részt a további megmérettetésben.

 

    1. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a dinamikus szervezete, az új és újra-újra bővülő szolgáltatásaik, a formális és informális ismeretátadási gyakorlataik, a hatékony intézmények közötti kapcsolatrendszere miatt került a jelöltek körébe.

 

 

 

A bíráló bizottság tagjai a hetekben személyesen is ellátogatnak a jelölt múzeumokba, majd május elején kerül sor a bizottság döntő ülésére.

 

Gratulálunk a jelölt múzeumoknak, és a megmérettetés következő részéhez további sok sikert kívánva, egy emberként várjuk a pályázat legizgalmasabb szakaszát, majd a döntést, hogy vajon idén melyik két múzeum viselheti Az Év Múzeuma 2022 címet.

 

Biztatjuk kedves olvasóinkat is, hogy lehetőségeikhez mérten látogassanak el az idei jelölt múzeumokba, támogassák  az intézményeket és figyeljék a hamarosan induló, a díjhoz kapcsolódó cikksorozatunkat.

Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, műhely, Pulszky Társaság
2021-06-26 11:30
díj, felhívás, gyűjtemény, műhely, pályázat, Pulszky Társaság, téma
2022-02-06 07:00