EN facebook

Az év múzeuma 2022 díj esélyese: az IMM Ráth György-villa

AÉM 2022

2022-05-05 20:00

AZ ÉV MÚZEUMA 2022 díjat május 21-én, a Múzeumok Majálisán adják át a Múzeumkertben. Az elismerést a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület évente ítéli egy-egy kiemelkedő teljesítményt felmutató intézménynek. Idén két kategóriában 9 jelölt verseng: heten a kismúzeumok, ketten pedig a nagy múzeumok ütközetében mérettetik meg magukat. A díjkiosztó ünnepség előtti pár hétben ismerjük meg őket részletesebben az alábbi cikksorozatban és szurkoljunk nekik együtt.

Következzen most a kismúzeumok kategóriájából a IMM Ráth György-villa!

 

Az Iparművészeti Múzeum egyetlen kiállítóhelye, a Ráth György-villa 2018 őszén nyitotta meg újra a kapuit a látogatók előtt. A „Liget előszobája” nem csak az építészeti érdemeivel csalogatja az embert, hanem a hiánypótló kiállításaival, mindent korosztályt érintő és felkaroló programjaival is.


Az Iparművészeti Múzeum első igazgatójának emlékét őrző épület egyben kapcsolatot teremt és ápol az utolsó egyetemes stílus és a kortárs iparművészet között. Ráth György még 1901-ben vásárolta meg az épületet a Városligeti fasorban, ami otthonául szolgált egyre jobban gyarapodó műtárgyainak. Álmát, hogy a gyűjteménye az Iparművészeti Múzeum tulajdonába kerüljön, özvegye, Melcsiczky Gizella valósította meg.

 


Kiemelkedő jelentőségű, hogy az Iparművészeti Múzeum épületének bezárását követően a villát a múzeum használatba vette, és dacolva afőépületből való kiköltözés nehézségeivel, továbbra is aktív szakmai munkát folytatnak. A múzeum szecessziós gyűjteményéből megtekinthető egy állandó kiállítás, mely A mi szecessziónk címet viseli. Ez az állandó jellegű tárlatközel 800 tárggyal az Iparművészeti Múzeum szecessziós gyűjteményének legimpozánsabb darabjait mutatja be, és teszi elérhetővé az újjáépítés ideje alatt is a nagyközönség számára, egyúttal méltó emléket állítva Ráth Györgynek.

 


A villa egyik kiemelkedő projektje a múzeum Kortárs Design Főosztálya által 2018-ban elindított Körforgásban című kiállítás-sorozat, melynek egyik célja, hogy a főépület bezárása alattbiztosítsa a közönség számára a gyűjteményhez való hozzáférést. Az inspiráció és alkotás folyamatát bemutató kiállítás-sorozat keretében évente két tárlat kerül megrendezésre. Míg az őszi időszakban egyhazai, addig a tavasziban pedig egy külföldi designer-t kérnek fel, hogy egy-egy kiválasztott múzeumi tárgy inspirációjára hozzon létre saját designt, mely aztán a gyűjtemény részévé válik. Az alkotói folyamat dokumentálására film is készül, mely oktatási célt szolgál és akiállításon is bemutatásra kerül.

 


A járvány alatt a villa 2021. január és április között zárva tartott, majd az elmaradt programok pótlására májustól novemberig került sor. A két Körforgásban kiállítás (Dechem Stúdió, Romani Design) mellett, nagy sikerrel adtak otthont egy szecessziós divattörténeti kiállításnak is, Dresszkód: Szecesszió címen. A rendezvény számos izgalmas eseménnyel egészült ki, mint például divattal foglalkozó szakmai előadásokkal, szubjektív tárlatvezetésekkel, vagy az országos szinten elsőként itt elindult ArtRolleres városi túrákkal.

 

A Múzeumpedagógiai Osztály újra csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja című programsorozathoz is, melynek során összesen 16 különböző rendezvény került lebonyolításra, bevonva minden korosztályt, az óvodástól a seniorokig.Interaktív foglalkozást tartottak az illemtannal kapcsolatosan az általános iskolás diákoknak az Utazó Múzeum keretében, zenés és művészeti terápiát felhasználó érzékenyítő tevékenységgel várták a vakokat és gyengénlátókat, továbbá a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! című tematikához szecessziós városi sétákat hirdettek. A járvány alatt a frontvonalban dolgozók iránti tisztelet és köszönet kifejezésére létrehozott, a Tiétek is a múzeum! című témakörhöz kurátori tárlatvezetést, illetve a műtárgyak gyógyításáról szóló programot kínáltak.


Nagyon fontos kiemelni a múzeum munkásságában egyértelműen visszatükröződő társadalmi felelősségvállalást. Gondoljunk akár a vakokat, gyerekeket és más, a társadalomban hátrányt szenvedő csoportokat megszólító eseményekre, inklúziós programokra, művészetpedagógiai tevékenységre egyaránt.

 

Az év múzeuma, díj, műhely, Pulszky Társaság, téma
2022-05-03 18:00
Az év múzeuma, díj, műhely, pályázat, Pulszky Társaság, téma
2022-05-01 11:00
iparművészet, látogató, programajánló, természet
2021-05-14 07:00