EN facebook

Az év kiállítása 2021 díj esélyese: Dobó István Vármúzeum – Egri BORkóstoló – A szőlőművelés öröksége

AÉK 2021

2021-10-22 18:00

A Pulszky Társaság 2010-ben alapította AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA díjat, amellyel a muzeális intézmények kiállítások megvalósításában megnyilvánuló tudományos felkészültségét, kreativitását, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességét jutalmazza, egy múzeum állandó vagy időszaki kiállítását kiválasztva. Újdonság, hogy idén három kategóriában folyik a megmérettetés, 4 millió forint alatti illetve feletti bekerülési költségű állandó vagy időszaki és virtuális kiállítások pályázhattak az elismerésre. A 12 jelölt már csak arra vár, hogy a tervek szerint 2021. október 25-ei díjátadón a Petőfi Irodalmi Múzeumban fény derüljön az eredményre. Addig is ismerjük meg őket, drukkoljunk nekik!

 

Jelen cikkünkben a virtuális kiállítások kategóriájában induló Dobó István Vármúzeum Egri BORkóstoló – A szőlőművelés öröksége című kiállítását mutatjuk be.

 

 

Az elmúlt másfél év radikálisan rámutatott a virtuális kiállítások előnyeire: internet hozzáféréssel bárhonnan, bármikor böngészhetünk a kiállítások anyagában, nincs szükség fáradtságos utazásra, sorban állásra a jegypénztárnál. Teljesen ingyen megtekinthetjük kedvenc műtárgyainkat akár otthonról is ahányszor csak szeretnénk. 

 

 

Kép forrása: https://egribor.egrivar.hu/

 

A Dobó István Vármúzeum 2021. június 29. óta elérhető kétnyelvű (magyar és angol) virtuális kiállításán a néprajzi gyűjtemény tárgyain, animációs filmeken, archív videó- és hangfelvételeken, fényképeken, valamint interaktív wordwall játékokon keresztül ismerkedhetünk meg Eger és környékének több száz éves szőlő- és borkultúrájával.

 

 

Kép forrása: https://egribor.egrivar.hu/topic/1

 

A kiállítás anyaga nyolc tematikus egységbe szerveződik, amelyeken keresztül az egri szőlőművelők és borászok világát fedezhetjük fel. Az első két egységben az egri borászat története kerül górcső alá, a középkortól egészen a 20. századig. A következő egységekben megismerhetjük a korabeli és napjainkban is használt szőlőművelési eszközöket. Betekintést kapunk a jellemző helyi szőlőfajták világába, történelmi alakulásukba. Valamint képet kaphatunk a borvidék helyi népszokásairól, melyek a szőlőhöz és a borhoz kapcsolódnak, az ültetéstől a szüreten át a borospincéig. Külön fejezet foglalkozik a szőlőműveléshez és borászathoz kapcsolódó mesterségekkel. Végül, de nem utolsó sorban a kiállítás bemutatja a, szőlőhöz és borhoz kapcsolódó, napjainkban is élő hagyományokat, szokásokat, melyeket az egriek és Eger környékén élők egyaránt magukénak tudnak és éreznek.

 

 

Kép forrása: https://egribor.egrivar.hu/topic/8

 

A kiállítás igényes szöveg- és képanyagát három animációs film színesíti, melyekből megismerhetjük az egri szőlőművelés és szüret mozzanatait Gárdonyi Géza és a bor kalandos történetét, valamint fény derül az egri bikavér legendájára is.

 

 

Kép forrása: https://www.youtube.com/watch?v=w3j9T8q6h8A

 

A kiállítás szervezőinek célja volt, hogy a kiállítás digitális oktatás keretei közt is alkalmazható legyen; azonban azt is bemutatták, nem csak online, hanem „offline” módon is hasznosítható ez a tudásanyag. A Mesterkedő címre hallgató nyári gyermektáborban és Vártáborokban Ipad-ek és interaktív tábla segítségével ismerhették meg a résztvevők a kiállítás nyolc témáját, majd kézbe is foghatták a műtárgyakat.

 

 

Pillanatkép a Mesterkedő táborból

 

 

 

Kép forrása: Wordwall

 

A kiállítás elsődleges célcsoportja az egri borvidék hegyközségének tagjai, illetve a helyi borturizmus iránt érdeklődők. Mindazonáltal azokat se tántorítson el a kiállítás virtuális tereiben való barangolás, akik nem helybéliek, vagy kevésbé jártasak a szőlőtermesztés és a borászat világában. Számukra is garantáltan izgalmas érdekességekkel fog szolgálni a tárlat.

 

A kiállítás alkotói:

 

Császi Irén: szakmai koordináció, szöveg, animáció szöveg és szakértés, wordwall

Zábrátzky Éva: digitalizálási koordináció, szöveg, animáció szöveg és szakértés, wordwall

Rákóczi Gergely: szöveg, animáció szöveg és szakértés, wordwall

Szalainé Király Júlia: szöveg, animáció szöveg és szakértés

Bujdosné dr. Pap Györgyi: szöveg, korrektúra

Papné Fejér Ingrid: szöveg

Bodnár Éva Katinka: animáció rendező

Erdős Aranka: látványterv és tipográfia

 

Az év kiállítása, kiállítás, látogató, Pulszky Társaság, történelem
2021-10-04 18:00
Az év kiállítása, ipari örökség, kiállítás, Pulszky Társaság, régészet, technika
2021-10-09 18:00