EN facebook

Az első cirkuszi könyvünnep

Felkerült a Magyar Cirkuszművészeti Könyvtár polcára az ezredik könyv!

2022-11-18 20:00

Az első cirkuszi könyvünnep és a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum alapítását november 10-én, a Tudomány világnapján ünnepeltük.

 

„… a művészet az érzetek és érzések, a tudomány a belőlük leülepedett fogalmak drága gyűjteménye” - ez a Babits Mihály idézet, amely az eseményen felavatott emléktáblán is szerepel, tökéletesen meghatározza a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum funkcióját. A Fővárosi Nagycirkusz 130 éves történelmét, kulturális örökségét és a cirkuszhoz fűződő tárgyakat 2017 óta kutatja és gyűjti a Nemzeti Artista-, Előadó- és Cirkuszművészeti Központ.

 

A Fővárosi Nagycirkusz bejárata előtt kiállított plakátokon olvashattunk a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum történetéről és feladatairól. A plakátsorozat különböző perspektívákból mutatja be a cirkuszt, mint komplex művészeti ágazatot. A képek megtekintése és a cirkuszmúzeum alapfogalmának megismerése után beléphettünk a Cirkuszba.

 

 

Az épület küszöbén túl a Nincs mááásik! 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz című kiállítással találjuk szemben magunkat. A magyar cirkusztörténetről való ismeretünket a híres artistaművészek eredeti tárgyai és azok története, és képi dokumentációi terjesztik. A cirkusz szórakoztató, megnevetteti a kicsiket és a nagyokat, de előadóművészeti és építészeti szempontból is nagy jelentőséggel bír. Hosszú évekre visszanyúló történelmét, hagyományait ápolnunk kell, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum a kulturális örökség kutatásával, tárgyak és emlékek gyűjtésével segíti felértékelni a gyermekként megszeretett cirkuszt és annak valódi megbecsülését.

 

Az első cirkuszi könyvünnepet alkalomhoz illően egy élőzenével kísért akrobatikus produkció nyitotta meg, amely megalkotta a jól ismert cirkuszi atmoszférát, az izgalom és jókedv rögtön átjárta a közönség sorait. A kiemelt vendégek bemutatása után Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója kijelentette, hogy a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum egész Európa cirkusztörténetének örökségét ápoló és irányt mutató cirkuszművészeti központja kíván lenni.

 

Vincze Máté Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára köszöntője után megkezdődött: az új szerzemény polcra helyezésének ceremóniája. A Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum ezredik szakkönyve Baron de Vaux: Ecuyers et écuyères. Histoire des cirques d’Europe (1680-1891) című, francia nyelvű cirkusztörténeti könyv. A könyv lóháton érkezett a porondra, majd egy akrobata egy 6 méteres perzsrúdon felmászva helyezte a könyvtárat szimbolizáló könyvespolcra. A rendhagyó, zenés akrobatikus könyvátvétel minden vendég számára felejthetetlenné tette az első cirkuszi könyvünnepet.

 

Fotó: Urbán Ádám - Fővárosi Nagycirkusz

 

 

A könyv polcra helyezését követően Joó Emese főmuzeológus, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ múzeumvezetője mondott beszédet, melyben kiemelte, hogy az öt éve alapított intézményben három éve folyik tudományos munka, amelynek célja, a cirkuszi előadóművészet tárgyi, szellemi emlékeinek, dokumentációinak kutatása és megőrzése. Az ezredik könyvtári könyvről megosztotta, hogy a 19. századi könyvritkaságban Ádám Angelinának, annak a lovarnőnek az elődje szerepel (Madame Ilona de Széles), aki lóháton hozta a könyvet a porondra. Az eseményen részt vett Dr. Kiszl Péter tanszékvezető egyetemi docens, az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet igazgatója, aki a könyvtári munkálatokban segítette a cirkuszművészeti értékek gyűjtését. Dr. Kiszl Péter az Útmutató könyvtáralapításhoz című tankönyv egy példányát ajándékozta Fekete Péter múzeumigazgatónak eredményes közös munkájuk jelképeként. A könyv a Cirkuszművészeti Könyvtár példáján keresztül mutatja be a könyvtáralapításhoz szükséges ismereteket.

 

Az utolsó köszöntőt Ritoók Pál építészettörténész, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ Múzeumi Osztály vezetője tartotta, aki a cirkuszépítészet történelméről, komplexitásáról beszélt.

 

A táblaavatás megkezdése előtt Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nyugalmazott igazgatója a Cirkuszművészeti Könyvtárnak ajándékozta Krúdy Gyula A cirkuszkirály című könyvét. Ez a felajánlás programon kívül történt, meglepetésként érte a cirkusz főigazgatóját és a múzeumvezetőt is. Az ezredik szakkönyv könyvállományba helyezése tehát, egy fontos állomás a könyvtár életében, de annak gyarapítása és bővítése szünet nélkül folytatódik tovább.

 

Fotó: Urbán Ádám - Fővárosi Nagycirkusz 

 

A témáról korábban megjelent cikkeinket itt és itt találja. 

kiállítás, művészet, néprajz, színház
2019-11-24 18:00
kiállítás, kortárs, művészet
2021-07-07 20:00