EN facebook

Az egerszegi gyöngysor

LELET

2017-09-14 11:00

A leendő zalaegerszegi Mindszenty emlékközpont területén zajló megelőző régészeti feltáráson augusztus vége óta folyik a munka. A mintegy 900 négyzetméteres terület régészeti tevékenységére a Göcseji Múzeum szakemberei kaptak megbízást. Itt Egerszeg várának palánkfalai, bástyái húzódtak egykoron, és külön izgalma azért is van a kutatásnak, mert még soha ekkora területen nem vizsgálódhattak a régészek a múlt emlékei után. Fontos utánajárni a történelem egy-egy mozzanatának, hiszen rengeteg értékes információt rejtenek a leletek, és sok új tényt megtudhatunk Zalaegerszeg középkori történetéről. Szakmai meglepetések pedig mindig történnek.

 

 

Előkerült egy apró szemekből álló, vékony rézhuzalra fűzött gyöngysor. Az ékszer korát – habár funkcióját egyelőre nem tudják biztosan meghatározni – a 17. századra teszik a régész szakemberek. A tárgy földből való kiemelése után a Göcseji Múzeum restaurátor műhelyébe került. Ott a szakemberek óvatosan kibontották a gyöngysort a földlabdából, mindvégig szem előtt tartva, hogy a régészeti lelet véletlenül se sérüljön. Ez egy roppant precíz és aprólékos munka. Majd az ékszer átesik egy desztillált vizes tisztításon. A feltehetően üvegből készült gyöngyöket és a huzalt a réz korróziójától megtisztítják a múzeum restaurátorai, ezt a műveletet pedig egy újabb desztillált vizes fürdő követ, hogy a tisztítóoldatot semlegesítsék az ékszeren. Ha a mikroszkopikus vizsgálat után bebizonyosodik, hogy a gyöngyök gyenge megtartásúak, akkor egy konzerválási folyamatnak is alá kell vetni őket, mivel anélkül nagyon törékenyek és sérülékenyek maradnának.

 

 

 

A restaurátorok szakszerű munkáját követően a gyöngysor a Göcseji Múzeum egyik raktárába kerül, ahol türelmesen várja az alkalmat, hogy a maga egyszerű pompájában és szépségében a közönség előtt megmutathassa magát.

 

 

helytörténet, múzeumpedagógia, régészet, történelem
2017-09-12 08:23
kiállítás, látogató, régészet
2017-08-22 12:32
műhely, régészet, történelem
2017-08-21 10:14