EN facebook

Az Aquincumi múzeum új látványosságai

FEJLESZTÉS

2023-09-27 07:00

Az Aquincumi Múzeum új fejezetet nyitott a látogatók számára egy olyan látványsétánnyal, amely felfedező utazásra hív, valamint egy kalandos AR applikációval, amely a római időkbe repíti vissza az okostelefonokon keresztül a látogatókat. Mindezek mellett új állandó kiállítás bővíti továbbazokat a lehetőségeket, amelyeken keresztül az óbudai múzeumban őrzött tudás a legkülönbözőbb korosztályok számára válhat tapasztalattá.

 

A BTM Aquincumi Múzeum 1894-ben nyitotta meg előszőr kapuit, melyet számos kutatás és ásatás előzött meg. Az ásatások eredményeként napvilágra került számtalan római kori lelet, fal, fürdő, padlófűtés és egy amfiteátrum is, melyek napjainkban a múzeum részét képezik.


A múzeum története során folyamatosan fejlődött, a 2000-es években számos újdonságot adtak át a látogatóknak, 2012-ben például a Pannonia Provincia Program új turisztikai attrakcióelemeivel lett gazdagabb az óbudai régészeti park. Ezt a sort folytatja a most átadott új állandó kiállítási rész.

 

A római sas árnyékában - katonaélet az aquincumi limes mentén című állandó kiállítás a múzeum főépületének alagsorában nyílt meg 2023. szeptember 14-én. A tárlaton betekintést nyerhetünk a római katonák életébe, legyen szó békeidőről, harcról, viseletről, fegyverekről. A látogató olyan, eddig ki nem állított műtárgyakat fedezhet fel, mint például a „Drusus kő”. A „Drusus kő” a múzeum és a korszakról alkotott tudás szempontjából egyaránt kiemelkedő. Kezdetben a kutatók a feliratot hibásan egészítették ki, ezért a legkorábbi aquincumi katonai tábor építését Drusus 19-20 körüli illyricumi hadjáratával hozták kapcsolatba. Azonban a későbbi leletek alátámasztottak Tóth Endre és Vékony Gábor újraértelmezését, így bebizonyítva, hogy a kőtábort Vespasianus császár uralkodása alatt építették. Természetesen nem egy az egyetlen kuriózum! Az idelátogatók számára érdekes történeteket mesélnek a budapesti a regionális és segédcsapati tábor életéről a tárgyak.

 

A második helyiségben egy 360°-os római légiótábor utcájának látványképe fogad, ahol kisebb enteriőrök segítik az értelmezést. Aki belenéz az itt elhelyezett VR szemüvegbe, egy katonai barokkban és fürdőben találhatja magát. Egy ilyen barokkban 8 katonának 14 négyzetméteren kellett élnie, csak emeleteságyaikon volt egy pici privát terük.

 


A tárlaton egy Mithras-szentély már a fizikai valóságban tekinthető meg, de egy tematikus enteriőrrel is készült a múzeum, ahol hangpanel segítségével ókori dallamokat hallgathat meg az idelátogató. A sétánk során katonai jelvényeket is láthatunk, melyek a római korban egyfajta szenttárgyként működtek, elvesztése főbenjáró bűn volt és szégyennel járt, ezért nagyon vigyáztak rájuk a katonák. A múzeumban egy mind a gyermekek, mind a felnőttek számára szórakoztató játéksarkban is belefeledkezhetünk a történelembe.

 

 

Felfedezhetjük az ókori harcosok ruházatát, kipróbálhatunk olyan társasjátékokat, amelyeket a bemutatott korban játszottak. Sőt, lehetőségük van a római hadsereg építőmunkájába is belekóstolni: őrtornyot építhetnek, elhelyezhetik a limes rendszer erődítményeit Pannonia térképen. Ezen játékokon keresztül mélyebb betekintést nyerhetünk a római hadsereg építési munkájába és történelmi hátterébe.

 

Ezt a sort folytatja a romkertben kialakított látványsétány és AR applikáció. A látványsétány az Aquincumi Múzeum Szentendrei út menti főbejáratánál egy tekintélyt parancsoló bronzkapun keresztül indul, az egykori római város kapuja helyén. A kapun a város alaprajzát tekinthetjük meg, mely jól érzékelteti a látogatók számára, hogy egy hatalmas és összefüggő római város területéről van szó.

 


A múzeum a látványsétánnyal egyértelműen kifelé kommunikál; az arrafelé járókat, a buszok utasait, az autósokat szólítja meg. Ezt a célt szolgálja a már említett impozáns kapu, az Aquincum életében fontos szerepet betöltő császárok portréi, a járdán elhelyezett sírvers, mely az antik kultúrát és irodalmat kapcsolja be ebbe a komplex üzenetbe. És ne feledkezzünk meg azokról a hirdetőtáblákról sem, melyek a múzeum állandó és ideiglenes kiállításaira és programjaira hívja fel az arrafelé látogatók figyelmét.


A múzeumépület belseje és a romkert területe után pedig a harmadik projektelem az AR, a kiterjesztett virtuális valóság a kerítésen kívülre irányítja a látogatói tekintetet. A virtuális rekonstrukciója segítségével ugyanis két másik helyszínt is megtekinthetünk. A katonai amfiteátrum területén, a Nagyszombat utcában egy gladiátor párbaj kellős közepébe csöppenhetünk, valamint a legiótábor keleti kapujánál, a Kórház utcában sétálhatunk, a táborkapu környékén. Mindkét helyszínnél az információs gombra kattintva kiderül az épületek története, az ottharcoló gladiátorok sorsa, vagy hogy kik látogattak el az anfiteátrumi játékokra. Az AR applikáció hamarosan letölthető a Google Play áruházból.


A múzeum jövőbeli tervei között szerepel a látványsétány bővítése a Szentendrei út mentén, ami kreatív módon köti össze a múltat és jelent, miközben az arra közlekedőket információkkal segíti a látottak értelmezésében. Külön pozitívuma a tervnek, hogy a sétánynak köszönhetően hosszú évtizedek után a gyalogos közlekedés is biztonságossá válik megint.


Az Aquincumi Múzeum az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása című projekt pályázat által 469 053 735 Ft vissza nem térítendő támogatásból valósította meg a projektet.

 

 

Fotók forrása: facebook.com

beruházás, bővítés, látogató, téma
2022-01-31 20:00
gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, régészet, téma
2023-06-02 19:00
gyűjtemény, kiállítás, közlekedés, látogató, régészet, történelem
2022-03-28 18:00