EN facebook

Szkenner, a Ludwig Múzeum és a PIM közös programja

2023-11-22 16:00

A Ludwig Múzeum és Petőfi Irodalmi Múzeum közös programján képzőművészeti alkotások és kortárs magyar irodalmi szövegek kerülnek „beolvasásra”. A program folytatása a PILVAX - közösségi reflexiós esteknek, amelyek célul tűzték ki, hogy a múzeumi terekben megvalósuljon a hozzászólás lehetősége, a kortárs diskurzus megteremtése és kibontása. 

 

A Szkenner a Vigyázat, törékeny ∞ Handle with Care című kiállítás tereiben mindig egy adott témához rendeli a műalkotásokat és a szövegeket. A beszélgetés moderátorai a közönséggel együtt közelítik meg és értelmezik a műveket, de kiemelt figyelmet szentelnek az egyéni reflexiók megfogalmazására. A szövegek előzetes ismerete nem szükséges a programon való részvételhez, de előre lehet a segítségével készülni, hangolódni, esetleg kérdéseket, gondolatokat felírni. 

 

A programok érvényes belépőjeggyel látogathatók és előzetes regisztráció szükséges.

 

 

ALKALMAK

 

November 29. | 17:30 óra

„mindenütt ott vagy Te, csak éppen itt nem vagy”

veszteség, gyász, gyászmunka, hagyaték

Alkotás | Eperjesi Ágnes: Elhúzódó gyászmunka, 1997-2023; Esterházy Marcell: Innen és túl

Szövegek | Esterházy Péter: Javított kiadás és Pavel Vilikovsky: Emlékek ura

 

A programot vezetik: Hemrik László (Ludwig Múzeum), Magyary Anna és Sóki Diána (PIM)

Esterházy Marcell Innen és túl című alkotása megható emléket állít nagyszülő és unoka soha meg nem történt találkozásának. Az alkalom során játékba hozzuk az alkotó édesapjának, Esterházy Péternek Javított kiadás című regényét, illetve Pavel Vilikovsky Emlékek ura című művét, amelyek szintén az apa elvesztését és a róla való emlékezés nehézségeit térképezi fel. A szövegben a gyászfeldolgozás a szöveggondozás és kommentárírás segítségével bontakozik ki. A program keretében erre tehetnek gesztusszerű kísérletet a résztvevők.

Regisztráció

 

 

A fotón Eperjesi Ágnes Elhúzódó gyászmunka, 1997-2023 című alkotása látható

Fotó: SZABÓ Zsófia © Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

 

 

December 13. | 17:30 óra

Alkotás | Kiss Judit: Andalító lelkek

Szövegek | Petőfi Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Tandori Dezső, Jékely Zoltán – A szerzők egy részének szövegei megtalálhatók a Digitális Irodalmi Akadémia oldalán. 

 

A programot vezetik: Varga Zita (Ludwig Múzeum), Sóki Diána és Szántó Tibor (PIM)

Decemberi eseményükön Kis Judit Andalító lelkek című alkotását szemlélve, a globális ökológiai válság kellős közepén a rombolás, a pusztítás képeit látva, van-e még lehetőség a természet és az ember viszonyának harmonizálására. A beszélgetés során olyan szerzők segítségével vizsgáljuk meg az ember-állat-természet sokszor problematikus, szövevényes viszonyát, mint Petőfi Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Tandori Dezső vagy éppen Jékely Zoltán. A PIM izgalmas kézirataitól kezdve a kortárs ökoköltészet néhány szövegén át Kis Judit installációjáig arra keressük a választ, hogy ma hogyan tekintünk a környezetünkre, milyen vele a viszonyunk, továbbá mit látunk, amikor a természetről gondolkodunk, kivehető-e belőle az ember.

Regisztráció

 

 

 

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, múzeumandragógia
2023-09-14 19:40
emlékezet, irodalom, #muzeumozzaszobadbol, programajánló, virtuális
2020-04-14 13:00