EN facebook

Az "Anyák megmentője" Pécsett vendégszerepel

KIÁLLÍTÁS-ELŐREJELZÉS

2018-09-04 12:00

Semmelweis Ignác (1818-1865) születésének 200. évfordulója alkalmából a 2018. évet a magyar kormány Semmelweis emlékévvé nyilvánította. Az ünnepségsorozat részeként a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum egy vándorkiállítással tiszteleg az anyák millióit a gyermekágyi láztól megóvó névadója emléke előtt. A tárlat elsőként a pécsi Janus Pannonius Múzeumban debütál, ahol közel két hónapig lesz látogatható a Természettudományi Osztályon.

 

Az UNESCO Világemlékezet listájára 2013-ban felkerült tudományos életmű ismert darabjai mellett az életutat röviden átfogó tárlatban megtekinthetőek olyan Semmelweishez köthető kéziratok, családi iratok is, amelyeket eddig még nem láthatott a nagyközönség. A tudós személyes használati tárgyain kívül a családi fényképtár egyes darabjai segítenek megismerni a magyarországi német polgárság életét élő orvos mindennapjait, noha személye, egyénisége mind a mai napig sok titkot sejtet.

 

A tudós életmű igazi értékeit a halála után felfedező, s azt elismertetni szándékozó kultuszteremtés évről évre új rétegeket rajzolt alakjára, számos film, irodalmi és képzőművészeti alkotás teremtette meg azt az ikonikus nagysággá váló SEMMELWEIST, akinek alakját a korát megelőző meglátásaiért őrületbe fúlóan küzdő lánglelkű tudós misztikuma lengi körül. Vajon ki is volt ő? Lefejthetők-e alakjáról a rárakódott klisék? A tárlat ezekre a kérdésekre is keresi a választ.

 

A kiállítás szeptember 7-én 13.30-kor nyílik meg a nagyközönség előtt, s november 12-éig látogatható a JPM Természettudományi Osztályán (Pécs, Szabadság u. 2.) keddtől szombatig 10 és 16 óra között.

 

 

kiállítás, természet, történelem
2017-11-23 10:00
kiállítás, múzeum, programajánló, tárgy
2018-05-24 09:00