Átadták az idei Tömörkény-díjat és a bronzkori arany lábvért megtalálójának jutalmát

ELISMERÉSEK

MTI-MMO
2017-12-20 09:50

Díjátadókkal búcsúzott az idei évtől a szegedi Móra Ferenc Múzeum. December 19-én adták át az idei Tömörkény-díjat, valamint szintén ekkor nyújtotta át dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár a nyáron előkerült bronzkori arany lábvért megtalálói jutalmát a múzeum dísztermében.

 

Az elismerést Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára adta át kedden a Móra Ferenc Múzeumban.

 

A politikus kifejtette, hogy a leletek többsége régészeti feltárás során kerül napvilágra, de még mindig szép számmal bukkannak elő muzeális tárgyak földmunkák, mezőgazdasági tevékenység vagy természeti jelenség nyomán, különösen igaz ez az annak idején elrejtett kincsekre.

 

Antal Róbert bejelentése nyomán a lábvért további darabjait már régészek tárták föl, a páratlan lelet megmenekült az enyészettől, és nem sokára a nagyközönség számára is láthatóvá válik a múzeum állandó kiállításában - közölte a politikus.

 

A több mint száz grammos aranylelet több szempontból egyedülálló, Európában korábban még nem találtak nemesfémből készült bronzkori lábvértet. A páratlan értékű ötvösmunka formája és díszítése alapján a legnagyobb valószínűséggel a Krisztus előtti 12. és 9. század közötti periódusra keltezhető. Európából 30-35 bronz lábvért került elő, ezek közül tíz Magyarország területéről, a Dunától keletre azonban ez az első ilyen lelet.

 

A helyettes államtitkár elmondta, a Miniszterelnökség négy éve felel az örökségvédelmi ügyekért, azóta ez a hetedik alkalom, hogy korábban ismeretlen régészeti lelőhely bejelentőjét jutalmazzák. Nekik köszönhetően bronzkincs, bronzkard vagy agyagedényben elrejtett éremkollekció került közgyűjteményekbe.

 

Az ünnepségen átadták a közgyűjtemény szakmai elismerését a Tömörkény-díjat is, melyet Sprok Ildikó kapott. A kitüntetéssel 1994 óta minden évben a múzeum egyik munkatársát jutalmazzák kiemelkedő szakmai tevékenységéért.

 

Fogas Ottó múzeumigazgató elmondta, hogy Sprok Ildikó több mint 38 éve, 1979 nyarától dolgozik a közgyűjtemény könyvtárában. A szakmai tevékenység, a kollégák munkájának segítése mellett nagyon fontos szerepe van a közgyűjtemény közösségének összetartásában is - tette hozzá. 

 

Kép: szabadmagyarszo.com

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma, állapot
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
fénykép, helytörténet, restaurátor, állományvédelem
2019-01-10 16:00