ÁLLÁSFOGLALÁS

Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület

Pulszky Társaság
2018-10-11 10:00

 

A Pulszky Társaság, a múzeumi szakterület legnagyobb taglétszámmal működő szakmai szervezete aggodalommal figyeli azokat a méltatlan és egyoldalú támadásokat, amelyek az elmúlt időszakban a muzeális intézményeket és vezetőiket érték.

Ilyen előzmények után sajnálattal értesültünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma október 4-i közleményében foglaltakról, amelyek szerint „november elsejei hatállyal a Petőfi Irodalmi Múzeum Főigazgatójának vezetői megbízatása Főigazgató Úr és az Emberi Erőforrások Minisztériumának közös megegyezésével megszűnik.”

A Petőfi Irodalmi Múzeum Prőhle Gergely vezetésével – folytatva az évtizedes szakmai építkezést és közösségépítést – számos, a múzeumlátogatók által is kedvelt kiállítással, rendezvénnyel szolgálta a magyar kultúrát. Ennek a nemcsak a fővárosban, hanem a Petőfi Irodalmi Múzeum intézményhálózata révén országosan is jelentős tevékenységnek a sikerét több hazai és nemzetközi elismerés bizonyítja.

Az utóbbi évtizedben a muzeális intézmények a megváltozott társadalmi elvárásoknak, a 21. századi kihívásoknak megfelelően komoly fejlesztéseket hajtottak végre. Jelentős eredmények születtek többek között a múzeumok, illetve a kiállítások élményszerűbbé tételében, a gyűjtemények digitális hozzáférhetőségének javításában, a köznevelési intézményekkel való együttműködésben, a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének megteremtésében. A megújulás sikeréről tanúskodik, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma hivatalos adatai szerint a múzeumlátogatók száma országosan éves szinten már meghaladja a 10 millió főt.

Az elmúlt időszak több megnyilvánulása, elsősorban a kormányközeli sajtóban megjelent írások évtizedes munkával felépített, jól működő intézményeket sodorhatnak bizonytalanságba, az egész múzeumi terület elért eredményeit veszélyeztetik.

A Pulszky Társaság választmányának meggyőződése, hogy a nemzeti kulturális örökség megőrzésére és közkinccsé tételére hivatott muzeális intézményeknek a fenti eredmények megtartásához és továbbfejlesztéséhez folytonosságra, kiszámíthatóságra és biztonságra van szüksége.

Kérjük ezért Magyarország kultúrpolitikájának irányítóit, hogy döntéseiket a fenti szempontok figyelembe vételével hozzák meg!

Budapest, 2018. október 10.

 

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület választmánya

 

Pulszky Társaság , iparművészet, műhely
2018-09-21 16:00
Pulszky Társaság , konferencia, műhely
2018-09-21 09:00
Pulszky Társaság , díj
2018-08-06 12:00

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
fénykép, helytörténet, restaurátor, állományvédelem
2019-01-10 16:00