EN facebook

A világűrbe és a föld mélyére is elkalauzol a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum két új időszaki tárlata

KIÁLLÍTÁS

2024-07-27 19:00

A világűrbe és a föld mélyére is elkalauzol a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, ugyanis csütörtökön egy időszaki meteorit- és egy ásványkiállítás is megnyílt.

 

A Bolygósztori - A Naprendszer keletkezése meteorit mintákba rejtve című kiállítás a Naprendszer titkait tárja fel. Az itt bemutatott anyag Szklenár Tamás tulajdona, aki a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa, valamint a Magyar Meteoritikai Társaság alelnöke. A tárlat a legszebb meteorittípusokat ismertetve kalauzolja el a Naprendszer őstörténetébe a látogatókat, akik visszarepülhetnek abba a korba, amikor még nem létezett sem a Nap, sem a Föld, sem a szomszédos bolygók.

 

A kiállítás arra is választ ad, mi a különbség a meteoroid, az aszteroid és a meteorit között, vagy hogy mik azok a bolidák, protocsillagok, bolygócsírák, kondrumok.

 


A múzeum a Magyar Minerofil Társaság Békéscsaba Városi Ásványgyűjtő Köre ásványkiállításának segítségével nemcsak a világűrbe, hanem a Föld mélyébe is betekintést nyújt az érdeklődőknek. Az Ásványok világa című tárlaton elsősorban a Magyarországon megtalálható ásványokat mutatják be, illetve az ásványok rendszertani besorolás szerinti megjelenítésére helyezik a hangsúlyt.


A két kiállítás 2024. szeptember 29-éig tekinthető meg a Munkácsy Mihály Múzeum Kolozsváry-Tevan termében.

 

 

Borítókép forrása: behir.hu

emlékezet, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2021-12-08 08:00
gyarapodás, gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, téma
2024-01-22 19:00
emlékezet, fénykép, gyarapodás, gyűjtemény, képzőművészet, tárgy, téma
2023-10-03 07:00