EN facebook

A velünk élő Petőfit keresi a MANK

FELHÍVÁS

Nyílt alkotói pályázatot hirdetett kortárs művészek részére a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., melyben Petőfi Sándor alakjának és életművének kortárs interpretációjára kérik fel az alkotókat. A velünk élő Petőfi címet viselő pályázat a 2022–23 között tartott Petőfi-bicentenáriumhoz kapcsolódva invitálja a képző- és iparművészeket, hogy alkotásaikkal, saját Petőfi-élményük megosztásával járuljanak hozzá a magyar reformkor kiemelkedő alakjának kortárs recepciójához.

Petőfi Sándor alakjában egyaránt tisztelhetjük a bátor hazafit, a hőst, a lázadó ifjút és a zseniális költőt. Petőfi Sándor és korának szellemisége túlmutat saját idején. Alakja és irodalmi alkotásai ma is velünk élnek, folytonosan újabb és újabb értelmezési lehetőségeket és velük újabb jelentésrétegek feltárására kínál lehetőséget. A Petőfi-emlékévhez kapcsolódó alkotóművészeti pályázat alkalmat teremt arra, hogy a kortárs képző- és iparművészek személyes értelmezésükben mutassák be Petőfi Sándort a mai kor közönségének.

 

Az író és költő anyanyelvünk médiumán keresztül, költeményeivel járult és járul hozzá a kollektív magyarságtudat megéléséhez; a Nemzeti dal ma is közös kulturális kincsünk, ami átélhetővé teszi a forradalmi lendületét. Magyar hősiességről sem beszélhetünk Petőfi említése nélkül, hiszen a gyermekeknek ő teremtette meg a magyar mesehőst, János vitézt; személyében pedig ő maga is mindenki nemzeti hősévé válhatott az 1948–1849-es szabadságharcban. Milyen vizuális nyelvet lehet mindezek alapján ma megteremteni? A Társaság erre a kérdésre vár javaslatokat a kortárs művészektől olyan pályaművek formájában, amelyek egy szabadon választott Petőfi Sándor-idézethez, szöveghez kapcsolódnak.

 

A pályázatra érkezett legjobb alkotásokat a Társaság csoportos kiállítás keretein belül tervezi bemutatni 2022-ben, valamint katalógus formájában és online tárlatként kívánja közzétenni a bemutatott alkotásokat, ezzel időtállóan megörökítve a művészek kortárs Petőfi-élményeit. A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálja el.

 

A pályaműveket elektronikus úton várják ezen az oldalon.

 

A pályázatok benyújtási határideje 2022. február 7., 12 óra. A pályázattal kapcsolatban felvilágosítás kérhető a petofipalyazat@alkotomuveszet.hu email címen.

 

 

Borítóképen:

Petőfi Sándor mellszobra Kiszombor községben (Forrás: Network.hu)

gyűjtemény, iparművészet, képzőművészet, kiállítás, látogató
2021-09-22 07:00
képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, téma
2022-02-02 17:00
irodalom, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2021-07-11 07:00