EN facebook

A TI kezetekben a jövő! - Kezdetét vette a 2022-es Közösségek Hete

MŰHELY

Az Ifjúság Európai Évéhez csatlakozva elsősorban a fiatalokat kívánja megszólítani az idei Közösségek Hete országos rendezvénysorozat, amelynek keretében május 23-a és 29-e között országszerte 150 településen, 200 programszervező 300 programmal várja a látogatókat. A programok fókusza idén korunk aktuális kihívására, a kulturális intézmények körében is egyre nagyobb figyelmet kapó környezeti és a társadalmi fenntarthatóságra irányul.

 

A Közösségek Hetét először 2017-ben rendezte meg a – Cselekvő közösségek–aktív közösségi szerepvállalás európai uniós projekt keretében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az Országos Széchényi Könyvtár és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Az egyhetes rendezvénysorozat immár hatodik alkalommal a közösségi értékekre és a közösség megtartó erejére hívja fel a figyelmet. Célja a helyi és a szélesebb körű közösségi kezdeményezések erősítése, valamint az összefogás erejének megmutatása a társadalmi, környezeti és egyéb problémák megoldásában.

 

A programokhoz évről évre több száz szervező – múzeumok, könyvtárak, közművelődési intézményk és közösségeik, civil szervezetek, informális közösségek (baráti-, alkotó- és olvasókörök, hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek) csatlakoznak.

 


A Közösségek Hete az Ifjúság Európai Évéhez kapcsolódva a fiatalokban rejlő közösségi erőt is kívánja mozgósítani, kiemelve, hogy a környezeti és társadalmi fenntarthatóság mindannyiunk közös felelőssége. A környezetvédelem és az esélyteremtés kezdetek óta szerepel a Közösségek Hete tematikái között, az ehhez kapcsolódó programoknak ad teret a Zöld, zöldebb, legzöldebb, az Egy szívvel, egy lélekkel vagy az Adj esélyt! című témakör. Idén kimondottan a fiatalok megszólítására hoztuk létre a Tiéd a pálya című tematikát. Ennek keretében olyan programok várják az ifjúságot, amelyek segítik őket az útkeresésben, önmaguk megtalálásában. Mindezek mellett a hagyományőrzés éltetésére a Keressük értékeinket! – Itthon otthon vagyunk, az egészséges életmód és a sportok népszerűsítésére a Mozdulj rá!, a kreativitás és az önkifejezés támogatására pedig az Alkotni öröm! – Ki mit tud? című tematikák keretében szervezett programok adnak lehetőséget.


A Közösségek Hetét minden évben egy országos felvezető kampány előzi meg. Idén egy közös szeretettérképet hoztunk létre, amelyen azokat tüntettük fel, akik valamilyen módon hozzájárultak a háború áldozatainak megsegítéséhez, valamilyen formában szervezték a rászorulók támogatását. Az online szeretettérképen kirajzolódik, hogy milyen önkéntes megmozdulások voltak országszerte az elmúlt időszakban.

 


Az idei Közösségek Hete hivatalos nyitóeseménye a Múzeumok a környezeti fenntarthatóságért című szakmai konferencia. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumandragógiai Tagozata szervezésében megvalósuló szakmai nap ezúttal a múzeumok és a fenntarthatóság témakörének környezeti vetületét járja körül. Ha a muzeális intézmények a „zölddé válás útjára” lépnek, ők is tehetnek a szemléletformálásért és a környezetünkért.

 

A Közösségek Hete programkínálatáról bővebben a kozossegekhete.hu weboldalon olvashatnak.

felhívás, képzés, múzeumi marketing, műhely
2022-05-11 14:00
konferencia, muzeológia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, műhely
2021-11-09 07:00