EN facebook

A Természettudományi Múzeum elmúlt 220 évét bemutató kiállítás nyílt

KIÁLLÍTÁS

2023-09-15 16:00

A Magyar Természettudományi Múzeum új időszaki kiállítással ünnepli alapításának 220. évfordulóját. A frissen nyílt tárlat bemutatja a többi között az intézmény történetét, valamint egy különleges fotóválogatást is a múzeum gyűjteményéből.

 

A 220 év kincsei című kiállítás megnyitóján Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy a napjainkban mintegy 12 milliós gyűjteménnyel rendelkező múzeum alapításakor a világ egyik első természettudományos gyűjteménye volt.,


A Természettudományi Múzeum a legnépszerűbb a gyerekek, az új generáció körében, ezt többek között az idei Múzeumok éjszakája látogatószámai, valamint az intézmény családbarát programjai és múzeumpedagógiai foglalkozásai is mutatják - hansúlyozta.

 


Bernert Zsolt, a múzeum főigazgatója elmondta, hogy az intézmény a fennállása óta gyűjtött műtárgyakból és tudáskincsből összeállított, négy részből álló jubileumi tárlat bemutatja a felbecsülhetetlen értéket képviselő gyűjtemény gazdagságát, sokszínűségét, 220 éves történetét.


Különlegességként az első világháború előtt a Természettudományi Múzeum otthonának tervezett, ám soha el nem készült, magyaros, szecessziós épület makettjét is kiállították - emelte ki főigazgató, hozzátéve, hogy a tárlaton a múzeum gondozásában 2022-ben megjelent, az MTM gyűjteményét bemutató, 220 év kincsei című fotóalbumból válogatott több mint 50 különleges fotót is megtekinthet a közönség.


A kiállítás ismerteti a múzeum gyűjteményének kezdetben adományokon alapuló gyarapodásának folyamatát, valamint bemutatja a 19. század közepétől jellemzővé váló, Kárpát-medencéből egyebek mellett a Balkánra és Kis-Ázsiába kilépő múzeumi expedíciókat is - tette hozzá.


A tárlaton továbbá egy preparált indonéziai varánuszt, valamint különleges lepke- és rovargyűjteményt is kiállítottak.

 


A Magyar Természettudományi Múzeum tavaly ünnepelte alapításának 220. évfordulóját, idén pedig 220. évfordulóját annak, hogy a múzeumalapító Széchényi Ferenc felesége, Festetics Julianna ásványgyűjteménye felajánlásával megalapozta a természettudományi gyűjteményeket.


A múzeum az őszi-téli időszakban több, évszakhoz és tantervhez igazodó programmal, nyolc állandó és nyolc időszaki kiállítással, valamint 40 féle múzeumpedagógiai foglalkozással várja az óvodás és iskolás gyermekeket.

 

A tárlat 2023. november 3-ig látogatható.
 
 
Borítóképen:
Komodói varánusz (Varanus komodoensis) csontváza a 220 év kincsei című kiállításon a Magyar Természettudományi Múzeumban.
Fotó: MTI/Lakatos Péter
gyűjtemény, látogató, Múzeumok Éjszakája, téma, természettudomány
2023-06-28 07:00
Az év múzeuma, díj, természettudomány
2023-05-28 07:00
Beporzók napja, gyűjtemény, kiállítás, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, Pulszky Társaság, téma, természet, természettudomány
2023-02-15 14:00