EN facebook

A Székely Nemzeti Múzeum június havi műtárgya: A vizitka

TÁRGY

2022-07-06 17:00

2022. június 30-ától a Székely Nemzeti Múzeum néprajzi gyűjteményéből közszemlére került az idei hatodik hónap műtárgya a sepsiszentgyörgyi Lábasházban. Az ikonikus ruhadarab a székely ünnepi viselet része volt és a 19. századtól már minden lány ruhatárában szerepelt.

 

A 17. századtól kezdődően a székely viseletkultúra jelentős változáson ment át. A durvább bőr, valamint a condraposztó használata visszaszorult, és egyre jobban elterjedt a finomabb angol, sziléziai vagy brassai posztó, a vékonyabb selyemanyag, a bársony vagy a házi szőttes.

A szép, de kényelmetlen hosszú kabátok, menték a nemesi viselethez tartoztak. Apor Péter a Metamorphosis Transylvaniae című munkájában leírta, hogy a falusi lányok és asszonyok a 17. században tavasszal, nyáron még abroszt vagy kendőt terítettek magukra, úgy mentek a templomba. Csak lassan vette át ezeknek a helyét a rövid, testhez simuló ujjas, amely kezdetben városi viselet volt, de a 18. században a köznépi öltözködésben is megjelent.

Az ujjasnak számos válfaja élt a székelyek körében, amelyet különböző kifejezéssel neveztek meg. A kurtit posztóból varrták, belül bélelt volt. A vizitka (vizika) szövetből vagy selyemből készült, a házi szövőkultúra terjedésével ezt néha a szoknyával egy anyagból is készítették, belül legtöbbször bélelt volt. A blúz többnyire bélés nélküli, vászon vagy selyem ruhadarab volt. A 19. században már minden lány ruhatárában szerepelt a kurti vagy a vizitka.

 

 

A hónap műtárgyaként bemutatott fekete vizika Árapatakról került a Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményébe, házi szövetből készült és vászonnal bélelték. A székely ünnepi viselet darabja volt. A 20. század eleji fényképeken a legtöbb lány és asszony már vizitkában vagy városi viseletben állt a fényképezőgép elé.

 

Szőcsné Gazda Enikő

 

 

További információ és archívum

díj, örökségvédelem, téma
2019-03-21 09:00
emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, történelem
2022-04-11 14:00