EN facebook

A Pulszky Társaság 2017-es éve

PULSZKY30

PULSZKY30 tematikus kampányunkban az idén 30 éves Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület történetét idézzük fel. A rangos szakmai civil szervezet 2021. április 16-án ünnepelte bejegyzésének kerek évfordulóját. Az őszre tervezett ünnepi közgyűlés felvezetéseként indítottuk útjára sorozatunkat. Elsőként a Társaság eseménydús három évtizednek a tevékenységeit vázoljuk fel évenkénti lebontásban, valamint létrejöttének és működésének fontos személyeit, eseményeit, eredményeit és kapcsolatait mutatjuk be egy-egy cikkben.

 

Az év talán legnagyobb vállalkozása volt, hogy az egyesület vállalta, az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma pénzügyi támogatásával külföldi szakmai tanulmányutakat szervez 40 év alatti vezető beosztásban dolgozó múzeumi szakemberek számára. A meghirdetett pályázatra jelentkezők közül a Társaság, az ICOM MNB, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége és az Országos Közgyűjtemények Szövetsége képviselői választották ki az utazókat. A résztvevők feladata volt, hogy a múzeumoknak a társadalom életében betöltött szerepét vizsgálják, olyan tapasztalatokat gyűjtsenek (állami szerepvállalás, múzeumok társadalmi szerepe, stratégiai tervezés, szakemberképzés stb. témájában), amelyek hazai környezetben is hasznosíthatók. A program keretében egy hetes hollandiai, dániai, valamint németországi (Berlin) szakmai tanulmányúton való részvétel költségeit (utazás, szállás, étkezés) biztosították összesen 6 fő számára. A kollégák szeptemberben a Magyar Természettudományi Múzeumban „Nálatok ez hogy van?” címmel rendezett szakmai találkozón számoltak be tapasztalataikról és a tanulságokról.

 

Az éves közgyűlésre a Pulszky FIAT érdemi közreműködésével Budapesten, a Corvin Hotelben került sor áprilisban. A kötelező napirendek mellett elfogadták a Társaság ügyrendjét és – a választmány döntése alapján – átadták a szakmai díjakat. Pulszky Ferenc-díjat vehetett át Kriston Vizi József, Pulszky Károly-díjban részesült Hegedűs Krisztián, az Éri István-díjat pedig Szűcsné Zomborka Mártának ítélték oda. Elhangzottak az előző évi díjazottak előadásai. A jelenlévők Németh Szandra, a Pulszky FIAT titkárának „Merre tovább Pulszky Társaság” című prezentációjában képet kaptak arról, hogyan vélekednek a tagok társaság stratégiájának kialakításáról, majd ugyanerről a témáról kerekasztal-beszélgetés és vita következett.

 

A választmány márciusban a díjakról, áprilisban a közgyűlés elé terjesztendő beszámolóról és munkatervről döntött, októberben pedig a tagozatok beszámolóit hallgatta meg és bizottságot küldött ki az alapszabály módosításának előkészítésére. Ugyancsak októbertől a Társaság irodája kénytelen volt elhagyni eddig székhelyét és a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba költözött.

 

Ebben az évben már valamennyi testületi ülés emlékeztetője, jegyzőkönyve rövid határidővel felkerült a pulszky.hu honlapra, amelyen új, az álláslehetőségeket nyilvánossá tevő rovat is indult. Januártól elindult a Társaság Facebook-oldala is, szeptembertől pedig – az egyesület és az Arcanum Adatbázis Kft. együttműködésének köszönhetően – a Digitális Tudástárban elektronikusan hozzáférhetővé vált a Magyar Múzeumok című folyóirat 1995 és 2008 között nyomtatott formában megjelent valamennyi száma. A Társaság elnöke érdeklődéssel fogadott előadást tartott a Magyar Levéltárosok Egyesülete éves vándorgyűlésén Miskolcon „Múzeumok a változó világban” címmel.

 

„Az év múzeuma 2016” keretében két kategóriában öt intézmény nyújtotta be pályázatát, míg „Az év kiállítása 2016” cím elnyeréséért 16 intézmény egy-egy kiállítása vetélkedett. A bíráló bizottságok a korábban kialakult hagyomány szerint a beküldött dokumentáció tanulmányozása mellett a helyszíneket is felkeresték. Döntésük nyomán a Múzeumok Majálisa első napján, május 20-án „Az év múzeuma 2016” elismerést a PIM Kazinczy Múzeuma (Sátoraljaújhely), „Az év kiállítása 2016” címet pedig az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (Budapest) vezetője vehette át, utóbbi a „Háromszázezer magas Cé – Simándy 100” című időszaki kiállításért. A rendezvényen egyébként ismét önálló sátorral volt jelen a Társaság, a Pulszky Fiat tagozat lelkes és aktív munkájának köszönhetően.

 

Február végén, az egyesület kezdeményezésére, hosszabb előkészítő és egyeztető munka eredményeképpen emléktáblát avattak azon a Szent István körúti házon, amelyben a Társaság első elnöke, Szentléleky Tihamér lakott.

 

Szentléleky Tihamér emléktáblája

 

Októberben a HUNGART Egyesülettel együttműködve az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteményében került sor a múzeumok és a szerzői jogok viszonyrendszerét vizsgáló szakmai napra, amelynek fő célja a muzeális intézmények és a közös jogkezelő szervezetek közti együttműködés erősítése, illetve a múzeumok működésében a jogkövető gyakorlatok kialakításának segítése volt.

 

Új kezdeményezés volt a Pulszky Café – kiállítások első kézből című sorozat, amelynek során hat kiállítás vezetéssel történő meglátogatására és a kurátorokkal való eszmecserére került sor.

 

Az év folyamán a Pulszky FIAT tagozat márciusban a participáció kérdéséről, áprilisban pedig a gyűjteményezés témaköréről szervezett szakmai beszélgetést. Emellett hozzákezdtek a múzeumi szakképzéssel kapcsolatos oktatás problémáinak és a szükséges kompetenciáknak a felméréséhez és egy kiállítástechnikai múzeumi expó megszervezésének előkészítéséhez.

 

A múzeumandragógiai tagozat a Petőfi Irodalmi Múzeummal és a Múzeumok és Látogatók Alapítvánnyal közösen, az MTA Andragógiai Albizottsága támogatásával készítette elő és szervezte meg szeptemberben a VI. Országos Múzeumandragógiai Konferenciát „A felnőttek múzeumi tanulásának hatalma és öröme” címmel, a felnőttoktatás európai éve keretében a PIM-ben.

 

A kismúzeumi tagozat „Tudományos intézmény vagy szolgáltató közösségi tér? ’Kis’ múzeumok sokféle szerepben” címmel Marcaliban rendezte meg éves konferenciáját október elején. Az előadások és a tapasztalatcsere mellett ezúttal is átadásra került a Poroszlai Ildikó-emlékérem, amellyel a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum munkáját ismerték el.

 

A NEMO (Európai Múzeumi Szervezetek Hálózata) jubileumi, 25. közgyűlésén és konferenciáján, amelyet a belgiumi Gentben rendeztek meg, két fő képviselte a Társaságot.

 

Az év végén a társaság nyilvántartott tagjainak száma 811 fő volt.

 

A 2017-es év kronológiája itt olvasható.

 

 

Források:

 

www.pulszky.hu

 

http://archiv.magyarmuzeumok.hu/videoteka/player/366

 

http://archiv.magyarmuzeumok.hu/muhely/3816_jelentkezz_kulfoldi_tanulmanyutra

 

http://archiv.magyarmuzeumok.hu/tema/3818_mit_adhat_az_ev_muzeuma_dij

 

http://archiv.magyarmuzeumok.hu/tema/3821_miert_jo_az_ev_muzeumanak_lenni

 

http://archiv.magyarmuzeumok.hu/tema/3859_emlektabla_szentleleky_tihamer_lakohelyen

 

http://archiv.magyarmuzeumok.hu/tema/3914_szentleleky_tihamerre_emlekezve

 

http://archiv.magyarmuzeumok.hu/tema/4022_a_palyazok_es_a_dij_eselyesei

  

http://archiv.magyarmuzeumok.hu/muhely/4040_mi_minden_tortent_a_pulszky_tarsasag_kozgyulesen

 

http://archiv.magyarmuzeumok.hu/tema/4088_vegre_kiderult

 

http://archiv.magyarmuzeumok.hu/tema/4094_a_zsuri_dontese

 

168 óra, 2017. május 25. 54. o. (Erdőjárók kalauza. Az év legjobb múzeuma).

 

Élet és Tudomány, 2017. június 23. 770.o. (Gózon Ákos: Kedves Olvasónk!).

 

Élet és Tudomány, 2017. július 28. 947-949. o. (Vásárhelyi Tamás: Simándy 100 – Az év kiállítása. Háromszázezer magas c).

 

Heves Megyei Hírlap, 2017. május 22. 1. o. (Elismerést kapott a vármúzeum kiállítása).

 

Kisalföld, 2017. május 18. 6. o. (Különdíj a Rómer-múzeumnak).

 

Magyar Demokrata, 2017. május 31. 64. o. (Múzeumokat díjaztak).

 

Magyar Hírlap, 2017. május 18. 13. o. (Majálissal vár a hátvégén a Múzeumkert).

 

Magyar Szó, 2017. május 22. 3. o. (Múzeumok Majálisa. A legjobb múzeumokat díjazták).

 

Vas Népe, 2017. február 23. 7. o. (Az Iseum atyjának tiszteletére).

 

Zempléni Múzsa, 2017 tél, 43-50. o. (Deme Péter: Múzeumok a változó világban).

 

Pulszky Társaság 30

emlékezet, műhely, Pulszky Társaság, téma
2021-08-25 18:00
emlékezet, műhely, Pulszky Társaság, téma
2021-08-16 18:00
emlékezet, műhely, Pulszky Társaság, téma
2021-07-07 18:00