EN facebook

A Pulszky Társaság 1994-es éve

PULSZKY30

Legújabb tematikus kampányunkban az idén 30 éves Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület történetét idézzük fel. A rangos szakmai civil szervezet 2021. április 16-án ünnepelte bejegyzésének kerek évfordulóját. Az őszre tervezett ünnepi közgyűlés felvezetéseként indítjuk útjára sorozatunkat. Elsőként a Társaság eseménydús három évtizednek a tevékenységeit vázoljuk fel évenkénti lebontásban, valamint létrejöttének és működésének fontos személyeit, eseményeit, eredményeit és kapcsolatait mutatjuk majd be egy-egy cikkben.

 

A forrásokat vizsgálva úgy tűnhet, az 1994-es évben alábbhagyott a lendület, kevesebb hír szól a Társaság tevékenységéről. Ám ha e tekintetben látszólag szerényebb időszakról is van szó, számos, a jövő szempontjából is fontos esemény történt. Közgyűlés ugyan nem volt ebben az évben, a választmány azonban három ülést is tartott.

 

Az év egyik jelentős témaköre az együttműködés volt. Ezen belül kiemelésre érdemes az a tény, hogy 1994 májusában együttműködési megállapodás aláírására került sor a Pulszky Társaság és az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottsága között. Ez megerősítette az addigi gyakorlatot, a két szervezet közötti egyeztetést. 

Folytatódtak az együttműködésre irányuló egyeztetések a Magyar Múzeumok Országos Szövetségével, elsősorban az 1989-ben megszűnt Múzeumi Közlemények felélesztéséről, közös szerkesztéséről és kiadásáról.

 

Az előző év októberében sikerrel megrendezett első menedzsment műhelymunka tapasztalataira építve folytatódott a holland-magyar múzeumi együttműködés is. A Múzeumi Hírlevél márciusi számában például beszámoló olvasható arról, hogy J. M. Timmermans, a Holland Múzeumbaráti Társaságok Szövetsége képviselője előadást tartott a Néprajzi Múzeumban, bemutatva ezeknek a szervezeteknek a működését. Júliusban pedig több napos konzultáción tartózkodott Magyarországon öt holland múzeumi szakember, akik Budapesten és Szentendrén a partnerség tapasztalatairól, jövőjéről, a munkakonferenciák folytatásáról tárgyaltak. Megállapodás született 3 további kurzus megrendezéséről az országos gyűjtőkörű szakmúzeumok, illetve a megyei múzeumi szervezetek vezetői és munkatársai számára. Az előző évi program résztvevői többségének egynapos továbbképzésére is sor került és megalakult a magyar szervező csoport.

 

Az 1993 végén közreadott és visszaküldött kérdőívek feldolgozása alapján a kiállítási és közművelődési munkabizottság a Múzeumi Hírlevél februári számában összegezte, amit akkor tudni lehetett a magyar múzeumok 1996-ra (a Honfoglalás évfordulója kapcsán) történő felkészüléséről.

 

A források szerint ebben az évben kezdte meg érdemi tevékenységét a kis múzeumok tagozata, amelynek júniusban, majd novemberben szervezett megbeszélésén többek között szó esett a múzeumi törvény előkészületeiről és az intézmények működtetésének kérdéseiről. Szerveződött a műtárgyvédelmi tagozat is, amely decemberben szervezett találkozót. Októberben több intézmény gazdasági vezetője tartott megbeszélést feladataik egyeztetése és az együttműködés erősítése érdekében, valamint bejelentették tagozatalakítási szándékukat.

 

 

Szolnok Megyei Néplap, 1994. május

 

Fontos esemény volt május elején a közművelődési tagozat által a Nemzeti Múzeumban a Magyar Marketing Szövetség támogatásával szervezett első múzeumi marketing tanfolyam. A programról, amelyen mintegy negyven fő vett részt, részletes beszámolót közölt a Múzeumi Hírlevél júniusi száma. Ennél azonban meglepőbb, hogy valószínűleg az MTI kiadta a rendezvény hírét, mert két vidéki újságban is találtunk rövid tájékoztatást. A Somogyi Hírlapban például ezt:

 

Somogyi Hírlap, 1994. május

„Múzeumi marketing

 

Előadások, helyzetgyakorlatok, konkrét feladatok, valamint azok megoldási lehetőségeinek közös kimunkálása egyaránt szerepel a múzeumi szakemberek első budapesti marketing szemináriumán. A Pulszky Társaság és a Magyar Marketing Szövetség közös tanácskozását május 9-11. között rendezik meg a Nemzeti Múzeumban. Az eszmecsere célja, hogy elősegítse a közgyűjtemények rugalmasabb alkalmazkodását a megváltozott gazdasági környezethez. A kurzus programjában helyet kapott többek között az úgynevezett piacorientált-technikák ismertetése és elsajátítása. Előadás elemzi a magyar múzeumok idegenforgalmi tevékenységét.”

 

Az 1994-es év kronológiája ide kattintva olvasható.

 

 

Források:

 

Múzeumi Hírlevél XV. évfolyam (1994) január, február, március, május, június, szeptember, december.

 

A Pulszky Társaság iratai a Magyar Nemzeti Múzeum Adattárában.

 

Somogyi Hírlap 1994. május 10. 10. oldal

 

Szolnok Megyei Néplap 1994. május 9. 3. oldal

 

Pulszky Társaság 30

emlékezet, műhely, Pulszky Társaság, téma
2021-06-28 18:00
emlékezet, műhely, Pulszky Társaság, téma
2021-06-30 18:00
emlékezet, műhely, Pulszky Társaság, téma
2021-07-02 18:00