EN facebook

A párizsi Szélkakas - Üvegszombat a Laczkó Dezső Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-03-04 18:00

A Laczkó Dezső Múzeum kortárs üvegművészeti gyűjteménye 2021-ben, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával ismét több tárggyal gazdagodott. Dr. Tevesz Mária művészettörténészünk kezdeményezésére három kisméretű, ám annál jelentősebb üvegplasztikát vásároltunk Báthory Júlia (1901–2000) üvegművész hagyatékából.

 

Báthory Júlia üvegművészről mesél nevelt fia, majd tanítványa Szilágyi András üvegművész


Időpont: 2022. március 5. szombat 10:30 óra

Helyszín: LDM Tanulmányi Raktár
Veszprém, Török Ignác utca 5.

 

A párizsi Szélkakas

 

előadás Báthory Júlia üvegművészről



Báthory Júlia Budapesten született és Debrecenben nevelkedett. A gimnázium után Münchenben porcelánnal foglalkozott, az 1920-as években megfordult a dessaui Bauhausban, majd Drezdában, ahol megismerkedett az üvegcsiszolás művészetével és végleg beleszeretett az üvegbe.


1930 végén Párizsba költözött, ahol hamar szakmai sikereket ért el és önálló stúdiót alapított. Az egész európai üvegművészetben egyedülálló életművet hozott létre. Elsőként alkalmazta a homokfúvást művészi üvegmegmunkálásra és csiszolási technikája is különleges volt. A megvásárolt műtárgyak e két technikai újítást reprezentálják és az 1930-as évek második felében születtek, így az üvegművészeti gyűjtemény anyagát egy új korszakkal és alkotóval bővítik tovább.


A második világháború kitörése miatt, Báthory Júlia 1940-ben úgy döntött hazaköltözik és Budapestre helyezte át stúdióját, amit jócskán megtépáztak a történelem viharai. Nemzetközi hírnevének és szakmai tudásának köszönhetően 1949-ben kidolgozta a Magyar Iparművészeti Főiskola új, üvegművészképzési programját, majd 1952-ben a szakképzés modelljét alkotta meg. Ez utóbbi a Képző– és Iparművészeti Gimnázium üveg szakán valósulhatott meg, ahol 1971-ig vezető tanárként dolgozott. Báthory Júlia a kedvezőtlen körülmények ellenére is folyamatosan alkotott és technológiai újításokon gondolkozott.

Nevelt fia, Szilágyi András 1974-ben diplomázott az Iparművészeti Főiskola üveg szakán, ezt megelőzően Báthory Júlia tanítványa volt a gimnáziumban, így szakmai kapcsolat is kialakult közöttük. Első kézből ismerhette meg a féltve őrzött műhelytitkokat, az üvegcsiszolás és homokfúvás egyedi technikáját.


A Laczkó Dezső Múzeum március 5-én tartandó üvegszombatján maga a művész fia, Szilágyi András fogja bemutatni Báthory Júlia munkásságát és a megvásárolt műtárgyakat szakmai szemmel.

 


Sipos Anna
művészettörténész

gyűjtemény, iparművészet, #muzeumozzaszobadbol, műhely, téma, virtuális
2022-02-06 17:00
gyűjtemény, iparművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2022-02-17 20:00
design, iparművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló
2022-02-01 18:00