EN facebook

A nyár hangulatát idézi meg a Várkert Bazár új szabadtéri kiállítása

KIÁLLÍTÁS

2024-07-20 19:00

A forró nyári napok hangulatát idézi meg a 20. századi magyar festészet meghatározó festőinek alkotásain keresztül a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) közös szabadtéri kiállítása, amely Nyár a parton - folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel címmel nyílt meg a Várkert Bazárban.

 

Többéves hagyomány már, hogy a Várkapitányság a nyári időszakban valamilyen frissítő, vizes tematika köré csoportosítja kiállítását - hangsúlyozta Kőrösi Gábor, a Várkapitányság kommunikációs és marketingigazgatója az új szabadtéri kiállítás megnyitóján.


Az új tárlat jelentős magyar festőművészek vizes tematikájú alkotásaiból mutat be válogatást, felidézve Magyarország legismertebb vizeit: a Dunát, a Balatont, de népszerű tengerparti helyszínek is láthatók az alkotásokon. Tíz tablón egyebek mellett Vaszary János, Egry József, Ferenczy Károly, Aba-Novák Vilmos vagy Csontváry Kosztka Tivadar festményeinek reprodukciói jelennek meg.


A marketingigazgató emlékeztetett, hogy idén ünneplik a Várkert Bazár megújulásának tizedik évfordulóját, a jubileum alkalmából a szokásosnál is színesebb programokkal várják a látogatókat. Júniusban több tízezer látogatót vonzott a Várkert Bazár háromnapos kulturális fesztiválja, és népszerű volt a labdarúgó Európa-bajnokság idejére létrehozott szurkolói terasz is - idézte fel.


A szabadtéri kiállítás anyaga az NMG gyűjteményének legszebb darabjaiból mutat be válogatást, nem eredeti műveket, hanem látványos posztereket, reprodukciókat - ismertette Vigh Annamária, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese, hozzátéve, hogy a kiállítással a látogatókat a valódi művek megtekintésére is ösztönzik. Egyebek mellett Csontváry, Aba-Novák, Szőnyi, Márffy Ödön és Bernáth Aurél munkái láthatók a válogatásban, amely egy évszakhoz, a nyárhoz kapcsolódik és közben megmutatja a magyar művészet gazdagságát is.


A képek elrepítenek minket a tengerpartra, a Balatonra a Duna partjára, a nagybányai Zazar-partra vagy az olasz tengerparti kisvárosok világába, míg Méhes László művén melegvizes gyógyfürdő közönsége jelenik meg. A képek a nyár egyik legkedveltebb időtöltéséről, a strandolásról, kedvelt tengerparti helyszínekről szólnak, "a víz és napfény tisztító erejéről" - tette hozzá a főigazgató-helyettes.

 


Bán Blanka művészettörténész elmondta, hogy olyan művek reprodukcióit is bemutatják, amelyek a múzeum raktárban vannak elhelyezve. Ismertetése szerint több alkotót is ugyanazok az inspirációs források érték, csak másképp valósították meg azokat műalkotásaikban. Ilyen Medveczky Jenő és Patkó Károly vagy a Római Akadémia egykori ösztöndíjasai Szőnyi István és Aba-Novák Vilmos.

 

A művészek kimenekülve a műteremből a természetet választották ihletésül és így a levegő, atmoszféra és napsütés határozza meg a képek lényegét. Csók István például szabadidejét Balatonaligán töltötte, Vaszary János Csónakosok a tengerparton és Labdázók a tengerparton című képein pedig tetten érhető a festő jellegzetes kék színe. Vaszary János üvegből készült palettáról kente fel a fehérre alapozott vászonra a tiszta színeket, amelyek így másképp mutatnak - magyarázta a művészettörténész.

A szeptember közepéig nyitva tartó kiállításon Csontváry Tengerparti város, Egry József Dunai-táj Zebegénynél, Ferenczy Károly Patak II. című alkotásainak reprodukciói is megtekinthető

fénykép, kiállítás, látogató, természet, természettudomány
2022-05-08 20:00
muzeológia, műhely, örökségvédelem, technika, téma, történelem
2022-02-18 07:00
Egyetemisták a múzeumról, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2024-06-11 07:00