EN facebook

A Néprajzi Múzeum múzeumnapi meglepetése: motívumalkotó alkalmazás

Tárgy és motívum

2022-05-18 20:30

Hogyan válhat sajátunkká, mindennapi életünk részévé egy-egy múzeumi tárgy? A Néprajzi Múzeum új alkalmazása erre a kérdésre ad dinamikus választ a Múzeumok Világnapján bemutatott Motívumalkotó alkalmazásával. A könnyedén használható applikáción keresztül az online elérhető vektorizált díszítmények és motívumok szabadon újraértelmezhetők, változatos felhasználási területekre tovább alakíthatók, egyedülálló módon ötvözve így a múzeumi forrásanyag és a technológia nyújtotta lehetőségeket.

 

A Motívumalkotó digitális applikáció ezer darab vektorizált díszítményt és motívumot gyűjt össze a Néprajzi Múzeum magyar és nemzetközi műtárgyainak mintái közül.

 

Ezek a tárgyak a múzeum kiállítási egységeiben is szerepelnek, így az applikációban nemcsak a hagyományos népi kultúra anyagainak díszítményeivel, hanem iparművészeti és kortárs tárgyak mintáival is találkozhatnak a felhasználók.

Minden egyes díszítménynél és motívumnál lehetőség van megtekinteni a hordozó tárgy fényképét, annak részleteit, származási helyét, és további adatait. A cél, hogy a felhasználó úgy alkalmazza a motívumkincset, hogy háttértudást is szerezhessen a tárgyakra vonatkozóan, ugyanakkor szabadon és kreatívan alkosson, új terveket hozzon létre, melyeket saját részre szabadon felhasználhat.

 

A motívumkészítő alkalmazás a díszítmények világának és a matematikának a találkozása, ahol lehetővé válik, hogy a motívumok szabad transzformációja minőség- és adatvesztés nélkül új megjelenési formákat hozzon létre. Ez a megoldás a maga nemében egyedülálló módon ötvözi a múzeumi forrásanyagot és a technológia nyújtotta lehetőségeket. A projekt a Néprajzi Múzeum és a MOON42 RDI informatikai cég több éves munkája során jött létre, melynek során előbb a tárgyakról származó díszítmény adatbázis valósult meg, majd erre épült rá ez a digitális applikáció.

 

Próbáld ki!

felhívás, fénykép, gyűjtemény, muzeológia, #muzeumozzaszobadbol, néprajz, virtuális
2022-02-01 07:00
beruházás, gyűjtemény, kiállítás, kortárs, látogató, muzeológia, néprajz, programajánló, természet
2022-03-05 07:00
állományvédelem, film, muzeológia, szervezet, tárgy, téma
2022-03-21 20:00