EN facebook

A Magyar Nemzeti Múzeum és tagintézményei izgalmas programokkal várja a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján

Múzeumok Éjszakája 2023

2023-06-20 08:00

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Múzeumkert az idei Múzeumok Éjszakáján a 15 órától hajnal 2 óráig várja látogatóit. Az eseményt egy Deák tér és Kálvin tér közötti különleges nosztalgia villamoson utazással indítják a szervezők, ahol kosztümös karaktereket láthat a nagyközönség.

 

A délutáni és esti programok között lesz kurátori tárlatvezetés Kiss Gergely vízilabdázó-olimpikon közreműködésével a Csillag és kereszt kiállításon, Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus beszélget, Gyimesi Emese, Szendrey Júlia kutatóval és Orgona Angelika, történész muzeológussal a transzgenerációs családi mintákról a magyar történelemben, a Magyarok a világkiállításokon történelmi-gasztronómiai tárlatvezetést Unicum és sörkóstolással egybekötve Katona Csaba vezeti, történelmi múzeumi stand up comedy est is lesz Ligeti Dániellel, Ferencz Norberttel, Tárkányi Laurával.

 

Herendi porcelánfestés, Boszorkányok és kirakatperek címen élő múzeum, a Múzeumkert titkait bemutató elemlámpás kertséta, múzeumi táncház, óriástársasjátékok, családi kincskereső programok, könyvpecsétkészítés és gyerekeknek élő múzeumi bemutatók tarkítják a múzeumi éjszakát.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményei is szeretettel várják a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján, amelyeket az alábbi helyszíneken kereshetnek fel:

MNM Campona Victrix régészeti kiállítóhely, Budapest; MNM Malenkij Robot Emlékhely, Budapest; MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Budapest;

MNM Rákóczi Múzeum, Sárospatak

MNM Mátyás király Múzeum, Visegrád

MNM Vármúzeum, Esztergom; MNM Babits Mihály Emlékház, Esztergom

MNM Villa Romana Baláca, Nemesvámos-Balácapuszta

MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeum, Szécsény; MNM Palóc Múzeum, Balassagyarmat

 

Az MNM főépületében vagy online megváltott belépőjegy esetén, a jegy érvényes valamennyi budapesti helyszínen, köztük budapesti tagintézményeinkben is.

 

MNM Családi programok

 

15:00 A fejedelemasszony három kívánsága - Élő múzeum gyerekeknek

Hatalmas megtiszteltetésben van részed: meghívást kaptál egy fényes lakomára, de nem mehetsz üres kézzel! Egyet se félj, a fejedelemasszony elárulta, mit kíván! Nagy út áll előtted, hívd családodat is. Az ország három legtávolabbi szegletéből gyűjtsd össze a legértékesebb kincseket. A nagysikerű élő múzeumi programunk már gyerekeknek is elérhető!

Ajánlott: 6-10 éveseknek

 

15:00-20:00 Ősi kincsek nyomában! Családi kincskereső

Vértezd fel magad az ősök erejével, vedd kézbe az ősök fegyvereit,  ruháit és találd meg a kincset! Kalandozz az őskőkorban vagy az ókori Pannóniában és fedezd fel az izgalmas rejtvények világát! Kincskeresésre hívjuk a családokat egy közös csapatjáték keretében, amely során izgalmas és egyedi tárgyakon keresztül ismerhetik meg a Kárpát-medence több ezer éves történetét. Az út végén senki sem távozik üres kézzel!

Mikor és meddig? 15:00 órától folyamatos indulás 20:00-ig. A kincsesláda 21.00 órakor zárul. Kérünk, eddig az időpontig vedd át megérdemelt jutalmadat!

Korosztály: 6-7 évesek és 8-12 évesek

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a program nem vezetett túra, a kincskereső feladatlapokkal a családok önállóan járhatják végig a múzeum régészeti kiállítását.

 

15:00-21:00 MNM Óriás kirakó

Ismered a múzeum legszebb műtárgyait? Próbáld ki az óriás kirakót!

Ajánlott: 1 éves kortól, Helyszín: Múzeumkert

 

17:00 A sürgő-forgó főváros és a titkos levél - Élő múzeum gyerekeknek

Miről mesél Pest-Buda? Hangos forgatagról, egy szerelmes kisasszonyról, egy hűséges cselédlányról és a titkos levélről. Segíts a cselédlánynak elvinni a levelet, és járd be Pest kacskaringós utcáit. Tarts velünk családoddal, és légy részese te is a mesének!

A nagysikerű élő múzeumi programunk már gyerekeknek is elérhető!

Ajánlott: 6-10 éveseknek

 

17:00-21:00 EX(PO) libris - Könyvpecsétkészítés gyerekeknek

Ismerkedj meg a sokszorosítás technikájával. Hogy készültek a linómetszetek? Fedezd fel magad a titkot és készítsd el a saját könyvpecsétedet!

 

A fejedelemasszony három kívánsága - Élő múzeum gyerekeknek és A sürgő-forgó főváros és a titkos levél - Élő múzeum gyerekeknek programokra regisztrálás:  https://mnm.hu/esemenynaptar/naptar/2023/06

 

 

 

Családi felfedező hátizsákok

 

Múzeumkerti kiskalauz - Felfedező hátizsák

Pillantsatok be a gyerekzsivajtól hangos Múzeumkert titkokkal teli életébe! De mi izgalmas van egy szobor történetében? Miről susognak a kert fái? Emlékszel, hogyan gojziztak a Pál utcaiak? A hátizsákban megtalálsz mindent, ami egy izgalmas felfedezéshez és játékhoz szükséges!A Muzi csak rátok vár!

Korosztály: 5-7 évesek és 8-12 évesek, A hátizsákot a múzeumi boltban lehet megvásárolni. Ár: 4500 Ft/db.

 

A magyar világsikerek nyomában - Felfedező hátizsák

Tudtad, hogy Hüvelyk Matyi Párizsban is járt? A felfedező hátizsákkal és a benne rejlő játékos kutatófüzettel a családod a magyar világkiállítási sikerek nyomába eredhet. A hátizsákban található eszközök segítségével a család közösen fedezheti fel a kiállításunk legérdekesebb darabjait és együtt új ismereteket és élményeket szerezhetnek.

Kapcsolódó kiállítás: Magyar EXPO sikerek

Korosztály: 7-11 évesek, A hátizsákot a múzeumi boltban lehet megvásárolni. Ár: 3800 Ft/db.

 

 

Programok

 

15:00-20:00 Az első világkiállítás sikere: A Herendi porcelán

A Herendi Porcelánmanufaktúra fennállásának lassan kétszáz éves évfordulóját ünnepeli. Mind a mai napig a porcelánok születése a massza első érintéstől az utolsó ecsetvonásig kézzel készül. A porcelánok díszbe öltöztetése mindig különleges pillanat. Egy porcelánfestő mutatja be testközelből, hogy történik a színek felvitele apró, precíz ecsetvonásokkal.

Ajánlott: felnőtteknek, gyerekeknek 7 éves kortól

 

15:00-21:00 MNM Óriás társasjáték

A Forradalmi szélforgó nevű óriás társasjáték a szabadságharc után emigrált magyar politikusok sorsát és életét mutatja be a játékosoknak. Ebben megismerhetik Andrássy Gyula, Teleki László, Bem József, Kossuth Lajos, vagy Pulszky Ferenc fordulatokkal teli, kalandos életének különböző állomásait.

Ajánlott: 16 éves kortól, Helyszín: Múzeumkert

 

18:00 Múzeumkert titkai

A múzeumkerti sétán a Magyar Nemzeti Múzeum körül 1860 óta kialakult szoborkertet is megismerhetik az érdeklődők. Költők, tudósok, szabadsághősök szobrairól tudhatnak majd meg rengeteg érdekességet: mi minden történt velük az elmúlt másfél évszázadban? Számos anekdota, színes történet várja látogatóinkat ezen a hangulatos esti programon a megújult Múzeumkertben!

Találkozópont: Arany János-szobor előtt

 

17:00-19:00 Múltunk öröksége - Transzgenerációs családi minták a magyar történelemben

Történelmünk legfőbb állomásai mindenki számára ismertek, dicsőséges forradalmak, nagy háborúk, véres lázadások, titkos összeesküvések. Az évszázadok történései mögött meghúzódó emberi sorsok azonban máig ismeretlenek. Ismerjük meg mit hagytak ránk örökül őseink! Milyen családi és viselkedési minták kísérték végig életüket? Hogyan küzdöttek meg a nehézségekkel, a gyásszal, szeretteik elvesztésével, a száműzetéssel, vagy más tarumákkal? Transzgenerációs időutazás során generációkon át hordozott családi minták és traumák nyomába eredünk Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológussal, Gyimesi Emese, Szendrey Júlia kutatóval és Orgona Angelika, történész muzeológussal.

Helyszín: Díszterem

 

17:30 Csillag és kereszt - 100 éves a Magyar Érdemrend | Kurátori tárlatvezetés

Magyarország 2023-ban ünnepli egyik legmagasabb rangú kitüntetése, a Magyar Érdemrend századik évfordulóját. A centenárium alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal együttműködve egy új kiállítást rendezett, amelyen az érdeklődők több mint 70 rendjelvényben, kitüntetésekkel felékesített öltözetben és híres kitüntetett személyek portréiban gyönyörködhetnek. A kurátori tárlatvezetés során ismerjék meg a Magyar Érdemrend történetét és hallgassanak meg izgalmas sztorikat a legfontosabb kitüntetettekről.

Találkozópont: MNM Jegypénztár

 

18:30 és 20:30 Magyarok a világkiállításokon: történelmi-gasztronómiai tárlatvezetés - Unicum és sörkóstolás Katona Csabával

A Világkiállításokon való magyar részvétel bő másfél évszázadra nyúlik vissza. A magyarországi kultúra, művészet, ipar számos érdekességgel képviseltette magát ezeken a széles érdeklődést kiváltó eseményeken. A vezetett séta ezekbe nyújt betekintést, különös tekintettel pár olyan érdekességre, mint a Dreher-féle sör és a Zwack-féle Unikum. De ezeken kívül számos más érdekesség is előtérbe kerül Katona Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár történésze előadásában.

Találkozópont: MNM Jegypénztár

 

18:30-21:30 Múzeumi táncház - Magyar táncok a világ körül

A magyarországi hagyományőrzés egyik legkiemelkedőbb, nemzetközileg is elismert modellje az 1970-es években kialakult táncház módszer, amely a szellemi kulturális örökség megőrzésének olyan integrált, közösségorientált művelődési mozgalma, amely az élet minden területét átfogóan, tudományos alapokon teszi gazdagabbá a hagyományoktól elszakadt XXI. századi ember életét. A táncház módszert 2011-ben az UNESCO felvette a "legjobb megőrzési módszer" regiszterébe.

Négyszer fél órában tematikus táncoktatással várjuk az érdeklődőket, élő zenével, jó hangulattal a Kárpát-medence népzenei és néptánc színes kincsestárából építkezve.

Helyszín: Múzeumkert

 

19:30 Kurátori tárlatvezetés Kiss Gergely vízilabdázó-olimpikon közreműködésével a Csillag és kereszt kiállításon

A Múzeumok Éjszakája alkalmából egy különleges vendéggel találkozhatnak a Nemzeti Múzeum legújabb kiállításán! Kiss Gergely, vízilabdázó-olimpikon, a Magyar Érdemrend kitüntetettje, egy szubjektív tárlatvezetés főszereplője lesz Dr. Pallos Lajos kurátor társaságában.

Találkozópont: MNM Jegypénztár

 

22:00 Amikor a múzsák nevetnek... Első történelmi múzeumi stand up comedy est (16+)

Ilyen még tuti nem volt! Viccek a múzeumban? Naná! Ki ne hagyd a Magyar Nemzeti Múzeum stand up comedy estjét! Az est folyamán a történelemmel is viccelünk. Ez nem vicc! Mi szóltunk….

Fellépők: Ferencz Norbert, Ligeti Dániel, Tárkányi Laura

Helyszín: Római udvar

 

22:00 Boszorkányok és kirakatperek - Báthory Erzsébet az ördög asszonya? - Élő múzeum

Mindenki ismeri, mégsem tudjuk megfejteni a titkát négy évszázada… Egy vallásháború sújtotta, babonás világban vajon hol húzódott a határ hiszékenység és hatalomvágy között? Ha beleszagolna, mi főtt 400 éve egy vajákos asszony rejtélyes kamrájában, és leleplezné, mit főztek ki az urak a gazdag asszonyok ellen, akkor várjuk az Élő múzeum programon!

 

22:30 Magyar sikerek a világkiállításokon | Kurátori tárlatvezetés

Ki és miért indította el a világkiállításokat? Miért fontos események ezek? Nagy mesterek alkotásai - magyar képző- és iparművészek sikerei. Melyik hungarikumok voltak a legnépszerűbbek? Jöjjön el tárlatvezetésünkre, és minden kiderül!

Találkozópont: MNM Jegypénztár

 

0:00 Elemlámpás kertséta Debreczeni-Droppán Bélával

A Múzeumkert nemcsak a hétköznapok kedvelt pihenőparkja, hanem nagy események színhelye is. A kertvezetés során feltárulnak a rejtett titkai és az események mögötti legfontosabb történeteket is elhangzanak.

Találkozópont: Arany János-szobor előtt

gyűjtemény, képzőművészet, látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, néprajz, programajánló
2023-06-18 07:00
gyűjtemény, látogató, Múzeumok Éjszakája, programajánló
2023-06-18 18:00
gyűjtemény, látogató, Múzeumok Éjszakája, programajánló, téma
2023-06-13 19:00