EN facebook

A Magyar Géniusz kincsei a győri Rómer Flóris Múzeumban

Kiállítás

2022-10-30 19:00

2022. december 30-ig látogatható a győri Esterházy-palotában a Magyar Géniusz vándorkiállítás. Kecskemét, Gyula és Debrecen után a Rómer Flóris Múzeumban bemutatkozó tárlathoz egy kamarakiállítás is kapcsolódik, ahol az olyan helyi hírességek mutatkoznak meg, mint Mulartz Henrik, Petz Aladár, Rómer Flóris, Schaller István, Schima Bandi, Schwarzenberg Adolf vagy éppen Zechmeister Károly.

 

A magyar kulturális örökség tekintélyes részét a vidéki múzeumok őrzik. A mennyiségét és értékét tekintve is páratlan műtárgykincset azonban többnyire csak a helyben élők ismerik, ritkán utazunk akár egy Mednyánszky-festményért vagy a Sisi-relikviákért több száz kilométert. E gondolat mentén kezdeményezte a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, hogy a vidék legreprezentatívabb tárgyai egy nagyszabású tárlaton belül megmutatkozhassanak. A téma forradalmian új, hiszen magyarságunk örökségét, a vidék legjelentősebb műtárgyanyagát még soha nem láthattuk egy helyen és egy időben.

 

 

A géniusz mögött rejlő értéket maguk a műtárgyat felajánló múzeumok határozták meg, mely képviseli az intézményt, a települést, annak történelmi és kulturális múltját. A kiállítás megálmodói szerint éppúgy géniusz egy magyar gondolat, egy érzés, ahogyan a nemzeti hőseink tettei, lángelméink alkotásai, vagy akár a helyi tradíciókat éltető, népi tárgyak is.

 

A kiállításnak nem csak a létrejötte forradalmi, de látványmegoldásai tekintetében is újszerűségre törekedett. A rendkívül heterogén tárgyanyag úgy került kontextusba, hogy miközben külön-külön is megőrzik saját történetüket, egymással is beszélgetnek. Nem könnyű feladat a mai kor emberének egekbe tolódott ingerküszöbét múzeumi eszközökkel elérni, de a Magyar Géniusz vándorkiállítás koncepciójában és látványelemeiben is kísérletet tesz erre.

 

 

A vándorkiállítás-sorozat a Petőfi 200 emlékév keretében, kormányzati támogatásból valósul meg, melyet a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinál. A tárlat 2022 áprilisában indult Kecskemétről, majd Gyula, Debrecen, Győr, Szombathely, Szekszárd és Eger után végül Budapestre, a Magyar Nemzeti Múzeumba érkezik 2023 év végén.

 

 

Forrás: Kisalföldmagyargeniuszkiallitas.hu

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, műhely, művészettörténet, néprajz, Petőfi200, téma, történelem
2022-04-23 16:00
kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, muzeológia, néprajz, téma
2022-07-02 14:00