EN facebook

A Magyar Festészet Napja négy szolnoki helyszínen

BESZÁMOLÓ

2022-10-26 07:00

2022. október 15-én Szolnok négy legismertebb képzőművészeti helyszínén nagy sikerrel zajlott az idei Magyar Festészet Napja központi rendezvénye. Az események az idén 120. évfordulóját ünneplő Szolnoki Művésztelepen kezdődtek.

 

A Kert Galériában Nayg István Munkácsy-díjas képzőművész Részleges leltár című tárlata, majd a Rajzstúdió Galériában az idén korai hirtelenséggel elhunyt Bráda Tibor emlékére szervezett üvegfestészeti kiállítás (ld. a borítóképen) nyílt meg. A két vernisszázst a telepen hagyományos Festebéd követte, ahol több, mint száz művész gyűlt össze, hogy a művészet hazai szentélyének ősparkjában közösen ünnepeljék a festészetet.

 

 

Nayg István - Részleges leltár enteriőrők

Fotó: Szabó Evelin

 

Festebéd - művészek együtt

Fotó: Nagy Katalin Matild

 

A ragyogó jóidőben a művésztelepről gyalogszerrel tovább indulók a Damjanich János Múzeum Képtárát és Vaszary János műveiből összeállított különleges válogatást tekintették meg. A múltbéli megmártózást követően az Aba-Novák Agóra Galériájába érve az Élő Magyar Festészet 2022 – Doyenek, középgeneráció, fiatalok című kiállításának Fiatalok szekció tárlatát friss bevezetőjével Fazakas Réka művészettörténész adta át a közönségnek, majd a tömeg a Szolnoki Galériába igyekezett, ahol a Doyenek és a Középgeneráció szekciója átgondolt kurátori koncepció által megépített, átfogó és a hazai festészet állapotát hűen tükröző kiállításba érkezett.

 

Aba-Novák Agóra Fiatalok szekció

Fotó: Nagy Katalin Matild

 

Szolnoki Galéria Doyenek szekció - részlet

Fotó: Vígh Virág

 

 

A megnyitó ünnepségen Verebes György a Magyar Festészet Napja elnöke és Szalay Ferenc Szolnok polgármestere mondott köszöntőt, majd Pataki András a KIM helyettes államtitkára tartott rendhagyó és megrázó erejű előadást. Az rendezvény ünnepélyességét a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Kamaraegyüttese tette teljessé.

 

Verebes György köszöntője a Szolnoki Galériában

Fotó: Vígh Virág

 

Pataki András előadása közben

Fotó: Vígh Virág

 

 

A program záróakkordja a Magyar Festészet Napja ünnepélyes díjátadó gálája volt, ahol a Doyenek szekció Életműdíját Lóránt János Demeter Munkácsy-díjas festőművész, érdemes művész, a Középgeneráció díját Regős István Munkácsy-díjas festőművész, a Fiatal generáció díját Jagicza Patrícia festőművész vehette át.

 

Lóránt János Demeter életműdíjas képe

Fotó: Vígh Virág


A Magyar Festészet Napja egész októberben zajlik, kiállítóhelyek és művészek százai csatlakoztak idén is rendezvénysorozathoz, hogy közösen hirdessék a hazai festészet szeretetét.

 

 

További információ: www.festeszetnapja.hu

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, programajánló
2021-10-14 07:00
kiállítás, MúzeumTrip
2020-11-06 20:00