EN facebook

A Laczkó Dezső Múzeum éves összegzése és tervei - új állandó kiállítás is nyílik Veszprémben

TÉMA

2024-02-11 19:00

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával sikeres évet zárt tavaly a város fontos kulturális intézménye a Laczkó Dezső Múzeum is. Erről tartott sajtótájékoztatót Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programfejlesztési igazgatója, Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója, valamint Sipos Anna művészettörténész, az Egry József kiállítás kurátora.

 

A Laczkó Dezső Múzeum országosan védett műemlék-épületének kiállítóterei, belső helyiségei 2023-ban teljesen megújultak. Nemcsak a 100 éves épület szépült meg, hanem a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik legfontosabb képzőművészeti eseménye, az Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi című kiállítása jelképesen a Múzeumok Éjszakáján, 2023. június 24-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt – és aratott jelentős sikert - olyannyira, hogy a tárlat eredetileg tervezett látogathatóságát is meg kellett hosszabbítani.

 

Porga Gyula, Veszprém polgármestere értékelte a Veszprémi Kulturális Negyed, benne a Múzeum megújulását. Hangsúlyozta, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításában nagy szerepet kaptak a kulturális intézmények, mely számukra is nagy lehetőség volt. A Laczkó Dezső Múzeum a legnagyobb infrastrukturális támogatást kapta, és tartalomszolgáltatásban is nagyot lépett előre. A város egyik tartópillére a múzeum. Továbbra is kiemelt attrakciók kellenek ide is, hogy az érdeklődés és a siker megmaradjon.

 

Mike Friderika programfejlesztési igazgató értékelte azt, hogy a Laczkó Dezső Múzeum milyen szerepet töltött be az EKF képzőművészeti stratégiájának megvalósításában. Olyan művészeti programokat indítottak el a művészekkel, melyek a Balatont mutatják be nem hagyományos módon. Nem konvencionális Balaton ábrázolások jelentek meg. 2023-ban olyanok is érkeztek ide, akik nem ismerik Veszprémet, a Balatont, és ezek a tárlatok segítettek ebben. A tárlatok között kiemelkedett a múzeum kiállítása, mely Egry, a Balaton festőjének műveit mutatta be. Tavasszal pedig a múzeum ad otthon az EKF sikertörténetét bemutató werk-kiállításnak.

 

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a 2023-as év nagyszerű ugródeszkaként szolgált a múzeum számára, hogy a további fejlődését megalapozza és egy látogatóbarát, a tudományos kutatásokra alapozott programokkal és kiállításokkal rendelkező, szolgáltató szemléletű múzeummá váljon az adott kereteken belül.


Az év legjelentősebb fejlesztése a teljes épület felújítása volt. Az épület 100 éves történetében ez volt az első átfogó felújítás, pincétől a tetőig megújulva, modernizálva a működtetést és megfelelő műtárgyvédelmi környezetet kialakítva, lehetővé téve, hogy nagyobb országos, illetve nemzetközi intézményektől is tudnak műtárgyakat, kiállításokat kölcsönözni. Az új lift által az akadálymentesség is megvalósult.

 

A 2024. február 29-én megnyíló állandó kiállítás új fejezetet nyit a múzeum életében, előtérbe kerül Veszprém városa és a történetét célzó kutatások, illetve programok. Továbbra is a tudományos kutatást és a gyűjteményi feldolgozást helyezik a középpontba, de a kinyomozott történeteket online felületeiken és előadásokon megosztják az érdeklődőkkel. 2024-ben 4 vendégkiállítás és 3 saját időszaki kiállítás nyílik.

 

2023-ban elsősorban az Egry kiállításhoz kapcsolódó rendezvényeik széles palettán mozogtak: gyerekprogramok, élményfestés, kézműves, játszóházak, kincskeresés, tematikus tárlatvezetések, művészetterápia, nyári tábor. Az Egry időszaki kiállítás látogatószáma a múlt év során 18.000 fő volt, mely több mint kétszerese bármely eddigi időszaki kiállításnak. Ezen felül az állandó kiállítóhelyeken, illetve a külső helyszíneken levő kiállításokat 38300 fő látogatta.

 

Az első félévben több külső helyszíni programmal – városrészi piknikkel, családi programokkal, kocsma-kvízzel, fesztiválokon való jelenléttel – készítették elő a múzeum újranyitását. Összesen 72 rendezvényünket közel 8000 fő látogatta. Legjelentősebbek a honvédelmi nap, múzeumok éjszakája, középkori nap, mindegyik több mint ezer látogatóval.

 

 

A vármegye területén zajló kutatásokban együttműködtek a nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesülettel a „Kinizsi-kutatás”-ban, illetve a Magyar Nemzeti Múzeummal, illetve a pécsi Janus Pannonius Múzeummal közösen egy jelentős római kori sírépítmény feltárásába kapcsolódtunk be. Restaurátoruk szaktudásával segítette a Honvédség és a Roncskutató Egyesület, valamint a Hadtörténeti Múzeum repülőgép roncs-kiemelését, fontos részleteket konzerválva a helyszínen.

 

A múzeum legfontosabb feladata a feldolgozás 1984-ben tudományos kutatóhellyé nyilvánították Veszprém vármegye múzeumát, mely azóta is nagyon fontos a munkatársaknak. Az év során 40 publikáció, 30 konferencia előadás és még több népszerűsítő előadás és írás bizonyította ezt. Jelenleg a 14 muzeológus kollégából 2 rendelkezik doktori címmel és 6 vesz részt doktori képzésben. Az újraindult Szabadegyetem előadásain a doktori témák mutatkoznak be.

 

2023 még egy óriási változást hozott a múzeum életében: a nagyberuházások csökkenésével a megyei múzeumok életében jelentős szerepet játszó régészeti bevételek csaknem a tizedére csökkentek, így ez volt az első év, hogy a kieső bevételt a megnövekedett jegyeladással és egyéb szolgáltatásokkal, valamint pályázati forrásokkal kellett pótolni. Összesen 20 folyamatban levő vagy kiírt pályázatot bonyolítottak az év során és a Zrt-től illetve az NKA-tól 258 110 000 forint támogatást sikerült elnyerni szakmai programok megvalósítására, műtárgyvásárlásra illetve állományvédelmi feladatokra.

 

Sipos Anna művészettörténész, az Egry József 140 kiállítás kurátora elmondta, hogy a kiállítás nagyszerű lehetőség volt arra, hogy országos szinten is köztudott legyen a múzeum rendelkezik az egyik legkifinomultabb gyűjteménnyel. 140 éve született Egry József, így szimbólikusan 140 tárgyat állítottak ki. Nem klasszikus életmű tárgyakat, hanem a Balaton és az olasz utak festményeit. A gyerekeket, fiatalokat, családokat élményszerű programokkal vonzották be a számtalan rendezvény alatt, melyek zárása a február 17-18-i hétvégén rendezendő finisszázs programsorozattal lesz. Nagy öröm volt, hogy a kiállítótér modernizálásával méltó körülményeket kaphattak a festmények.

 


A sajtótájékoztató végén elhangzott, hogy  az új állandó kiállítás megnyitójára február 29-én 16 órakor kerül sor.

gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, programajánló, régészet, történelem
2023-03-29 20:00
emlékezet, magazin, múzeumandragógia, Múzeumcsinálók, múzeumtörténet, téma, történelem
2021-04-24 07:00