EN facebook

A klasszikus szépség mestere

2019-02-11 17:00

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum múlt év végén kiköltözött főépületéből a közelgő intézményi felújítás miatt. A külső-belső átalakítás megkezdéséig a muzeológusok birtokba vették az ideiglenes főhadiszállásukat, otthonossá tették a bérleményt. Míg a kollégák az irodai berendezésnek és könyvtárnak találtak helyet az eredeti épületnél jóval kisebb házban, a restaurátor műhelynek is szorítottak egy épületrészt, addig a gyűjteményi elhelyezés okozott némi fejtörést. Vannak alkotások, amelyeket a város egy-egy raktárában helyeztek el, s vannak, amelyek a mai divatos szóhasználattal élve országjáró road-showra indultak.

 

Ilyen a Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész alkotásaiból álló kollekció, amely a Göcseji Múzeum birtokában van. Kisfaludi a 20. századi magyar szobrászat egyik legnagyobb, nemzetközileg a legszélesebb körökben ismert - elnézést a szóhasználatért - celebje. Ugyanis a hatvan évnél hosszabb időszakot is felölelő pályája, a közel 900 alkotása, a Budapest mellett Londonban is műtermet fenntartott művész korának ismert és elismert alakja volt. 1924-től csaknem negyven évig volt a Képzőművészeti Főiskola professzora, s itt generációk sora tanulta keze alatt a mintázás fortélyait. Londonban portréjuk elkészítéséért egymást váltották a brit felső tízezer tagjai, élükön a királyi családdal. Kisfaludi a fiatal Erzsébet királynőt is megörökítette, ahogy szoros barátság fűzte G. B. Shaw drámaíróhoz. Csodás történetek is kapcsolódnak a művész életútjához. A családi történet szerint Shaw a magáról mintáztatott Rodin szobrot is félretette, csakhogy Kisfaludi alkotását láthassa dolgozószobája fő helyén. De kevesen tudják, hogy az egri vár alatti téren álló háromalakos lovascsata-jelenet is Kisfaludi alkotása, amelyet a mester három éven át készített és nyolcvan évesen, létrán állva tökéletesített. Magas kitüntetéseinek se szeri, se száma, kétszer is megkapta a Kossuth-díjat. A mester értékelése ettől függetlenül ellentmondásos volt. Bírálták őt konzervatív stílusa miatt, mert még az angol királyi család tagjait is megörökítette, de azért is, mert a kommunista vezetőket is megmintázta. Pályafutása tagadhatatlanul összefonódott különböző történelmi eseményekkel és nem titok, támogatott alkotója volt mindegyik érának.

 

A klasszikus szépség mesterének gyűjteményét a veszprémi közönség már láthatta múlt év végén, idén februártól a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum ad otthont a páratlan alkotásoknak, júniusban a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum fogadja a Kisfaludi-szobrokat, s ha lehet hinni a madarak csiripelésének, ősszel a kollekció az ország másik felén is bemutatkozik.

 

Alkotások 3-dimenzióban:

https://gocsejimuzeum.hu/virtualis-kiallitas/kisfaludi-strobl-zsigmond-best-of-10/g-b-shaw

https://gocsejimuzeum.hu/virtualis-kiallitas/kisfaludi-strobl-zsigmond-best-of-10/erzsebet-hercegno-lovas-szobra

képzőművészet, művészettörténet, téma
2019-02-10 15:00
képzőművészet, látogató, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, műhely, programajánló
2019-02-10 09:00